• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Talk Nomz To Me

All you need is good food and good company

  • Nomz
    • Bitesized Nomz
    • Bread Nomz
    • Budget Nomz
    • Copycat Nomz
    • Dippable Nomz
    • Drinkable Nomz
    • Festive Nomz
    • Fusion Nomz
    • Healthy Nomz
    • Liquid Nomz
    • Meaty Nomz
    • Mix Nomz
    • Naughty Nomz
    • Quick Nomz
    • Side Nomz
    • Underwater Nomz
    • Veggie Nomz
  • Nomzledge
    • Chef @ Work
    • De eetgewoonten van…
    • Nomz quizzes
    • Cheat sheets
  • Nomzquipment
    • Messen
    • Pannen
    • Tupperware
    • Electrisch
    • Niet electrisch
    • Wishnomz
  • Nomziquette
  • Nomzotheek
  • Wiznomz
    • Nomz Quotes
    • Cheat sheets
    • Nomz Weetjes
    • Tags
  • Places to Nom
  • De Nomznaisseurs
  • Nomzcabulaire
  • Zakelijk
  • In de media
  • Contact
  • Disclaimer
Je bent hier: Home / Nomzquipment / Messen / Santokumes

Santokumes

september 24, 2015 By Sergio 2 Reacties

Santoku

Het Santokumes is de Japanse variant van het koksmes en tegenwoordig ook in Europa heel erg populair. Net als zijn Europese neef het koksmes is dit dus ook een alleskunner die in een handomdraai je vlees, vis en groenten snijdt. Het Santokumes heeft over het algemeen een lemmet van 18 centimeter maar zijn verkrijgbaar met een lemmet tussen de 15 en 25 centimeter.

Chef’s veel gestelde vragen:

Wat zijn de grootste verschillen tussen een koksmes en Santokumes?
Het grootse verschil zit al in de vorm van het lemmet, waar een koksmes in een spitse punt uitkomt zie je bij het Santokumes dat die afloopt in een ronding. Een ander verschil is dat dit mes over het algemeen een dunner lemmet heeft.

Santokumes: Yay of Nay?
Lastig, het is een andere manier van snijden met een Santokumes dan met een Koksmes maar als je er eenmaal aan gewend bent ga je door het lichtere gewicht van het mes sneller door je snij werk heen dus dit is wel een hele grote Yay.
Er kleeft ook wel een nadeel aan het werken met dit mes zoals hierboven al vermeld staat heb je een andere techniek nodig om dit mes effectief te kunnen gebruiken, dus als je heel erg gehecht bent aan je eigen manier van snijden. Nay.

Hoe duur zijn ze?
Net als bij de rest van de messen lopen de prijzen voor een Santoku mes behoorlijk uiteen.
Maar ga uit van een bedrag tussen de 25 en 170 euro. Zorg goed voor je mes en je hebt ook van dit mes jaren lang plezier!

Hoe zorg ik goed voor mijn mes?
Regel nummer één: doe ze niet in de vaatwasser, was ze op de hand af met lauw-warm water zo blijft je mes langer scherp en voorkom je dat je metaal moe wordt en minder snel afbreekt.
Regel nummer twee: stop ze in een messenblok of hang ze aan een magneetstrip. Voorkom zoveel mogelijk contact met alle andere dingen in een keuken la, ook zo blijven ze langer scherp en gaan ze minder snel kapot.
Regel nummer drie: Hou je koksmes scherp. Het is onvermijdelijk dat je mes een keer bot word, dus even aanzetten met een aanzet staal of slijpen met een handslijper (of langs een slijper die het voor je doet).

Gebruik je zelf een Santokumes?
Ja! Heel eerlijk vind ik dit mes fijner om vlees en vis mee te snijden dan met een “normaal” koksmes.

Signed_Sergio

Delen:

  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Meer
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

Comments

comments

Categorie: Messen, Nomzquipment Tags: Japans, Koksmes, Messen, Santoku

Vorig bericht: « Pizzaburgers (geen oven nodig!)
Volgend bericht: Homemade Cajun Kruiden »

Lees Interacties

Reacties

  1. Vlijtig Liesje zegt

    september 25, 2015 om 14:06

    Dat is een indrukwekkend mes zeg! Ik kan me voorstellen dat als je graag kookt zo’n mes heel fijn is.

    Beantwoorden
    • Sergio zegt

      oktober 9, 2015 om 17:10

      Ik vind het zelf naast het koksmes het fijnste mes om mee te snijden en zou het iedereen aanraden om er een aan te schaffen 🙂

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Foodgasm score




CommentLuv badgeLaat meer berichten zien

Primaire Sidebar

What the Nomz?!

Nomz is slang voor eten. En wanneer je mensen met een voorliefde voor goede nomz en gezelligheid bij elkaar zet kan dat tot onverwachte dingen leiden. Zeker als ze zichzelf niet altijd even serieus nemen en het bereiden van eten net zo'n feestje is als genieten van iedere hap.

Leer ons beter kennen door de pagina De Nomznaisseurs te lezen en door lekker rond te snuffelen op Talk Nomz To Me. Wat iemand op zijn bord legt zegt veel over de persoon ;)

Oh, en als je een van onze recepten zelf uitprobeert vinden we het leuk als je die op social media deelt met #talknomz

Bring the Nomz,

Sergio, Linda en Chimaero

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Populairste recepten

  • Taartbodem van Bastogne koeken (No bake!)
    Taartbodem van Bastogne koeken (No bake!)
  • Pastasaus met bleekselderij en wortel
    Pastasaus met bleekselderij en wortel
  • Gebakken aardappelen met boontjes en spek
    Gebakken aardappelen met boontjes en spek
  • Chinese nasi (Of zoals je hem bij de Chinees zou willen krijgen)
    Chinese nasi (Of zoals je hem bij de Chinees zou willen krijgen)
  • Tortilla Pan Pizza (Pizza zonder oven!)
    Tortilla Pan Pizza (Pizza zonder oven!)
  • Broodje zalm
    Broodje zalm

Heimwee naar Portugal?

Klik hier om naar mijn MediaKit op de blogger MarktPlaats te gaan
mytaste.nl
mytaste.be

Footer

Wat begon als plagerij "Joh, ga anders bloggen als je het zo goed weet", is inmiddels een favoriete bezigheid.
Read More…

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookiebeleid

Copyright 2015-2019 Traça

 

Reacties laden....