Aangezien we samen hebben bedacht om te gaan foodbloggen vonden we dat we deze foodbloggers tag ook samen, in plaats van apart moesten doen. Het resultaat; Buikpijn van het lachen en toch ook wel enige verbazing over hoeveel onze antwoorden soms overeen komen…
Sinds wanneer heb je een passie voor eten en koken?
Sergio: In de categorie “met de paplepel ingegoten”. Voor zolang ik me kan herinneren heb ik al iets gehad met eten en voornamelijk lekker eten, kon ook moeilijk anders als je ouders een eigen restaurant hadden. Dus daar is het allemaal al begonnen voor me, de basis beginselen koken waren me al vroeg eigen en door de jaren heen verder geslepen tot het punt dat ik zelf er ook maar mijn vak van heb gemaakt, iets met van je hobby je werk maken en zo.
Linda: Eigenlijk kan ik me niet anders herinneren dan dat ik altijd graag in de keuken aan het sjouwen was. En dat terwijl er bij ons in huis vroeger niemand op een bijzondere manier bezig was met eten of de bereiding daarvan.
Chimaero: Al vanaf ik klein was wilde ik mijn moeder helpen in de keuken.
Wie is je grootste kookheld?
Sergio: Gordon Ramsay! Ha wat een vent is dat zeg. Okee misschien een beetje kort door de bocht, maar koken kan hij echt wel, zijn recepten zijn over het algemeen ook een dankbaar “slachtoffer” voor nader onderzoek in mijn eigen keuken (waarna er natuurlijk de nodige aanpassingen aan komen).
Linda: Held is een groot woord, maar Jamie Oliver blijf ik geweldig vinden. Hij is altijd zo dol-enthousiast en chaotisch. Ik vind het heerlijk om te zien hoe hij zijn eten in de pan smijt en de manier waarop hij altijd voorproeft en blijft roepen dat iets “brilliant” smaakt… Heerlijk! Starstruck is een woord wat ik niet ken, maar als ik Jamie toch eens in het echt zou mogen ontmoeten en dan ook nog eens met hem zou mogen koken…
Chimaero: Eigenlijk heb ik geen echte kookheld. Als ik dan echt moet kiezen zij dat er twee; Mama en Sergio. Omdat ze me alles willen uitleggen wat ik wil weten over alles wat met eten en een keuken te maken heeft.
Wat is je favoriete gerecht dat vroeger voor je gemaakt werd?
Sergio: Mag ik er echt maar één kiezen? Hmm na heel diep in mijn geheugen te hebben gespit denk ik dat mijn vaders biefstuk met citroen roomsaus toch echt op nummer 1 gaat komen. Heb hele fijne herinneringen aan dit gerecht en ik maak het zelf ook wel eens “just for old time’s sake”.
Linda: Biefstuk met jus en brood! Het allerliefste dan ook nog met witbrood. (Zegt het meisje wat haar brood het liefst zo donker mogelijk heeft.) Wanneer ik dat voor het laatst heb gehad kan ik me al niet meer herinneren, maar man wat vind ik dat lekker. Binnenkort maar weer eens op het menu zetten!
Chimaero: Toen ik klein was vond ik vegetarische canneloni echt superlekker. Nu ben ik iets minder klein en vind ik de hamburgers die Sergio thuis maakt het allerlekkerst van alles.
Wat lust je niet?
Sergio: Zuurkool en stokvis, mag allebei zo ver mogelijk uit mijn buurt gehouden worden. Voor de rest eet ik bijna alles wel.
Linda: Zuurkool. Dat vind ik echt zo onvoorstelbaar gruwelijk smerig dat ik zelfs weiger om het klaar te maken.
Chimaero: Gekookt ei is het enige wat ik echt niet lust. En ik ben niet heel gek op vis. Verder lust ik volgens mij wel alles.
Welk gerecht uit de Hollandse keuken vind je het lekkerst?
Sergio: Hollandse keuken… Zal me inhouden met sarcastisch commentaar. Ondanks dat ik er weinig goeds over te zeggen heb zijn er wel een paar dingen waar je me nog wel een plezier mee doet. Boerenkool met spek en rookworst is er één van. Twee keer per jaar is ook wel de max dan en verder andijvie stamp (ook met spek en worst hoe kan het ook anders) staat ook een twee keer per jaar cap op. Buiten dat kan ik me niet veel bedenken.
Linda: De Hollandse keuken hoef je me echt niet voor wakker te maken. Andijviestamp met uitgebakken spekjes en een basic hete bliksem zijn wel lekker (twee keer per winter ofzo) en boerenkool en hutspot worden ook nog getolereerd, maar daar houdt het ook een groot eind op.
Oh, hachee zoals omi het maakte, dat is gruwelijk lekker. Maar dat is eigenlijk geen Hollandse pot want daar hoef ik echt geen rode kool bij. Stoofpeertjes daarentegen zijn wel heerlijk bij hachee. Volgens mij heb ik zojuist iets uit de Hollandse keuken bedacht wat ik wel echt lekker vind 😀
Chimaero: Hachee vind ik echt lekker als mijn moeder die maakt. Hutspot en stoofperen vind ik ook lekker. Verder ben ik niet echt fan de Hollandse keuken. Ik eet liever de “gekke” dingen die mijn moeder en Sergio maken.
Welke keuken trekt jou het meest?
Sergio: Mediterraans en Zuid Amerikaans, zonder enige twijfel (nu is Mediterraans en vrij ruim begrip ik weet het). Alleen al de variatie die je uit deze keukens kan halen maakt me blij en zijn de basis in bijna alles wat ik zelf creëer.
Linda: Een favoriete keuken heb ik niet. Een minst of in ieder geval minder favoriete keuken is de Noord-Europese. Het soort keuken waar ik naar neig hangt vaak samen met de tijd van het jaar. Hoe warmer het is, hoe lichter ik wil eten.
Chimaero: De Aziatische keuken vind ik het leukst. Vooral omdat ikgek ben op sushi en we dat vaak zelf maken.
Beschrijf je kookstijl in vijf woorden
Sergio: Vers ik moet echt niks hebben van kant en klaar rommel uit de supermarkt soms betrap ik mezelf er op dat als ik echt geen zin heb om te koken langs het kant en klaar schap loop en denk “No freaking way” verse ingrediënten smaken ook veel beter, simpel zeker als ik voor mezelf alleen kook, en buiten dat het hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn om goed te smaken, gezond zelfs als ik zelf hamburgers maak is het vlees zo mager mogelijk. Maar ik kan me ook tegoed doen aan de sporadische vette hap, lekker als ik het merendeel van mijn eters mag geloven. 100% score is natuurlijk onmogelijk maar toch. Spannend, dingen uitproberen? Bring it on! Zo kom ik op heel veel leuke ideeën voor nieuwe gerechten en nee soms is dat experimenteren geen succes, maar ja that’s life.
Linda: Dat moet ik eigenlijk door een ander laten doen hè… 😉
Vers is voor mij in ieder geval wel belangrijk. Verse ingrediënten hebben nét dat beetje meer smaak en zorgen er ook voor dat je eerder verzadigd bent.
Tegendraads ook wel omdat ik nogal de neiging heb om me niets van de geldende standaard aan te trekken omdat ik niet gehinderd wordt door enige vakkennis bij gebrek aan een culinaire opleiding. Zo kan het dus rustig zijn dat je bij mij een gerecht geserveerd krijgt met wilde en witte rijst terwijl er toch echt pasta bij schijnt te horen.
Simpel omdat er soms simpelweg geen tijd is om uitgebreid te koken. Met vier kinderen ben je vaak aan het rennen en vliegen tussen speeldates en sportclubs, dus hoe graag ik ook zou willen, ik kan niet iedere dag 3 uur in de keuken staan.
Gevarieerd is ook wel van toepassing. Waar we de ene dag double baked potatoes eten kan het zomaar zijn dat je de volgende dag summer rolls krijgt en de dag daarna moussaka om in het weekend lekker makkelijk te doen met een maaltijdsoep zoals saoto ajam.
Gezond is een labeltje wat denk ik ook wel gebruikt mag worden. Natuurlijk worden er hier ook frietjes en hamburgers gegeten, zelfgemaakt natuurlijk, maar ook dat hoort bij gezond eten. Als je een vette(re) hap afwisselt of combineert met gezonde ingrediënten kun je zonder problemen twee keer per week friet eten en je biefstuk bakken in een dikke klomp roomboter.
Chimaero: Ik ben nog aan het leren om goed te koken. Deze vraag is dus een beetje te moeilijk voor me…
Welk gerecht past het best bij je persoonlijkheid?
Sergio: Als het maar pittig is denk ik, iets met Portugese roots en zo…
Linda: Een grote schaal met gemengde warme en koude voor- en hoofdgerechten uit diverse keukens. Bij iedere hap een andere smaak, een andere structuur en dus bij iedere hap een verrassing.
Chimaero: Een kaasplankje. Vooral omdat ik gewoon gek ben op kaas.
Wat vind je belangrijk aan de voeding die je eet?
Sergio: Variatie, misschien heel erg cliché maar het is voor mij wel heel belangrijk, zou er echt niet aan moeten denken om de rest van het leven maar één of twee dingen te moeten (mogen) eten.
Linda: Variatie is wel het allerbelangrijkste. Dat is juist wat ervoor zorgt dat eten lekker blijft. Zowel de bereiding als het eten ervan!
Chimaero: Dat het lekker is. Ik wil wel elke dag wat anders eten, gezond en ongezond door elkaar.
Je wordt gebeld: over een half uur vrienden voor de deur om te komen eten. Wat maak je?
Sergio: Oeh een uitdaging! Vind ik leuk! Het zou wel heel erg afhankelijk zijn van wat ik in huis heb wat ik ze zou voorschotelen maar over het algemeen heb ik altijd wel pasta, rijst, kip en gehakt in huis. Alleen hier mee kan ik al genoeg kanten op om een goede maaltijd op tafel te zetten.
*Rent even naar de kastjes en koelkast om te kijken wat het menu vandaag zou zijn*
Als het vandaag het geval was geweest zou er een kipfilet met een pittige tomaten saus op het menu staan samen met gebakken rijst en doperwtjes met uiteraard flink wat verse knoflook en wat laurierblaadjes. Simpel, snel klaar en super lekker.
Linda: De kelder, koelkast en vriezer zijn hier over het algemeen goed gevuld voor onverwachte momenten. Als er een avondmaal op tafel moet komen zal het waarschijnlijk iets Aziatisch worden met vers gebakken kroepoek en gebakken banaan. Komen ze pas rond koffietijd slinger ik de oven aan en maak een grote schaal met ragout- en frikandellenbroodjes, appelflappen en pain au chocolat om te serveren bij de koffie, thee en warme chocolade- of anijsmelk.
Chimaero: Dat ligt er aan wat voor boodschappen mijn moeder heeft gehaald :’)
Wat wil je eten de avond voordat je amandelen geknipt worden en je daarna alleen perenijsjes mag eten?
Sergio: Dit is bijna een gewetensvraag… Één ding is zeker het zou een uitgebreide maaltijd gaan worden. Vooraf waarschijnlijk garnalen afgeblust met witte wijn en flink wat koriander met een paar verse pepertjes. Als hoofdgerecht een goede biefstuk met citroen roomsaus en gepofte aardappels en als dessert een goede verse chocolade mousse. Krijg er nu al honger van…
Linda: In ieder geval iets wat goed pittig is. Mijn eerste idee is een spicy beef kebab van de BBQ met double baked potatoes en een salade van veldsla met pijnboompitjes, uitgebakken spekjes en croutons. Toe een heerlijke citroen- of limoenmousse.
Chimaero: Spareribs en die MOETEN van de BBQ komen. Het maakt me niet uit wat voor weer het zou zijn, als vriest het 20 graden, alleen van de BBQ zijn ze goed. Of ik daar nog iets bij wil? Haha, echt niet. Dat haal ik wel weer in als ik iets anders dan ijsjes mag eten.
Wat voor smaak ijsje kies je uit bij de ijssalon?
Sergio: Citroen! Citroen! Ik ben zo’n enorme fan van een goede citroen sorbet, de frisse smaak alleen al doet me watertanden. Is het al zomer? Wil nu dus mijn bolletje citroen ijs…
Linda: Afgelopen zomer had een lokale ijssalon een heerlijk ijsje met limoen, kokos, guarana en passievrucht. Dat zou zomaar eens het lekkerste schepijsje geweest kunnen zijn wat ik ooit heb gehad. Doe mij die maar!
Chimaero: Meestal kies ik straciatella.
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Geef een reactie