• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Talk Nomz To Me

All you need is good food and good company

  • Nomz
    • Bitesized Nomz
    • Bread Nomz
    • Budget Nomz
    • Copycat Nomz
    • Dippable Nomz
    • Drinkable Nomz
    • Festive Nomz
    • Fusion Nomz
    • Healthy Nomz
    • Liquid Nomz
    • Meaty Nomz
    • Mix Nomz
    • Naughty Nomz
    • Quick Nomz
    • Side Nomz
    • Underwater Nomz
    • Veggie Nomz
  • Nomzledge
    • Chef @ Work
    • De eetgewoonten van…
    • Nomz quizzes
    • Cheat sheets
  • Nomzquipment
    • Messen
    • Pannen
    • Tupperware
    • Electrisch
    • Niet electrisch
    • Wishnomz
  • Nomziquette
  • Nomzotheek
  • Wiznomz
    • Nomz Quotes
    • Cheat sheets
    • Nomz Weetjes
    • Tags
  • Places to Nom
  • De Nomznaisseurs
  • Nomzcabulaire
  • Zakelijk
  • In de media
  • Contact
  • Disclaimer
Je bent hier: Home / Nomz / Festive Nomz / Appeltaart zoals omi hem maakte

Appeltaart zoals omi hem maakte

oktober 15, 2015 By Linda Reageer

Naar recept gaan Recept afdrukken

Appeltaart_First

Appeltaart is voor mij een instant trip down memory lane. Als het tenminste een goede appeltaart is. Mijn oma was niet alleen de allerliefste, ze maakte ook nog eens de allerlekkerste appeltaart die ik ooit heb gegeten en haar recept, handgeschreven en gelamineerd zodat het de tand des tijds zal doorstaan, heeft een ere plaatsje in de keuken. De avond dat we haar de laatste keer hebben gezien vóór ze een sterretje werd rook het hele huis toen we binnenstapten naar haar appeltaart. Omi’s appeltaart staat voor mij synoniem aan happy memories en vandaag deel ik het recept.

Er zijn van die mensen die vinden dat een appeltaart pas compleet is als er rozijnen in zitten; Sla jezelf.
Er zijn mensen die vinden dat er op de bodem van een appeltaart een dikke laag amandelspijs moet liggen; Sla jezelf.
Er zijn mensen die vinden dat er noten in welke variant dan ook in de vulling van appeltaart horen; Sla jezelf.

Begrijp me niet verkeerd hoor! Er zijn -tig combinaties te verzinnen die ook in veel restaurants voor appeltaart doorgaan. En als je rozijnen, amandelspijs of noten lekker vind in een taart waar ook appel in zit moet je ze zeker toevoegen, maar kom op… Als er rozijnen in een appeltaart gaan is het geen appeltaart meer maar een appel-rozijnentaart. (I dare you to disagree ;)) En met andere toevoegingen precies hetzelfde. Appeltaart is precies wat de naam zegt; Een taart met appels, niets meer en zeker niets minder.

Iedereen heeft zo zijn eigen maniertjes en geheimen om zijn of haar appeltaart de lekkerste te maken. Dat is met het recept van mijn oma natuurlijk niet anders. Het is een van de weinige recepten waar ik zelf nooit iets aan veranderd heb en geloof me, ik ben het echt niet vaak eens met een recept. Gelukkig hebben al die recepten voor de allerlekkerste appeltaart één ding gemeen. Ze komen niet uit een pakje én ze worden gemaakt met een flinke dosis liefde. Oh, en kaneel. Vergeet zeker de kaneel niet 😉

Appeltaart_1

Zeef de bloem. Dit voorkomt klontjes en de overige ingrediënten mengen beter.

Appeltaart_2

Zeef ook de basterdsuiker, hier zitten vaak harde klontjes in. Deze wrijf je met een lepel gemakkelijk fijn door de zeef. Voor de zekerheid kun je je vanillesuiker ook door de zeef gooien.

Appeltaart_3

Snijdt de boter in stukken en voeg deze toe.

Appeltaart_4

Kneed alles met de hand of in de keukenmachine tot een stevig deeg. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat het een half uur rusten in de koelkast. Ondertussen kun je de appels schillen en snijden.

Appeltaart_5

Verdeel het deeg in drie (ongeveer) gelijke hoeveelheden. Eén deel voor de bodem, één deel voor de rand en één deel voor het raster om de appeltaart mee te bedekken.

Appeltaart_6

Rol de eerste bol deeg uit en bedek hier de bodem van je springvorm mee. Vergeet hem niet in te vetten! Rol de tweede bol deeg uit en bedek hier de opstaande rand mee. Ik leg over de buitenrand op de bodem altijd een dun randje extra deeg zodat de bodem en rand mooi aan elkaar bakken zoals je op bovenstaande foto kunt zien.

Appeltaart_7

Dan is het tijd om je appeltaart te vullen. Ik rasp de appels altijd en vul de vorm in drie lagen. Op de bodem strooi ik kaneel en een “geheim” ingrediënt om het eventueel overtollige vocht van de appels op te vangen zodat de taart niet nat wordt. Je kunt paneermeel gebruiken, die smaak valt weg, maar je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld het poeder om kookpudding te maken.

Daar op gaat een laag geraspte appels, weer kaneel en het geheime ingrediënt, appels, weer specerijen, appels en weer een laag specerijen.

Appeltaart_8

Dan het dichtmaken van de taart. Dat is stiekem het leukste. Rol je laatste bol deeg uit en snijdt hier dunne repen van. Omdat het er zo leuk uitziet gebruik in een pastasnijder om de repen te snijden, maar je kunt natuurlijk ook gewoon een mes gebruiken. Leg eerst een laag repen met steeds een centimeter tussenruimte op je appeltaart. Leg daarna een tweede laag repen dwars over de eerste laag heen zodat een ruitjespatroon ontstaat.
Bestrijk de bovenkant van de taart met het los geklopte ei en bestrooi licht met kristalsuiker ter decoratie.

Appeltaart_9

Bak de appeltaart gedurende 50 tot 60 minuten op 150 graden in een voorverwarmde oven. De appeltaart is het lekkerste als je hem een nachtje laat staan, al is dat altijd lastig. Daarom bak ik er meestal twee tegelijk 😉

Snoep smakelijk!

Appeltaart
Print
Appeltaart zoals omi hem maakte
Voorbereidingstijd
30 min
Bereidingstijd
1 uur
 

Huisgemaakt is en blijft lekkerder

Gang: Desert, Taart
Keuken: Nederlands
Aantal: 1 Appeltaart
Ingredienten
  • 375 gram bloem
  • 200 gram roomboter
  • 120 gram witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 kilo appels Jonagold of Goudreinetten zijn het lekkerst!
  • 1 ei
  • Kaneel
  • Paneermeel poeder voor kookpudding of een ander ingredient wat je wilt gebruiken om vocht op te vangen.
Bereidingswijze
  1. Zeef de bloem en de suiker.
  2. Snijdt de boter in stukken en voeg deze toe.
  3. Kneed het geheel tot een samenhangend deeg.
  4. Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.
  5. Schil en snijdt of rasp de appels.
  6. Verwarm de oven voor op 150 graden.
  7. Verdeel het deeg in drie gelijk delen.
  8. Rol twee delen deeg uit en bekleed de bodem en de rand van de springvorm.
  9. Bestrooi de bodem met kaneel en paneermeel of het andere ingrediënt van je keuze en leg een derde deel van de geraspte appels op de bodem.
  10. Herhaal deze stappen nog twee keer.
  11. Rol de laatste bol deeg uit en snijdt hier lange repen van.
  12. Leg de repen met steeds een centimeter tussenruimte op de bovenkant van de appeltaart.
  13. Leg een tweede laag repen dwars op de eerste laag.
  14. Besmeer het raster met het geklopte ei en strooi hier ter decoratie wat kristalsuiker overheen.
  15. Bak de appeltaart in 50 tot 60 minuten af op 150 graden in het midden van de oven.
Tip(s) van de chef
  • Heb je niet voldoende ei over om de taart af te lakken en wil je geen extra ei klutsen? Gebruik dan gewoon melk om de taart mee af te lakken voor hij de oven in gaat. Ook hier blijven de suikerkristallen mooi in liggen.
  • Vind je het moeilijk om mooie punten uit de taart te snijden, doe dan wat mijn opa altijd deed. Snijdt in het midden van de taart een cirkel uit met een diameter van 4 á 5 centimeter en laat deze zitten. Zo kun je perfecte punten snijden en de punten met een taartschep of de platte zijde van een mes ook heel gemakkelijk oppakken. Dit trucje werkt ook voor andere taarten.

 

Als je de keuken in gaat duiken om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.

Foodgasm score 1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,00 van de 5)
Aan het laden...

Signed_Linda

Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!

Delen:

  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Meer
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

Comments

comments

Categorie: Festive Nomz, Naughty Nomz, Nomz Tags: Appelaart, Appels, Bakken, Kaneel

Vorig bericht: « Pittige Surf & Turf
Volgend bericht: Wannabe chutney met spek, ui en suiker »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Foodgasm score




CommentLuv badgeLaat meer berichten zien

Primaire Sidebar

What the Nomz?!

Nomz is slang voor eten. En wanneer je mensen met een voorliefde voor goede nomz en gezelligheid bij elkaar zet kan dat tot onverwachte dingen leiden. Zeker als ze zichzelf niet altijd even serieus nemen en het bereiden van eten net zo'n feestje is als genieten van iedere hap.

Leer ons beter kennen door de pagina De Nomznaisseurs te lezen en door lekker rond te snuffelen op Talk Nomz To Me. Wat iemand op zijn bord legt zegt veel over de persoon ;)

Oh, en als je een van onze recepten zelf uitprobeert vinden we het leuk als je die op social media deelt met #talknomz

Bring the Nomz,

Sergio, Linda en Chimaero

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Populairste recepten

  • Taartbodem van Bastogne koeken (No bake!)
    Taartbodem van Bastogne koeken (No bake!)
  • Chinese nasi (Of zoals je hem bij de Chinees zou willen krijgen)
    Chinese nasi (Of zoals je hem bij de Chinees zou willen krijgen)
  • Pastasaus met bleekselderij en wortel
    Pastasaus met bleekselderij en wortel
  • Gebakken aardappelen met boontjes en spek
    Gebakken aardappelen met boontjes en spek
  • Broodje zalm
    Broodje zalm
  • Tortilla Pan Pizza (Pizza zonder oven!)
    Tortilla Pan Pizza (Pizza zonder oven!)

Heimwee naar Portugal?

Klik hier om naar mijn MediaKit op de blogger MarktPlaats te gaan
mytaste.nl
mytaste.be

Footer

Wat begon als plagerij "Joh, ga anders bloggen als je het zo goed weet", is inmiddels een favoriete bezigheid.
Read More…

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookiebeleid

Copyright 2015-2019 Traça

 

Reacties laden....