Cajun fries zijn een variant zelfgemaakte frietjes die ik uit zelfbescherming niet te vaak klaarmaak. Hier kan ik van blijven eten en als ik ze als bijgerecht maak zal ik ook vaak een dubbele portie maken omdat ik ze zelfs koud overheerlijk vind. In aanloop naar de Burgerweek die voor volgende week gepland staat op TNTM deel ik dus mijn recept voor cajun fries omdat ze zo heerlijk bij hamburgers passen. En zo kun je ook meteen je zelfgemaakte cajun kruiden gebruiken 😉 Ook als volledige maaltijd zijn deze cajun fries wat mij betreft overheerlijk. Het is weer eens iets anders als “Friet van Piet”, maar je moet er dan wel zelf de keuken voor in.
Mijn vader was vroeger de friet-o-loog in huis en wij aten eigenlijk altijd zelf geschilde frietjes. Het zal je dus ook niet verbazen dat ik liever zelf geschilde frietjes eet dan dat ik een zak voorgebakken friet haal of naar de snackbar ga. Ook heb ik geen hekel aan de geur van frituren in huis. Als je de afzuigkap aan zet en zorgt dat je in schoon vet frituurt is de geur van frituren net zo snel weg als willekeurig welk kook-geurtje.
Frietjes kun je in allerlei formaten snijden; Dunne Franse frietjes, het normale formaat zoals je bij de meeste cafetaria’s krijgt, dikke Vlaamse frieten of, mijn favoriet voor de Cajun variant die ik zo graag eet, in dikke wedges.
Zet de frituurpan aan en verwarm het vet tot ongeveer 130 graden. Heb je geen frituurpan, zet dan een pan met zonnebloem olie (daar frituur ik het liefste in) op middel hoog vuur.
Boen ondertussen drie aardappelen van normaal formaat schoon en snijdt de pitten er uit.
Snijdt de aardappelen over de lengte door de midden en de helften die overblijven daarna in plakken van ongeveer een centimeter dik.
Frituur de wedges tot ze licht goudgeel van kleur zijn en ze net onder het oppervlak van de olie komen te drijven. Schep ze uit het vet en zet de pan op 175 graden of het vuur op hoog.
Bak als de olie op temperatuur is de wedges voor de tweede keer tot ze mooi goudbruin zijn en goed drijven in de olie. Schep de wedges uit de pan.
Bestrooi de wedges met een goede theelepel cajun kruiden, schud de wedges een paar keer om zodat de kruiden goed verspreiden en eet smakelijk!
- 3 aardappelen
- 1 theelepel cajun kruiden
- Verwarm de frituurpan voor op 130 graden.
- Boen de aardappelen en snijd pitten er uit.
- Snijd de aardappelen door de helft en daarna in parten zodat je wedges krijgt.
- Frituur de wedges goudgeel tot ze net onder het oppervlak drijven en haal ze uit het vet.
- Verwarm de frituurpan tot 175 graden.
- Frituur de wedges goudbruin tot ze goed drijven en haal ze uit het vet.
- Bestrooi de wedges als ze nog warm zijn met de cajun kruiden.
* Tip van de chef
Als je niet van wedges houd kun je natuurlijk ook gewone frietjes snijden en bestrooien met cajun kruiden.
Als je de keuken in gaat duiken om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Geef een reactie