Risotto, je houd er van of je walgt er van. Volgens mij is er geen gulden middenweg. Zeker wanneer het weer wat guurder wordt kan ik helemaal blij worden van een goed gevulde kom met risotto. Het is voor mij een beetje de rijst variant van hete bliksem; Aan iedere hap brand je je mond als je niet uitkijkt en vanbinnen ga je er heerlijk van gloeien. Als je er dan ook nog eens een pittige chorizo aan toevoegt zoals in dit recept mag wat mij betreft het gure herfstweer best losbarsten. Aan dit recept zijn ook wortel en bleekselderij toegevoegd. Zo krijgt het gerecht een beetje de smaak van één van mijn andere favoriete gerechten voor de herfst, namelijk zuivelsoep. Je zou bijna gaan denken dat de herfst mijn favoriete tijd van het jaar is… 😉
Omdat er van de kip waarmee deze uitdaging begon naast kippluis ook een stevige kippenbouillon over is vond ik een risotto de beste afsluiter van deze uitdaging. In tegenstelling tot de andere gerechten uit deze uitdaging is dit geen gerecht wat snel klaar is, maar het is meer dan de moeite waard om dit lekkers een keer op tafel te toveren!
Zo maak je risotto met pittige chorizo
Begin met het aanfruiten van de gesnipperde ui. Als deze begint te karameliseren voeg je de fijngesneden wortel en bleekselderij toe en bak je alles in enkele minuten zacht. Als de wortel en bleekselderij zacht beginnen te worden voeg je de in blokjes gesneden chorizo toe en bak je deze licht knapperig terwijl je alles goed blijft omscheppen. Als laatste voeg je de risottorijst toe en bak je deze onder voortdurend omscheppen ongeveer een minuut mee tot alle rijstkorrels glanzen.
Draai het vuur onder de pan laag en voeg een glas droge witte wijn toe aan de pan. Roer het geheel goed door terwijl de wijn wordt opgenomen. Voeg nu steeds een soeplepel van de kipbouillon toe. Roer na het toevoegen van iedere lepel alles goed door tot het vocht is opgenomen. Wanneer al het vocht is opgenomen voeg je een nieuwe lepel bouillon toe, net zo lang tot alle bouillon in de risotto is verdwenen en de rijst heerlijk zacht en romig is. (Voorproeven is een vereiste! ;)) Voeg nadat je alle bouillon hebt verwerkt de kippluis toe en roer alles nog eenmaal goed door.
Bak in een aparte pan een paar gehalveerde plakjes chorizo knapperig. Serveer de risotto in een kom, strooi hier gul geraspte Parmezaanse kaas overheen en garneer met de uitgebakken plakjes chorizo.
Eet smakelijk!
- 1 ui
- 75 gram wortel
- 75 gram bleekselderij
- 60 gram chorizo
- 120 gram risotto rijst
- 60 gram kippluis
- 1 glas droge witte wijn
- 500 ml kipbouillon (Soms iets meer, zorg dus dat je 550 tot 600 ml klaar hebt staan.)
- 5 plakjes chorizo
- Geraspte Parmezaanse kaas naar smaak
- Peper naar smaak
-
Snipper de ui en snijdt de wortel en bleekselderij fijn.
-
Fruit de ui en voeg vervolgens de wortel en bleekselderij toe. Bak alles in enkele minuten zacht.
-
Voeg de in blokjes gesneden chorizo toe en bak deze licht knapperig.
-
Voeg de risotto rijst toe en bak deze onder voortdurend omscheppen mee tot de rijst glanst. Dit duurt ongeveer een minuut.
-
Zet de pan op laag vuur en voeg de wijn toe.
-
Schep alles om tot de wijn is opgenomen.
-
Voeg een soeplepel bouillon toe en schep alles om tot de bouillon is opgenomen.
-
Blijf dit herhalen tot alle bouillon in het gerecht is verwerkt.
-
Voeg de kippluis toe en schap alles nog een keer goed door.
-
Bak de gehalveerde chorizo plakjes knapperig in een koekenpan.
-
Schep de risotto in een kom, bestrooi rijkelijk met geraspte Parmezaanse kaas en decoreer met de uitgebakken chorizo.
- Indien je kiest voor een milde chorizo kun je een teen fijngesneden knoflook aan de risotto toevoegen.
- De combinatie van pittige chorizo en uitgebakken spek, in plaats van kippluis, is ook erg lekker! Bak de spek dan apart uit zodat je een optimale crunch krijgt.
Als je de keuken in gaat duiken om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Geef een reactie