Dit recept voor basis pizzadeeg gaat een echte aanwinst zijn voor in je keuken. Pizza is hier een favoriet recept. Voor de lekker, om restjes op te maken, voor een feestje, als hapje. We hebben niet veel reden nodig om pizza op tafel te toveren. Dat we met dit basisrecept nog heel veel meer kunnen dan enkel pizza maken maakt het nog veel leuker lekkerder!
Basisrecept voor pizzadeeg en andere dingen
Brood bakken is een soort van hobby. Maar geen brood zoals je dat bij de bakker gaat halen. Pita broodjes, flatbread, tasnift, pão caseiro, foccacia, batbot, stokbrood, alles wat niet typisch Nederlands is. En van daaruit ga je vanzelf experimenteren met gevulde broodjes.
Zo ben ik tot de ontdekking gekomen dat Italiaanse foccacia oorspronkelijk gebakken werd van overgebleven pizzadeeg. En laat foccacia nu net zo’n perfecte broodsoort zijn om te vullen met van alles! Wanneer ik weer eens pizzadeeg maak, maak ik dus vaak een dubbele portie om de volgende dag lekkere verse broodjes te kunnen serveren.
Altijd hetzelfde
De basis voor bijna iedere broodsoort is bloem, water en gist. De verhoudingen van bloem en water bepalen het soort brood wat uiteindelijk uit de oven komt rollen. De hoeveelheid bloem die in huis is bepaald wie er bekogeld wordt als hij of zij de keuken in komt lopen. Teruggooien is natuurlijk uit den boze, zo’n gemene vriendin/moeder ben ik dan ook wel weer. Het is ook altijd hetzelfde…
Lekker variëren
In dit basis pizzadeeg worden, behalve zout, geen kruiden gebruikt. Als je dit blog al vaker hebt bezocht dan weet je dat er hier ALTIJD met kruiden wordt gekookt. Wanneer we dit deeg maken voor pizza gaat er standaard knoflookpoeder en gedroogde oregano doorheen. Als er focaccia van gemaakt wordt kiezen we voor knoflook, verse rozemarijn en in stukken gesneden olijf. Ook voor zoetsel als kandijbrokken, kaneelsuiker, chocodruppels en dat soort lekkers laat dit deeg zich uitstekend lenen.
Dus waar wacht je nog op? Duik de keuken in en ga je eigen pizza of ander lekker brood maken. Met dit basisrecept kun je eindeloos varieren. Wij dagen je uit om een baksel te bedenken wat wij nog niet hebben uitgeprobeerd. Als je jouw creaties deelt op social media met #talknomz vinden we hem vanzelf en we beloven dat we geen Gordon Ramsey-reacties zullen geven.
Eet smakelijk!
Niet alléén om pizza te maken
- 1 kilo bloem
- 600 ml water (handwarm)
- 1 theelepel gist
- 1 theelepel suiker
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel zout
-
Voeg de gist en de suiker bij het handwarme water. Roer alles goed dooreen en zet opzij terwijl je de andere ingredienten klaarzet. De gist heeft ongeveer 5 minuten nodig om "wakker" te worden.
-
Doe de bloem, olijfolie en het zout in een keukenmachine met kneedhaken en laat alles op de laagste stand mengen.
-
Terwijl de keukenmachine staat te mengen giet je langzaam het water met de gist en suiker. Als een mooie bal deeg ontstaat laat je deze nog 10 minuten op de laagste stand kneden.
-
Zet de kom met het deeg op een warme plek met een vochtige theedoek eroverheen op een warme plek. Laat het deeg een uur rijzen.
-
Na een uur is je deeg minimaal verdubbeld. Je kunt het nu uitrollen tot pizzabodem of je broodjes gaan vormen.
-
Je creatie met dit basisdeeg voor pizza bak je af in een oven op 220 graden gedurende 10 tot 15 minuten, afhankelijk van hoe groot je pizza of broodjes zijn.
- Als je kruiden wilt toevoegen aan het deeg laat je dit meteen meekneden in de machine.
- Heb je geen keukenmachine, dan kun je dit deeg ook gewoon met de hand kneden. Let wel op dat dit een behoorlijke workout is als je niet gewend bent om deeg te kneden.
- Als je dit deeg specifiek als pizzadeeg maakt, voeg dan twee of drie eetlepels geraspte Parmezaan toe aan het deeg. Je weet niet wat je proeft!
Ben je van plan om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Geef een reactie