Het Santokumes is de Japanse variant van het koksmes en tegenwoordig ook in Europa heel erg populair. Net als zijn Europese neef het koksmes is dit dus ook een alleskunner die in een handomdraai je vlees, vis en groenten snijdt. Het Santokumes heeft over het algemeen een lemmet van 18 centimeter maar zijn verkrijgbaar met een lemmet tussen de 15 en 25 centimeter.
Chef’s veel gestelde vragen:
Wat zijn de grootste verschillen tussen een koksmes en Santokumes?
Het grootse verschil zit al in de vorm van het lemmet, waar een koksmes in een spitse punt uitkomt zie je bij het Santokumes dat die afloopt in een ronding. Een ander verschil is dat dit mes over het algemeen een dunner lemmet heeft.
Santokumes: Yay of Nay?
Lastig, het is een andere manier van snijden met een Santokumes dan met een Koksmes maar als je er eenmaal aan gewend bent ga je door het lichtere gewicht van het mes sneller door je snij werk heen dus dit is wel een hele grote Yay.
Er kleeft ook wel een nadeel aan het werken met dit mes zoals hierboven al vermeld staat heb je een andere techniek nodig om dit mes effectief te kunnen gebruiken, dus als je heel erg gehecht bent aan je eigen manier van snijden. Nay.
Hoe duur zijn ze?
Net als bij de rest van de messen lopen de prijzen voor een Santoku mes behoorlijk uiteen.
Maar ga uit van een bedrag tussen de 25 en 170 euro. Zorg goed voor je mes en je hebt ook van dit mes jaren lang plezier!
Hoe zorg ik goed voor mijn mes?
Regel nummer één: doe ze niet in de vaatwasser, was ze op de hand af met lauw-warm water zo blijft je mes langer scherp en voorkom je dat je metaal moe wordt en minder snel afbreekt.
Regel nummer twee: stop ze in een messenblok of hang ze aan een magneetstrip. Voorkom zoveel mogelijk contact met alle andere dingen in een keuken la, ook zo blijven ze langer scherp en gaan ze minder snel kapot.
Regel nummer drie: Hou je koksmes scherp. Het is onvermijdelijk dat je mes een keer bot word, dus even aanzetten met een aanzet staal of slijpen met een handslijper (of langs een slijper die het voor je doet).
Gebruik je zelf een Santokumes?
Ja! Heel eerlijk vind ik dit mes fijner om vlees en vis mee te snijden dan met een “normaal” koksmes.
Vlijtig Liesje zegt
Dat is een indrukwekkend mes zeg! Ik kan me voorstellen dat als je graag kookt zo’n mes heel fijn is.
Sergio zegt
Ik vind het zelf naast het koksmes het fijnste mes om mee te snijden en zou het iedereen aanraden om er een aan te schaffen 🙂