Wat het fruiten een uitje is weten de meeste mensen nog wel, maar wat een roux is, hoe je die moet maken of wat bain Marie is, behalve een Franse dame die graag in bad gaat, daar rijzen bij veel mensen toch wel vraagtekens op als ze een recept lezen. Iedereen kent het wel, onbegrijpelijke keuken termen die in kookboeken en keukens rondslingeren. Heel eerlijk, wij gebruiken die termen ook en niet alleen in het dagelijks leven maar ook op dit blog. Iets met macht der gewoonte zullen we maar zeggen.
Veel van de termen die gebruikt worden zijn voor ons al gesneden koek en heel eerlijk, vaak zijn het duur of luxe klinkende woorden om hele simpele dingen te benoemen. Want zeg nu zelf, als jij je pasta “al dente” geserveerd krijgt klinkt dat op de een of andere manier toch veel smakelijker dan wanneer je pasta “beetgaar” is gekookt.
De oplossing voor deze onbegrijpelijke termen? De nomzledge!
Koken hoeft naar ons idee niet onnodig moeilijk gemaakt te worden door met allerlei vaktermen te smijten. Uiteindelijk gaat het om wat je geserveerd krijgt. Met dit overzicht van veelgebruikte termen en benamingen in recepten hopen we ook de moeilijkere en meer uitgebreide recepten simpel(er) en begrijpelijk(er) te helpen maken. Soms door uitleg te geven over de betekenis van een term en soms nog gemakkelijker door een basisrecept te delen wat als uitgangspunt kan worden gebruikt voor de meest uiteenlopende gerechten.
Heb je de uitleg van een voor jou onbegrijpelijke keukenterm niet kunnen vinden, laat het ons dan weten. Sommige dingen zijn voor ons misschien al zo vanzelfsprekend dat we even vergeten dat ook wij ooit de weg hebben moeten leren vinden in de keuken. Stuur een mailtje met jouw vraag naar feedme[at]talknomztome.com en we breiden de nomzledge uit met het antwoord op jouw vraag!