Botermais is een bijgerecht wat zo simpel te maken is dat het eigenlijk bijna schandalig is er een recept voor te delen. Toch deel ik ons recept voor deze heerlijke lekkernij omdat wij hem nét iets anders klaarmaken dan de meeste mensen en omdat het altijd in de smaak valt. Misschien wel omdat de smaak zo dicht in de buurt komt van hoe maiskolfjes in veel restaurants geserveerd worden.
De truc zit hem in de boter. De meeste mensen koken hun maiskolven, en grillen ze daarna eventueel, en smeren er dan gesmolten boter overheen. Heel lekker, alleen de volle smaak van de boter zit aan de buitenzijde van de maiskolf. En wij hebben een maiskolf het liefste doordrenkt met die romige botersmaak! Hoe we dat voor elkaar krijgen? Heel simpel, als de maiskolven worden gekookt voegen we een flinke klont roomboter toe aan het water en dat laten we lekker zachtjes pruttelen.
Is dat alles? Yep. dat is echt alles. Ik zei toch al dat het bijna schandalig was er een recept voor te delen… Het is eigenlijk meer een bereidingstrucje. Hoe je het ook noemt, als het maar lekker is, toch? 😉
Zo maak je botermais:
Doe je maiskolven in een pan met zoveel water dat ze onder staan. Je kunt de kolven in zijn geheel koken of je kunt ze in kleine stukken snijden zodat ze gemakkelijker te eten zijn.
Voeg wat zout toe aan het kookwater en een flinke klont roomboter. Breng het water aan de kook en laat de mais een half uurtje zachtjes pruttelen.
Als de mais klaar is kun je hem direct serveren. Ook kun je maiskolven op deze manier voorkoken als je ze op de BBQ of in een grillpan wilt bereiden. Grill de maiskolf dan in circa 5 minuten rondom en besmeer hem eventueel met nog wat gesmolten boter.
Eet smakelijk!
- 2 maiskolven
- Een flinke klont roomboter
- Snijdt de maiskolven eventueel in kleine(re) stukken.
- Doe de maiskolven in een pan met zoveel water dat ze nét onder staan.
- Voeg een flinke klont roomboter toe en breng het geheel aan de kook.
- Laat de maiskolven ongeveer een half uur op laag vuur zachtjes koken.
- Als je deze botermais voor meer personen wilt klaarmaken gebruik je simpelweg meer maiskolven en iets meer boter. Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat de maiskolven tijden het koken volledig onder water staan.
- De botermais is overheerlijk met een klein beetje zeezout en een snuif versgemalen peper nadat je ze uit het water hebt gehaald.
Als je de keuken in gaat duiken om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Geef een reactie