Appeltaart is voor mij een instant trip down memory lane. Als het tenminste een goede appeltaart is. Mijn oma was niet alleen de allerliefste, ze maakte ook nog eens de allerlekkerste appeltaart die ik ooit heb gegeten en haar recept, handgeschreven en gelamineerd zodat het de tand des tijds zal doorstaan, heeft een ere plaatsje in de keuken. De avond dat we haar de laatste keer hebben gezien vóór ze een sterretje werd rook het hele huis toen we binnenstapten naar haar appeltaart. Omi’s appeltaart staat voor mij synoniem aan happy memories en vandaag deel ik het recept.
Er zijn van die mensen die vinden dat een appeltaart pas compleet is als er rozijnen in zitten; Sla jezelf.
Er zijn mensen die vinden dat er op de bodem van een appeltaart een dikke laag amandelspijs moet liggen; Sla jezelf.
Er zijn mensen die vinden dat er noten in welke variant dan ook in de vulling van appeltaart horen; Sla jezelf.
Begrijp me niet verkeerd hoor! Er zijn -tig combinaties te verzinnen die ook in veel restaurants voor appeltaart doorgaan. En als je rozijnen, amandelspijs of noten lekker vind in een taart waar ook appel in zit moet je ze zeker toevoegen, maar kom op… Als er rozijnen in een appeltaart gaan is het geen appeltaart meer maar een appel-rozijnentaart. (I dare you to disagree ;)) En met andere toevoegingen precies hetzelfde. Appeltaart is precies wat de naam zegt; Een taart met appels, niets meer en zeker niets minder.
Iedereen heeft zo zijn eigen maniertjes en geheimen om zijn of haar appeltaart de lekkerste te maken. Dat is met het recept van mijn oma natuurlijk niet anders. Het is een van de weinige recepten waar ik zelf nooit iets aan veranderd heb en geloof me, ik ben het echt niet vaak eens met een recept. Gelukkig hebben al die recepten voor de allerlekkerste appeltaart één ding gemeen. Ze komen niet uit een pakje én ze worden gemaakt met een flinke dosis liefde. Oh, en kaneel. Vergeet zeker de kaneel niet 😉
Zeef de bloem. Dit voorkomt klontjes en de overige ingrediënten mengen beter.
Zeef ook de basterdsuiker, hier zitten vaak harde klontjes in. Deze wrijf je met een lepel gemakkelijk fijn door de zeef. Voor de zekerheid kun je je vanillesuiker ook door de zeef gooien.
Snijdt de boter in stukken en voeg deze toe.
Kneed alles met de hand of in de keukenmachine tot een stevig deeg. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat het een half uur rusten in de koelkast. Ondertussen kun je de appels schillen en snijden.
Verdeel het deeg in drie (ongeveer) gelijke hoeveelheden. Eén deel voor de bodem, één deel voor de rand en één deel voor het raster om de appeltaart mee te bedekken.
Rol de eerste bol deeg uit en bedek hier de bodem van je springvorm mee. Vergeet hem niet in te vetten! Rol de tweede bol deeg uit en bedek hier de opstaande rand mee. Ik leg over de buitenrand op de bodem altijd een dun randje extra deeg zodat de bodem en rand mooi aan elkaar bakken zoals je op bovenstaande foto kunt zien.
Dan is het tijd om je appeltaart te vullen. Ik rasp de appels altijd en vul de vorm in drie lagen. Op de bodem strooi ik kaneel en een “geheim” ingrediënt om het eventueel overtollige vocht van de appels op te vangen zodat de taart niet nat wordt. Je kunt paneermeel gebruiken, die smaak valt weg, maar je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld het poeder om kookpudding te maken.
Daar op gaat een laag geraspte appels, weer kaneel en het geheime ingrediënt, appels, weer specerijen, appels en weer een laag specerijen.
Dan het dichtmaken van de taart. Dat is stiekem het leukste. Rol je laatste bol deeg uit en snijdt hier dunne repen van. Omdat het er zo leuk uitziet gebruik in een pastasnijder om de repen te snijden, maar je kunt natuurlijk ook gewoon een mes gebruiken. Leg eerst een laag repen met steeds een centimeter tussenruimte op je appeltaart. Leg daarna een tweede laag repen dwars over de eerste laag heen zodat een ruitjespatroon ontstaat.
Bestrijk de bovenkant van de taart met het los geklopte ei en bestrooi licht met kristalsuiker ter decoratie.
Bak de appeltaart gedurende 50 tot 60 minuten op 150 graden in een voorverwarmde oven. De appeltaart is het lekkerste als je hem een nachtje laat staan, al is dat altijd lastig. Daarom bak ik er meestal twee tegelijk 😉
Snoep smakelijk!
Huisgemaakt is en blijft lekkerder
- 375 gram bloem
- 200 gram roomboter
- 120 gram witte basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 kilo appels Jonagold of Goudreinetten zijn het lekkerst!
- 1 ei
- Kaneel
- Paneermeel poeder voor kookpudding of een ander ingredient wat je wilt gebruiken om vocht op te vangen.
- Zeef de bloem en de suiker.
- Snijdt de boter in stukken en voeg deze toe.
- Kneed het geheel tot een samenhangend deeg.
- Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.
- Schil en snijdt of rasp de appels.
- Verwarm de oven voor op 150 graden.
- Verdeel het deeg in drie gelijk delen.
- Rol twee delen deeg uit en bekleed de bodem en de rand van de springvorm.
- Bestrooi de bodem met kaneel en paneermeel of het andere ingrediënt van je keuze en leg een derde deel van de geraspte appels op de bodem.
- Herhaal deze stappen nog twee keer.
- Rol de laatste bol deeg uit en snijdt hier lange repen van.
- Leg de repen met steeds een centimeter tussenruimte op de bovenkant van de appeltaart.
- Leg een tweede laag repen dwars op de eerste laag.
- Besmeer het raster met het geklopte ei en strooi hier ter decoratie wat kristalsuiker overheen.
- Bak de appeltaart in 50 tot 60 minuten af op 150 graden in het midden van de oven.
- Heb je niet voldoende ei over om de taart af te lakken en wil je geen extra ei klutsen? Gebruik dan gewoon melk om de taart mee af te lakken voor hij de oven in gaat. Ook hier blijven de suikerkristallen mooi in liggen.
- Vind je het moeilijk om mooie punten uit de taart te snijden, doe dan wat mijn opa altijd deed. Snijdt in het midden van de taart een cirkel uit met een diameter van 4 á 5 centimeter en laat deze zitten. Zo kun je perfecte punten snijden en de punten met een taartschep of de platte zijde van een mes ook heel gemakkelijk oppakken. Dit trucje werkt ook voor andere taarten.
Als je de keuken in gaat duiken om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Geef een reactie