Saoto, of wat de kindjes Thamar-soep noemen omdat ze het voor het eerst aten toen we bij haar op visite waren, is naar wat ik me altijd heb laten uitleggen écht “armeluisvoer”. Of dat terecht of onterecht is laat ik in het midden, want het is simpelweg heerlijk. Ik maak mijn saoto altijd met restjes en gebruik het liefste een kipkarkas of kippenbotten om de bouillon te maken. Je kunt de soep ook heel gemakkelijk vullen met allerlei leftovers van eerdere maaltijden. En de gepluisde kip die altijd wel in de vriezer ligt verdwijnt ook met regelmaat in dit gerecht. Dit recept is voldoende om twee maaltijden uit te halen. Dus naast avondeten kun je ook nog een keer heerlijk lunchen met dit recept!
Het kipkarkas wat je hebt bewaard en de botjes en eventuele vellen van de kippenpoten van gisteren gaan we veranderen in een heerlijke bouillon én gaan genoeg kippluis opleveren voor nog drie gerechten.
Vul een grote pan met 2,5 tot 3 liter water en voeg hier de kippenbotten en twee bouillonblokjes aan toe. Breng het geheel nét niet aan de kook, doe het deksel op de pan en laat het geheel zo’n 20 minuutjes op laag vuur doorgaren.
* Wil je een authentieke smaak, voeg dan geelwortel (ook wel bekend als kurkuma of geelwortel), sereh (citroengras) en piment toe. Heb je dit niet in je keukenkastje staan? Bij grotere supermarkten zoals Albert Heijn en Jumbo hebben ze deze kruiden standaard in het schap staan, dus je hoeft er niet voor naar de toko. Al betaal je bij de toko wel beduidend minder voor deze kruiden.
Als je de soep straks gaat stapelen in je kom heb je hard gekookt ei nodig. Maak het jezelf gemakkelijk en kook de eieren mee in de bouillon. Scheelt weer een pannetje opzetten, dus het scheelt in gas én afwas.
Kook ondertussen in een apart pannetje de rijst. Eventueel kun je de eieren hier natuurlijk ook bij doen om ze te koken.
Neem het kipkarkas en de botten uit de bouillon, laat iets afkoelen en pluis het vlees van de botten af. Het is altijd afhankelijk van de kip hoeveel vlees je nog van het karkas af kunt halen. In dit geval kwam er nog zo’n 150 gram vlees af en ik ben zoals je al eerder kon lezen geen secure “pluizer” want ik heb een ongelooflijke hekel aan vlees van botten af pluizen.
Neem een soepkom, leg op de bodem een laag tauge, daar bovenop een goede schep rijst en daar bovenop weer een opengesneden hardgekookt ei.
Strooi wat van het kippluis (dit kun je eventueel ook weglaten als er minder kip van het karkas af kwam dan je hoopte) over het geheel. Giet de bouillon over alles heen om je kom te vullen en maak af met gebakken uitjes en frites sticks.
Eet smakelijk!
Goed vullende soep.
- 3 liter water
- 2 kipbouillon blokjes
- het karkas de botjes en eventueel overgebleven vel van de kip
- 2 theelepels kurkuma Ook bekend als geelwortel of koenjit
- 1 theelepel citroengras Ook bekend als sereh
- 1/2 theelepel pimentpoeder Je kunt ook balletjes gebruiken. Vergeet deze dan niet uit de bouillon te zeven als hij klaar is.
- 60 gram ongekookte rijst
- 2 eieren
- 125 gram tauge
- frites sticks
- gebakken uitjes
- Zet een grote pan met water op het fornuis en hierin de kiprestanten, de bouillonblokjes en de kruiden en laat het geheel op een laag vuur 20 minuutjes tot een half uur garen.
- Haal de pan van het vuur, zeef de bouillon en pluis het vlees van de kippenbotten af.
- Verdeel het gepluisde vlees in ongeveer drie gelijke delen en zet twee delen afgedekt weg voor later deze week.
- Kook de rijst en de eieren.
- Warm de bouillon (eventueel) weer op.
- Pel de eieren.
- Verdeel de tauge over twee soepkommen of -borden.
- Verdeel de rijst over de tauge.
- Snijdt de eieren door midden en leg de helften op de rijst.
- Schep de bouillon in de kommen of borden.
- Garneer met de frites sticks en gebakken uitjes.
- Van deze hoeveelheid houd je bouillon over. Vries de bouillon in in bijvoorbeeld een yoghurt emmertje om op een later moment makkelijk en snel een maaltijd op tafel te kunnen zetten.
Als je de specifieke kruiden die de saoto een eigen smaak geven (geelwortel, sereh en piment) achterwege laat kun je de bouillon ook gebruiken voor een gewone kippensoep of om bijvoorbeeld risotto te maken. Je kunt natuurlijk ook eerst een gewone bouillon maken en de specifieke kruiden toevoegen aan het deel van de bouillon wat je gebruikt voor de saoto. - Natuurlijk kun je de volgende dag ook gewoon nóg een keer saoto eten als lunch of avondeten 😉
- Heb je gekookte rijst over en is het meer dan drie eetlepels? Doe de rijst in een klein pannetje en gooi er een goede scheut melk bij. Hoeveel melk is afhankelijk van de hoeveelheid rijst, dus dit moet een beetje op gevoel. Zet de pan op het vuur en breng tegen de kook aan, er zal een papperige brij ontstaan. Voeg hier kaneel aan toe of hagelslag naar smaak en je hebt een simpele rijstpudding als toetje.
Kosten van dit recept;
Restje kip €0.36
Bouillonblokjes €0.10
Kruiden €0.15
Rijst €0.21
Eieren €0.30
Tauge €0.99
Frites sticks €0.16
Gebakken ui €0.16Totale kosten €2.43
NIET VERGETEN
- Berg de frites sticks goed afgesloten op. Deze hebben we later deze week nog nodig.
- Verdeel de gepluisde kip die van het karkas af komt in drie porties. Eén portie gebruik je voor de soep, de andere twee porties gebruiken we nog voor twee andere gerechten.
Als je de keuken in gaat duiken om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Geef een reactie