Tzaziki is er in net zoveel varianten als er Griekse eilanden zijn, en dat zijn er veel! Of het nu is voor bij de BBQ als het hartje zomer is, bij het gourmetten als het buiten guur en koud is of bij willekeurig welke maaltijd in welk seizoen dan ook, tzaziki is een een heerlijke side-dish die je zo klaarmaakt.
Op de bank met een schaal tzaziki en een stapel komkommerschijfjes om er heerlijk in te soppen tijdens het film kijken. Ik ben er gek op en de kindjes ook. Chippies dippen wat minder lekker in deze variant maar vooral in combinatie met andere soorten groenten is het een perfecte dip om jezelf gezonde snack gewoontes aan te leren of om je smaakpapillen gewoon eens te verwennen met iets anders.
De basis voor tzaziki is altijd yoghurt. Welke soort yoghurt je gebruikt is afhankelijk van hoe zuur de smaak van jou mag worden en hoe dik of hoe vloeibaar je de tzaziki graag eet. Als basis gebruik ik zelf het liefste, hoe kan het ook anders, Griekse yoghurt. Deze is niet altijd voorradig in iedere supermarkt dus Turkse yoghurt is een goed alternatief.
Dille is volgens sommige mensen wel, en volgens sommige mensen geen standaard ingrediënt voor tzaziki. Wat mij betreft hoort het zeker thuis in een goede tzaziki en ik gebruik het altijd redelijk scheutig. Wel is het zo dat de smaak van de dille gaat overheersen als je de tzaziki wat langer laat staan. Houdt hier dus rekening mee als je zelf de keuken in duikt.
Begin met het raspen van de komkommer. Snijdt de komkommer door de helft en verwijder de zaadlijsten vóór je de komkommer raspt. Anders wordt je tzaziki te vochtig.
Voeg de yoghurt, knoflook, munt, dille en olijfolie toe en roer alles goed door elkaar. Proef voor en voeg peper en zout naar smaak toe.
Zo simpel is het om zelf tzaziki te maken. Zoals je al eerder kon lezen is tasnift met tzaziki en ribbelchips hier wel een guilty pleasure en bij de BBQ staat het ook standaard op tafel. Waar serveer jij het als liefste bij?
Eet smakelijk!
Geweldige Griekse dip.
- 250 gram dikke yoghurt
- 1 komkommer
- 2 tenen verse knoflook
- 2 flinke eetlepels gedroogde of verse munt
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 theelepel dille
- peper en zout naar smaak
- Giet eventueel vocht van de yoghurt af en doe de yoghurt in een schaal.
- Verwijder de zaadlijst uit de komkommer, rasp de komkommer fijn en voeg deze bij de yoghurt.
- Pel de knoflook en snijdt deze fijn of gebruik een knoflookpers en voeg de knoflook toe aan de yoghurt met komkommer.
- Snijdt de verse munt fijn en voeg deze samen met de dille toe aan het yoghurtmengsel.
- Roer het geheel goed dooreen en je tzaziki is klaar.
- Ben je niet zo'n fan van een dikke tzaziki en wil je het meer een saus-structuur geven, gebruik dan een vloeibare yoghurt variant. Vind je dat de smaak dan te zuur wordt kun je ervoor kiezen om wel een dikke yoghurt te gebruiken en enkele eetlepels water toe te voegen tot je de gewenste structuur hebt.
Als je de keuken in gaat duiken om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Geef een reactie