Ga terug
+ servings
Print
Saoto

Saoto (Surinaamse kippensoep)

Goed vullende soep.

Gang Lunch, Soep
Keuken Budget, Surinaams
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Aantal 3 Liter

Ingredienten

  • 3 liter water
  • 2 kipbouillon blokjes
  • het karkas de botjes en eventueel overgebleven vel van de kip
  • 2 theelepels kurkuma Ook bekend als geelwortel of koenjit
  • 1 theelepel citroengras Ook bekend als sereh
  • 1/2 theelepel pimentpoeder Je kunt ook balletjes gebruiken. Vergeet deze dan niet uit de bouillon te zeven als hij klaar is.
  • 60 gram ongekookte rijst
  • 2 eieren
  • 125 gram tauge
  • frites sticks
  • gebakken uitjes

Bereidingswijze

  1. Zet een grote pan met water op het fornuis en hierin de kiprestanten, de bouillonblokjes en de kruiden en laat het geheel op een laag vuur 20 minuutjes tot een half uur garen.
  2. Haal de pan van het vuur, zeef de bouillon en pluis het vlees van de kippenbotten af.
  3. Verdeel het gepluisde vlees in ongeveer drie gelijke delen en zet twee delen afgedekt weg voor later deze week.
  4. Kook de rijst en de eieren.
  5. Warm de bouillon (eventueel) weer op.
  6. Pel de eieren.
  7. Verdeel de tauge over twee soepkommen of -borden.
  8. Verdeel de rijst over de tauge.
  9. Snijdt de eieren door midden en leg de helften op de rijst.
  10. Schep de bouillon in de kommen of borden.
  11. Garneer met de frites sticks en gebakken uitjes.

Tip(s) van de chef

  • Van deze hoeveelheid houd je bouillon over. Vries de bouillon in in bijvoorbeeld een yoghurt emmertje om op een later moment makkelijk en snel een maaltijd op tafel te kunnen zetten.
    Als je de specifieke kruiden die de saoto een eigen smaak geven (geelwortel, sereh en piment) achterwege laat kun je de bouillon ook gebruiken voor een gewone kippensoep of om bijvoorbeeld risotto te maken. Je kunt natuurlijk ook eerst een gewone bouillon maken en de specifieke kruiden toevoegen aan het deel van de bouillon wat je gebruikt voor de saoto.
  • Natuurlijk kun je de volgende dag ook gewoon nóg een keer saoto eten als lunch of avondeten ;)
  • Heb je gekookte rijst over en is het meer dan drie eetlepels? Doe de rijst in een klein pannetje en gooi er een goede scheut melk bij. Hoeveel melk is afhankelijk van de hoeveelheid rijst, dus dit moet een beetje op gevoel. Zet de pan op het vuur en breng tegen de kook aan, er zal een papperige brij ontstaan. Voeg hier kaneel aan toe of hagelslag naar smaak en je hebt een simpele rijstpudding als toetje.