“Jarritos donuts, dát is wat we moeten maken als we een gerecht willen maken waar deze Mexicaanse frisdrank in zit!” Toen we deze vrolijk gekleurde flesjes spotten tijdens ons bezoek aan de Horecava eerder dit jaar was dat het eerste wat we riepen. Jarritos heeft een fris zoete smaak waardoor hij niet vervelend, plakkerig zoet in je mond blijft hangen. Dat komt uit de mond van iemand die niet zo heel bijster veel frisdrank drinkt omdat ze het allemaal al snel te zoet en plakkerig vindt. Direct een dikke plus voor deze Mexicaanse frisdrank dus, die enkel is gezoet met natuurlijke suikers. Met keuze uit tien smaken was het even lastig om een keuze te maken. Uiteindelijk hebben we een karton met vier verschillende smaken meegenomen en viel voor het maken van de donuts de keuze op de Fruit Punch.
De smaak van Jarritos Fruit Punch doet denken aan de smaak van die dikke roze kauwgom van vroeger waar je van die grote bellen mee kon blazen en waar je uiteindelijk zere kaken van kreeg omdat je veel te enthousiast bleef kauwen. Zelfs het lichte zuurtje wat deze kauwgom in mijn herinnering heeft zit ook in deze variant van Jarritos. Een heuse trip down memory lane dus en daarom ook de perfecte keuze voor een kiddielunch.
Donuts zijn ook zo’n variatie in zoet die ik in de winkel altijd (meestal) maar laat liggen omdat ik ze simpelweg te zoet vind. Omdat de kindjes er af en toe wel om vragen als ze iets lekkers mogen uitzoeken en ik laatst ook al zei dat ze ook wel eens iets anders eten dan salade was het tijd om me voor het eerst van leven te wagen aan het zelf maken van donuts. Na een paar pogingen om te zien wat het effect is van het toevoegen van frisdrank aan het deeg hebben we de ultieme donut gecreëerd. Niet te zoet en lekker luchtig met een heerlijke fruit kick door het toevoegen van Jarritos Fruit Punch.
Voeg alle droge ingredienten, behalve de gist en het zout, samen in een kom en meng alles goed dooreen. Voeg daarna het zout aan één zijde van de kom en het gist aan de andere zijde van de kom toe.
Meet de lauwe melk en de hoeveelheid Jarritos af en voeg hier de gesmolten boter en het ei aan toe. Ik ga altijd in een streep door met het vullen van mijn maatbeker met de diverse ingrediënten zodat ik alles heel gemakkelijk in één keer door kan schenken. (Dat, en het scheelt een berg afwas want je hoeft echt niet voor ieder ingrediënt een apart kommetje of bakje te gebruiken als je alles toch in één keer kunt toevoegen.)
Schenk alle natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en kneed alles goed samen tot een plakkerig deeg. Blijf als je deeg goed gemengd nog een minuut of vijf door kneden. Daar worden je donuts straks heerlijk luchtig van!
Dek de kom met deeg af met folie of een theedoek en zet hem weg op een warme, tochtvrije plaats. Laat je deeg een uur rijzen.
Bestuif je aanrecht ruim met bloem en stort het deeg er op uit. Rol het deeg goed om door de bloem zodat het niet meer plakt en rol het vervolgens uit tot een lap van ongeveer twee centimeter dik. Steek hier je donuts uit. Ik heb geen donutsteker en gebruik een plastic beker IKEA voor het uitsteken van de donut zelf en de dop van een fles om het gat in het midden van de donut uit te steken.
Haal je donuts tussen het “overgebleven” deeg uit en rol dit deeg opnieuw uit om weer donuts uit te steken. Op deze manier haal je ongeveer 24 donuts uit dit recept. Als je een beetje handig bent vorm je van het laatste beetje overgebleven deeg de laatste donut uit de hand. Ben je niet zo handig kan ik je vertellen dat dit geen vervelend deeg is om rauw te snoepen 😉 Dek de donuts af en laat ze nog ongeveer een half uur rijzen.
Maak terwijl de donuts voor de tweede maal rijzen alvast het glazuur. Meng hiervoor poedersuiker met Jarritos tot een papje met de structuur van behangplaksel.
Frituur de donuts ongeveer twee minuten per kant in een koekenpan met (zonnebloem-)olie. Doop de donuts direct na het bakken in het glazuur en leg ze plat meer om ze te laten afkoelen en het glazuur te laten uitharden.
Gelukkig was ik net snel genoeg om nog een paar donuts te redden om op de foto te zetten. Ze zijn helemaal in de smaak gevallen en komen ook zeker nog vaker op tafel. We zijn al volop aan het verzinnen over wat we voor lekkers met de andere Jarritos smaken kunnen maken en hebben al de nodige ideetjes. Als die ideeen net zo goed slagen als deze donuts staat er voortaan ook standaard Jarritos in ons keukenkastje om mee te koken.
Snoep smakelijk!
- 500 gram bloem
- 225 milliliter lauwe melk
- 3 eetlepels kristalsuiker
- 8 gram vanillesuiker (Eén zakje)
- 1 ei
- 75 milliliter Jarritos
- 25 gram gesmolten boter
- 5 gram gedroogde gist
- een snufje zout
- 100 gram poedersuiker
- 2 eetlepels Jarritos
- Meng de bloem, suiker en vanillesuiker in een grote kom.
- Voeg de gist en het zout toe.
- Smelt de boter in de magnetron of in een pan op laag vuur.
- Schenk de melk en de Jarritos samen met de gesmolten boter bij de droge ingredienten en kneed tot een plakkerig deeg waarin alle ingredienten goed zijn opgenomen.
- Dek het deeg af met folie of een theedoek en zet het op een warme plek waar het een uur kan rijzen.
- Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht of snijplank tot een dikte van zo'n twee centimeter.
- Steek je donuts uit het deeg.
- Blijf dit proces herhalen tot je al het deeg hebt opgebruikt.
- Dek de donuts af en laat ze nog circa 30 minuten rijzen.
- Maak ondertussen het glazuur voor de donuts door de poedersuiker met de Jarritos te mengen.
- Frituur de donuts ongeveer 2 minuten per kant in een koekenpan met een laag zonnebloemolie.
- Dip de donuts direct na het bakken in het glazuur en leg ze plat om het glazuur te laten harden.
- Je kunt in plaats van glazuur te gebruiken de donuts ook coaten in een laagje poedersuiker. Als je niet zit te wachten op een keuken die wit is van de poedersuiker kun je een laag poedersuiker in een kom doen en hier de donuts per stuk in omgooien zodat ze helemaal gecoat zijn.
- Vanwege de specifieke smaak hebben wij voor Jarritos gekozen, maar je kunt natuurlijk voor iedere soort frisdrank kiezen. Hier staan de volgende ronde Cola donuts op de planning. We zijn heel benieuwd hoe die gaan smaken.
Als je de keuken in gaat duiken om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Geef een reactie