Bitterballen, je hebt er wel even de tijd voor nodig om ze te maken en dat is het helemaal waard! Oke, als je ze maakt zoals ik heb je er even tijd voor nodig, want ik maak altijd een grote hoeveelheid in één keer zodat ik een voorraadje in de vriezer heb. Als je dan een keer zin hebt in een snackavondje haal je ze zo uit de vriezer en ze zijn ook heerlijk bij een bord (zelfgemaakte)friet met een lekkere salade ernaast.
Vroeger hadden mijn moeder en ik één weekend per jaar een kroketten/bitterballen weekend. We verzamelden al het rundvlees uit de vriezer van het afgelopen jaar waar de vriesbrand was in geslagen of waar de labels vanaf waren gekomen waardoor het vlees onherkenbaar was. Als er te weinig vlees was hielden we de aanbiedingen bij de supermarkt in de gaten en haalden we extra vlees bij, het liefst magere runderlappen of stukken rosbief. We houden allebei niet van vet vlees 😉 Als we totaal een goede vijf kilo aan vlees hadden was het tijd om aan de slag te gaan.
De eerste dag kokten we het vlees en maakten we de ragout. De volgende dag was de ragout mooi stevig geworden en konden we aan de slag om er bitterballen en kroketten van te maken. Alles op de hand, maar als een geoliede machine. De een vormde de snack, de ander paneerde en pakte in en degene die de snacks vormde liep tussendoor geregeld naar de vriezer om alles in te vriezen. Zo maakten we in een weekend een slordige 350 tot 400 kroketten, zo’n 8o tot 100 bitterballen en vroren we een aantal porties ragout in om zelf ragoutbroodjes te maken. Dan konden we er weer een jaar tegenaan. Na ieder bitterballen/krokettenweekend schreeuwden we weer om hardst dat we het nooit meer op deze manier gingen doen omdat het veel te intensief was, en ieder jaar deden we het weer gewoon op dezelfde manier. Sommige dingen veranderen gewoon niet 😉
Nu maak ik de kroketten en bitterballen zelf. En om er zeker van te zijn dat ik niet te hard op mezelf zou mopperen heb ik geen bizar grote hoeveelheid ragout gemaakt. Deze keer werden het bitterballen en haalde ik er zo’n 50 uit dit recept. Daar kunnen we wel weer een paar avondjes mee toe 😀
Voor dit recept heb ik magere runderlappen gebruikt, maar je kunt feitelijk iedere soort rundvlees gebruiken. Ook de restjes uit je vriezer zoals ik hierboven al vertelde. Bestrooi ze aan beide kanten ruim met zout en peper.
Doe het vlees in een pan met ruim water en voeg zoveel bouillonblokjes toe als nodig is voor de hoeveelheid water die je gebruikt. Normaliter is dat één blokje per halve liter water.
Kook het vlees op laag vuur gaar, laat het afkoelen en maal het fijn in een keukenmachine of haal het door een gehaktmolen als je deze hebt.
Maak een roux van boter en bloem en voeg hier de bouillon aan toe om een velouté te maken.
Als je velouté klaar is voeg je hier het gemalen vlees, fijngehakte peterselie zout en peper aan toe. Schep alles goed door en laat het een nacht rusten zodat je ragout mooi stevig wordt en je er gemakkelijk bitterballen van kunt vormen.
Met een ijsbollentang kun je heel gemakkelijk allemaal bollen ragout van dezelfde grootte vormen zodat al je bitterballen delfde baktijd hebben. Er zijn verschillende formaten ijsbollentangen te verkrijgen. Gebruik niet het grootste formaat, want dan worden je bitterballen meer golfballen en dat is niet alleen lastig eten, maar ook lastig bakken omdat je ze bevroren moet bakken en ze dan vanbinnen vaak nog bevroren zijn.
Rol je gevormde bitterbal eerst door de bloem. Zo kun je de vorm ook heel gemakkelijk helemaal rond rollen in je handen zonder dat de ragout aan je handen blijft plakken.
Rol de bitterbal vervolgens door een met een beetje water losgeklopt ei.
En als laatste rol je de bitterbal door de paneelmeel.
Doe de bitterballen in diepvriesbakjes zodat je ze gemakkelijk kunt invriezen en geportioneerd uit de vriezer kunt halen.
Frituur de bitterballen zoals je (wellicht) gewend bent in enkele minuten goudbruin en serveer met een heerlijke mosterd. Grote favoriet is hier is we de grove mosterd van Maille.
Zoals je kunt zien heb je er best even werk aan, maar deze bitterballen zijn iedere seconde die je besteed aan het maken meer dan waard. Je weet niet wat je proeft en als je deze bitterballen hebt gegeten wil je vast nooit meer iets anders.
Eet smakelijk!
Homemade is altijd het allerlekkerst!
- 800 gram magere runderbraadlappen
- 750 milliliter rundvleesbouillon
- 150 gram boter
- 90 gram bloem
- 1 bosje verse peterselie
- peper
- zout
- 3 eieren
- 4 bouillonblokjes
- paneermeel
- Wrijf het vlees in met peper en zout.
- Kook het vlees in circa twee liter water waar je de bouillonblokjes aan hebt toegevoegd in circa 30 minuten gaar.
- Laat het vlees afkoelen en maal het daarna fijn in een keukenmachine.
- Zet het vlees apart en maal de peterselie fijn.
- Smelt in een grote pan de boter en voeg hier de bloem aan toe om een roux te maken.
- Voeg de bouillon toe aan de roux om een velouté te maken en laat dit circa 10 minuten op zacht vuur pruttelen. Blijf doorroeren met een garde.
- Voeg het fijngemalen vlees, de fijngehakte peterselie en peper en zout naar smaak toe aan de velouté en roer alles goed dooreen zodat een mooie ragout ontstaat.
- Laat de ragout een nacht afkoelen en opstijven.
- Vorm balletjes van de ragout, eventueel met behulp van een ijsbollentang.
- Rol de balletjes achtereenvolgens door de bloem, geklutst ei en paneermeel.
- Vries de bitterballen in alvorens ze te bakken.
- Als je houd van extra knapperige bitterballen kun je ze dubbel paneren. Haal ze simpelweg na de eerste keer paneren nog een keer door het ei en de paneelmeel.
- Wees niet te zuinig met het toevoegen van zout aan de ragout. Eigenlijk is de ragout perfect als je bij het proeven denkt "hij is net een tokje te zout voor het mooie". Door de laag paneermeel die er omheen komt balanceert de zoute smaak mooi uit en barsten de bitterballen van de smaak.
Als je de keuken in gaat duiken om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Anne zegt
Potverdeurie raad eens waar ik nu zin in heb? Dit moet ik toch echt een keer gaan maken, nomnom!
Linda zegt
Echt een aanrader hoor. Ze zijn het werk meer dan waard!