“Pizzaburgers mam, die wil ik eten!” Op de vraag hoe hij daar nu bij kwam antwoordde mijn jongste dat hij pizzaburgers op de reclame had gezien en dat je ze ook écht met je handen moest eten. Dat is wat ze zeiden in de reclame, dus zo moest het vast en zeker ook in het echt zijn. Na een beetje steggelen over en weer over wat voor beleg er dan op de pizzaburger moest en het onderhandelen over of zijn zussen ook pizzaburgers mochten (De reclame zegt dat het voor échte mannen is mam, en mijn zusjes zijn meisjes.) spraken we af in het weekend pizzaburgers te lunchen.
Toen het tijd was om de keuken in te duiken begreep mijn oudste niet hoe ik in vredesnaam pizza’s in wat voor variant dan ook in elkaar wilde draaien zonder oven. Hij wilde wel heel graag meehelpen zodat hij kon afkijken hoe het het zelf moest doen als hij laten groot was. Dit artikel is dus mede te danken aan gast-chef Chimaero die de mise en place (al het snijwerk) voor zijn rekening heeft genomen.
Begin met vier kaiserbroodjes die nog moeten worden afgebakken. Snijdt de broodjes open en toast alleen de broodkant ongeveer een minuutje in een koekenpan op laag vuur.
Snijdt een teentje knoflook fijn.
Snijdt ongeveer 100 gram chorizo in blokjes of kleine stukjes afhankelijk van of je plakjes gebruikt of een stuk van een worst gebruikt.
Fruit de uitjes, voeg na ongeveer twee minuten de gesneden chorizo toe en bak ongeveer een minuutje mee. Blus af met 250 milliliter gezeefde tomaat, voeg de fijngesneden knoflook toe en laat het geheel twee minuutjes op laag vuur pruttelen. (De foto is helaas niet gelukt door de damp omdat ik niet goed heb gecontroleerd of de lens beslagen was.)
Besmeer de getoaste broodjes, allebei de helften dus, met de tomatensaus.
Bestrooi de broodjes ruim met geraspte kaas. Leg de broodjes in de koekenpan op laag vuur en dek de pan af. Heb je geen deksel voor je koekenpan, gebruik dan een anti-spat deksel of een stuk aluminium folie. Het gaat er om dat de warmte in de pan blijft hangen zodat de kaas mooi smelt.
Na ongeveer vijf minuten is de kaas gesmolten en zijn de pizzaburgers klaar. Je kunt de helften apart serveren als een soort mini pizza’s. Maar als je fingerfood voor vuisten wilt serveren…
…leg je de helften op elkaar en serveer een échte pizzaburger waar geen oven aan te pas is gekomen.
Eet smakelijk!
- 4 nog af te bakken kaiserbroodjes
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 100 gram chorizo of salami als je dat lekkerder vind
- 250 milliliter gezeefde tomaten
- 150 gram geraspte kaas
- Snijdt de broodjes open en toast de broodjes.
- Snipper de ui.
- Snijdt de knoflook fijn.
- Snijdt de chorizo in blokjes.
- Fruit de uitjes.
- Voeg de chorizo toe en bak deze een minuutje mee.
- Voeg de gezeefde tomaat en knoflook toe, roer goed door en laat voor twee tot drie minuten lekker door pruttelen.
- Besmeer de broodjes met het tomatenmengsel.
- Bestrooi rijkelijk met kaas.
- Bak de broodjes in ongeveer vijf minuten in een afgedekte koekenpan tot de kaas is gesmolten.
* Tip van de chef
Wil je meer groenten eten, voeg dan een halve paprika in blokjes toe nadat je de uitjes hebt gefruit.
Heb je wel een oven? Bak de broodjes na het beleggen dan niet in de pan, maar gewoon in de oven op ongeveer 180 graden toe de kaas goudbruin en gesmolten is.
Wil je een gemakkelijke lunch achter de hand hebben of ben je druk aan het klussen en heb je af en toe zin in wat extra “krachtvoer”? Volg alle stappen uit het recept tot aan het bestrooien met kaas en vries de broodjes daarna in.
Afbakken moet je dan wel in een oven doen op circa 180 graden voor 15 minuten.
Als je de keuken in gaat duiken om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Geef een reactie