Of het nu bij een tortillachippie is, omdat je even makkelijk lekkere quesedilla’s wilt maken of omdat je een gezonde of extra side dish bij je maaltijd wilt zetten, salsa is altijd lekker en op ontelbaar veel manieren klaar te maken. Bij de kleuters in de klas hebben we ook al een keer zelf salsa gemaakt met de groenten die uit de schooltuin kwamen en zij hebben er van gesmuld. Ook al kwam dat misschien ook wel door de chippies die ze erbij kregen, hebben ze vaak gevraagd wanneer we nog een keer salsa konden maken, dus ook met het Kerstdiner hebben we salsa gemaakt. Als kleine kinderen al gek zijn op salsa en erom vragen, wat let je dan om het zelf te maken. Het is simpel en vele malen lekkerder dan de salsa die je uit een potje eet.
Stiekem is salsa ook een perfecte manier om van restjes die nog in je koelkast liggen af te komen. Iedereen heeft wel eens left-overs liggen zoals een stuk komkommer, een halve paprika of een paar tomaten. Weggooien is zonde, maar het is ook niet voldoende om nog een maaltijd mee in elkaar te draaien. En soms heb je ook gewoon geen zin om te koken terwijl je weet dat je wat gezonds zou moeten eten. Guilty pleasure oplossing dus!
Natuurlijk begin je voor een tomatensalsa met de tomaten. Snijdt de tomaten in vieren, snijdt de vochtige binnenzijde er uit en snijdt de tomaten in blokjes.
Dan paprika, ook een haast onmisbaar ingredient in de vele variaties op salsa die er te verzinnen zijn. Kies voor een kleur paprika die contrasteert met het rood van de tomaat. Salsa is een feestje en hoe meer kleurtjes, hoe gezelliger het er uit ziet!
Komkommer is een iets minder verwachte maar zeker in de zomer heerlijk frisse toevoeging aan salsa. Ook voor kinderen die nieuwe smaakjes moeten of willen leren kennen is komkommer een ideaal ingrediënt vanwege de neutrale smaak.
Knoflook is voor ons een must in de meeste gerechten en ook de salsa krijgt er een heerlijke kick van. Ben je niet zo’n fan van knoflook, laat de knoflook dan gewoon achterwege. Ook zonder smaakt deze salsa namelijk fantastisch.
Verse bieslook. Snijdt of knip de bieslook fijn. Het hoeft niet pietje-precies allemaal even groot gesneden of geknipt te zijn. Home cooking mag er ook echt homemade uit zien.
Voeg alle ingrediënten samen met de passata en (eventueel) zout en peper naar smaak in een schaal en meng alles goed door elkaar.
Serveer in een schaal met tortilla chippies erbij of ernaast en eet smakelijk!
Frisse dip.
- 3 grote tomaten
- 1 paprika
- 1/4 komkommer
- 2 tenen knoflook
- 10 sprieten bieslook
- 200 gram passata gezeefde tomaat
- zout en peper naar smaak
- Maak de tomaten schoon en snijdt ze in vieren, snijdt de vochtige binnenkant er uit en snijdt de partjes in blokjes.
- Maak de paprika schoon en snijdt deze in blokjes.
- Snijdt de komkommer in vieren, snijdt de zaadlijst er uit en snijdt de komkommer in kleine blokjes.
- Snijdt de knoflook (optioneel) en de bieslook fijn.
- Voeg alle gesneden ingredienten samen met de passata samen en meng goed.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Wil je de salsa een échte kick geven, voeg dan een fijn gesneden rood pepertje toe.
- Mag hij iets meer kick hebben maar wil je de salsa niet té scherp van smaak hebben voeg dan een fijn gesnipperd rood uitje toe.
- Vind je het teveel werk om alles op de hand te snijden? Snijdt de ingredienten in grove stukken en gooi ze samen in de keukenmachine. Hoe langer je de machine laat draaien, hoe fijner de salsa van structuur wordt, dus heb er erg in dat je alles maar kort maalt.
Als je de keuken in gaat duiken om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Geef een reactie