Spek, ui en suiker… Deze wannabe chutney is iets wat ik al jaren maak en waarvan ik al niet eens meer weet hoe ik aan het recept kom. Als ik het me goed herinner is het van oorsprong iets Aziatisch, maar dat kan ook zomaar helemaal geen waar zijn hoor! Welke gek gooit die ingrediënten bij elkaar en hoe kun je dat in vredesnaam eten?! Of was dat niet wat je dacht toen je de ingredienten las? 😉
Ik kan je vertellen dat dit écht de enige ingrediënten zijn voor deze lekkernij en dat je het zo ongeveer overal bij kunt eten. Vooral met koud weer is het heerlijk bij bruine bonen met gekookte aardappelen, veel jus en verse worst of saucijsjes. Ook over je pannenkoeken, of je nu dunne pannenkoeken of dikke ontbijt pannenkoeken eet, is dit een geweldige topping. Of gril eens een stukje kip met deze wannabe chutney er overheen en serveer er gebakken aardappeltjes naast. Ik moet het nog proberen, maar ik denk dat deze vulling in bladerdeeg hapjes ook zomaar eens een geweldige ontdekking gaat blijken te zijn. De mogelijkheden zijn eindeloos, al moet je wel even durven.
De bereiding is te simpel voor woorden. Je kunt een kleine portie maken om direct te serveren bij het gerecht waar je het bij wilt eten, of je maakt iets meer en doet het in een schoon potje en zet het in de koelkast om ook op een ander moment heerlijk te kunnen smullen.
Begin met het snipperen van drie uien. Ze hoeven niet heel fijn gesnipperd te worden, zo lang je er maar geen grove brokken van snijd.
Bak de spekjes uit in een koekenpan. Ze moeten niet keihard zijn uitgebakken. Zelf heb ik ze wel graag wat knapperiger omdat ik niet zo van een vettige vleesstructuur houd. Houd jij hier wel van bak je de spekjes gewoon wat korter. Het is wat je zelf het lekkerste vind!
Als de spekjes zover zijn gebakken als jij ze lekker vind voeg je de gesnipperde uit toe. Bak de ui gedurende zo’n vier minuten mee met de spek tot ze mooi glazig zijn en bruinig kleuren. Het vet van het sprek is voldoende. De uien nemen de smaak van het spekvet goed op en dat moet je hebben.
Voeg dan de suiker toe. Roer en schep het geheel goed door op een gemiddeld vuur. De suiker zal snel smelten en stroperig worden. Als de suiker volledig vloeibaar is, dit duurt een goede minuut, kun je de pan van het vuur halen en is je wannabe chutney klaar.
Schep je wannabe chutney in een potje om het op te bergen (Laat het mengsel goed afkoelen voor je het in de koelkast zet!) of serveer het in een schaaltje op tafel bij het eten.
Smaakmaker bij verschillende gerechten.
- 3 uien
- 300 gram spekblokjes
- 3 eetlepels bruine basterdsuiker
- Snipper de uien.
- Bak de spekjes.
- Voeg de uien toe aan de spekjes en bak ze ongeveer vier minuten mee.
- Voeg de bruine basterdsuiker toe en schep het geheel goed door. Het duurt ongeveer een minuut voor de suiker mooi is gesmolten.
- Je hoeft geen boter of olie in de pan te doen als je de spek gaat bakken. De spekblokjes laten genoeg vet los om in te bakken.
- Probeer dit gerecht niet met een andere soort suiker te maken dan donkerbruine basterdsuiker. Dat is écht de allerlekkerste suiker voor deze wannabe chutney.
Als je de keuken in gaat duiken om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Geef een reactie