Ga terug
+ servings
Print
Appeltaart

Appeltaart zoals omi hem maakte

Huisgemaakt is en blijft lekkerder

Gang Desert, Taart
Keuken Nederlands
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Aantal 1 Appeltaart

Ingredienten

  • 375 gram bloem
  • 200 gram roomboter
  • 120 gram witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 kilo appels Jonagold of Goudreinetten zijn het lekkerst!
  • 1 ei
  • Kaneel
  • Paneermeel poeder voor kookpudding of een ander ingredient wat je wilt gebruiken om vocht op te vangen.

Bereidingswijze

  1. Zeef de bloem en de suiker.
  2. Snijdt de boter in stukken en voeg deze toe.
  3. Kneed het geheel tot een samenhangend deeg.
  4. Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.
  5. Schil en snijdt of rasp de appels.
  6. Verwarm de oven voor op 150 graden.
  7. Verdeel het deeg in drie gelijk delen.
  8. Rol twee delen deeg uit en bekleed de bodem en de rand van de springvorm.
  9. Bestrooi de bodem met kaneel en paneermeel of het andere ingrediënt van je keuze en leg een derde deel van de geraspte appels op de bodem.
  10. Herhaal deze stappen nog twee keer.
  11. Rol de laatste bol deeg uit en snijdt hier lange repen van.
  12. Leg de repen met steeds een centimeter tussenruimte op de bovenkant van de appeltaart.
  13. Leg een tweede laag repen dwars op de eerste laag.
  14. Besmeer het raster met het geklopte ei en strooi hier ter decoratie wat kristalsuiker overheen.
  15. Bak de appeltaart in 50 tot 60 minuten af op 150 graden in het midden van de oven.

Tip(s) van de chef

  • Heb je niet voldoende ei over om de taart af te lakken en wil je geen extra ei klutsen? Gebruik dan gewoon melk om de taart mee af te lakken voor hij de oven in gaat. Ook hier blijven de suikerkristallen mooi in liggen.
  • Vind je het moeilijk om mooie punten uit de taart te snijden, doe dan wat mijn opa altijd deed. Snijdt in het midden van de taart een cirkel uit met een diameter van 4 á 5 centimeter en laat deze zitten. Zo kun je perfecte punten snijden en de punten met een taartschep of de platte zijde van een mes ook heel gemakkelijk oppakken. Dit trucje werkt ook voor andere taarten.