Sigara Boregi, oftewel loempia’s met Turkse witte kaas, waren mijn favoriete gerecht bij De Blauwe Hoek in Arnhem. Om nu iedere keer uit eten te gaan als je zin hebt in zo’n lekkere snack of voorgerecht is niet helemaal handig, dus zelf maken is dan een perfecte oplossing. En het toevoegen van spinazie zorgt ervoor dat ik mezelf nog een klein beetje wijs kan maken dat ik best gezond eet als ik ze klaar maak 😉
Wat ook nog eens een hele fijne bijkomstigheid is, is dat de kindjes gék zijn op deze “geitenkaas loempia’s”. En toen Sergio ze voor het eerst voorgeschoteld kreeg was ik helemaal blij dat ik net een grote hoeveelheid had gerold, want ik kon de keuken terug in om nóg een dubbele portie te bakken. Mijn voorraad was wel meteen weg, dus de volgende keer maak ik een extra grote hoeveelheid om ook een deel in te vriezen. Sigara boregi is namelijk niet alleen lekker om zo als snack te eten. Het is ook een heerlijke side dish bij bijvoorbeeld köfte of kebab. En als je een keer een bittergarnituur op tafel zet is het een leuke afwisseling op de toch wat meer standaard snacks zoals bitterballen, frikadellen en kaassouffles. En om eerlijk te zijn, zelfs bij een kaasplankje zouden deze sigara boregi wat mij betreft niet misstaan. Maar je kunt mij dan ook wakker maken voor bijna iedere soort kaas, dus mijn mening daarover is waarschijnlijk ook niet helemaal objectief 😉
Om te beginnen maal ik twee witte kaasjes met twee volle handen spinazie in de keukenmachine. Dit draai ik met de messen fijn tot een pasta met groene spikkels.
De pasta leg je in het midden aan de rand van een loempia vel. Deze koop je kant en klaar in een toko en ook in de supermarkt zijn ze steeds vaker te vinden in verschillende formaten. Zorg dat je ongeveer een derde van de breedte gebruikt.
Vouw beide zijden van het loempia vel over de vulling heen. Zorg dat de vellen aan de achterzijde iets over elkaar heen liggen. Zo kun je de sigara boregi mooi recht dichtrollen.
Besmeer het uiteinde van het loempiavel met eiwit en rol de vulling in de lengte van het loempia vel. Niet te strak, want de vulling zet tijdens het bakken iets uit en dan barsten je sigara boregi open.
Frituur de sigara boregi in enkele minuten gaar in olie van circa 170 graden.
Lekker met een knoflookdip, tzaziki of gewoon zo. Ik durf te wedden dat je er een nieuwe favoriete snack bij krijgt.
Eet smakelijk!
Dit is en blijft een van onze favorieten!
- 2 Turkse witte kaasje uit blik Circa 400 gram
- 100 gram spinazie
- kant en klare loempia vellen
- Maal de kaas met de spinazie tot een pasta in de keukenmachine.
- Leg een loempia vel op je werkblad en plaats een strook vulling in het midden aan de rand.
- Vouw de zijden van het loempia vel over de vulling.
- Bestrijk het uiteinde van het loempia vel met eiwit en rol de vulling op in het vel tot een loempia.
- Frituur de sigara boregi in olie van circa 170 graden in enkele minuten goudbruin.
- Als je niet van spinazie houd kun je ook enkel de witte kaas als vulling gebruiken of verse peterselie toevoegen in plaats van spinazie.
- Je kunt de sigara boregi na het rollen invriezen. Leg dan wel tussen iedere laag een stuk vetvrij papier zodat je ze gemakkelijk van elkaar kunt loshalen zonder ze hoeven ontdooien als je niet al je ingevroren lekkers in één keer wilt bereiden. (Je kunt deze lekkernij ook gewoon bevroren frituren net als andere snacks
Als je de keuken in gaat duiken om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Geef een reactie