Tasnift kende ik niet bij naam, enkel van smaak. Vlak om de hoek zat er een Marokkaanse winkel waar ik geregeld om boodschappen ging. Witte kaas, verse kruiden, olijven, biefstuk en verschillende soorten brood zoals pide en Libanees brood. (Je weet wel, van die pannekoeken die je kunt vullen.) Op een gegeven moment lag er een soort brood die ik nog nooit had gezien. Nieuwsgierig als ik ben nam ik een brood mee en ik was verkocht! Stevig en tegelijkertijd luchtig. Een heerlijke broodsmaak die niet overheersend is waardoor je met beleg alle kanten op kunt. Op de vraag hoe het brood heet werd me verteld dat het omabrood genoemd wordt. Daar kon ik dus niet veel mee voor een zoektocht op internet. Daarbij heb ik op het moment geen oven tot mijn beschikking, dus brood bakken zat er toch niet in. Tot ik pas geleden in een kookgroep op Facebook langs zag komen dat de dame achter Keuken van Red Flower tasnift aan het maken was. Geen idee wat het was, maar toen ik de foto bekeek maakte mijn hart een sprongetje; Dat leek verdacht veel op het omabrood wat ik zo lekker vind en het werd in een pan klaargemaakt!
Met het recept ben ik flink aan het stoeien geweest. Het deeg hoort zacht en plakkerig te blijven voor je het de eerste keer laat rijzen, maar op de een of andere manier werd mijn tasnift dan een harde bonk die niet mooi wilde rijzen en na het bakken vanbinnen nog steeds plakkerig was. Een hoop probeersels later is er niets meer over van het recept wat ik heb gekregen en maak ik tasnift op mijn eigen manier. Het smaakt hetzelfde als het omabrood wat ik in de winkel ging halen en heeft ook vrijwel dezelfde structuur. Er staat nu dus met regelmaat een bak met deeg op de verwarming te rijzen en er wordt beduidend minder chips in huis gehaald omdat dit brood eigenlijk gewoon snoepen is.
Zo maak je tasnift
Meng als eerste de gist in lauwwarme water en zet opzij. Dit zorgt ervoor dat de gist niet doodslaat door het zout wat je in het deeg gebruikt. Meng daarna de bloem, volkoren meel, fijne griesmeel en zout in een kom.
Voeg het water toe en kneed er een soepel deeg van. De hoeveelheid water die je nodig hebt is enigszins afhankelijk van je bloem, dus begin met iets minder dan de aangegeven 500 ml en voeg indien nodig extra water toe.
Laat het deeg rijzen op een warme plaats. Het volume van het deeg zal ongeveer verdubbelen.
Vorm platte, ronde broden op een met bloem en griesmeel bestoven aanrecht en laat de broden nogmaals rijzen.
Bak de broden enkele minuten per kant in een koekenpan met deksel op laag vuur. Druk de broden voor het bakken nog iets plat.
Het is dat je de tijd nodig hebt om het deeg te laten rijzen, maar zoals je ziet stelt het zelf maken van tasnift niet zo heel veel voor. Of je nu eens een ander broodje bij de lunch wilt, een passende broodsoort wilt hebben om in je linzensoep te dippen of dat je eens geen toastjes op tafel wilt bij je salades, met dit brood kun je alle kanten op.
En, wat stiekem heel erg lekker is. Een stukje tasnift met daarop zelfgemaakte tzaziki en naturel ribbelchips. Die kan worden toegevoegd aan het lijstje van rare eetgewoontes 😉
Besaha oftewel, eet smakelijk!
Geweldige vervanger voor normaal brood
- 500 gram meel
- 50 gram bruine meel of volkoren meel
- 3 eetlepels fijne griesmeel
- 1 volle eetlepel zout
- 1 theelepel gist
- 500 ml lauwwarm water
- Begin met 500 ml lauwwarm water en voeg hier de gist aan toe. Roer goed door elkaar en zet opzij om de gist te starten.
- Meng alle overige ingredienten bij elkaar in een grote kom of schaal.
- Voeg het water toe en kneed alles goed dooreen.
- Dek de schaal af met folie of een theedoek en laat het deeg 50 minuten tot een uur rijzen op een warme plaats.
- Bestuif je aanrecht met een mix van bloem en fijne griesmeel. Verdeel het deeg in 3 á 4 ballen en druk met je handen plat tot je deegschijven hebt van zo'n 2 centimeter dik.
- Dek af met folie of een theedoek en laat het deeg nogmaals zo'n 20 minuten tot een half uur rijzen.
- Zet een koekenpan, liefst met dikke bodem, op het vuur, druk de deegschijven eventueel nog iets plat en bak de broden zo'n 4 tot 6 minuten per kant met een deksel op de pan op laag vuur.
- De kindjes vinden het heerlijk als ik bij het vormen van de broden zachte, witte kaas tussen het brood vouw.
- Of je jouw tasnift nu met of zonder kaasvulling maakt, knoflookdip is ook hier weer een geweldige sidedish. (There is no such thing as to much garlic :D)
Als je de keuken in gaat duiken om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Geef een reactie