Mise en place is wel één van de meest gehoorde termen in (en ook wel buiten) een keuken, maar wat is het nou eigenlijk? Moet je het opeten, drinken of gooi je het in een kastje om voor een tijd te vergeten dat je hebt? Een heel kort en bondig antwoord er op is dat het allemaal kan, mise en place is namelijk de voorbereiding van: soep, saus, groenten, vlees, vis en al dat alles. In een professionele keuken zorgen we er voor dat we voor dat de keuken open is alles klaarstaat wat we nodig hebben om te kunnen draaien. Denk hier bij aan alle soepen en sauzen in een pannetje of in de au bain marie, alle koude garnituren in bakken in een saladière en dat de friet al voorgebakken is. Als de mise en place niet (goed) gedaan is kan je er donder op zeggen dat je een zware avond tegemoet gaat.
Nou hoor ik iedereen al roepen “Ja da’s leuk Ser, maar eh wij doen niets in die zogenaamde professionele keuken dus wat moeten wij er mee?”.
Ook een goede mise en place thuis kan je helpen om je nomz sneller op tafel te krijgen. Neem als voorbeeld dat je visite krijgt en die visite blijft eten. Als je voor dat de visite komt al je groenten en je vlees of vis al gesneden hebt liggen in de koeling hoef je het alleen nog maar te bereiden tegen de tijd dat het etenstijd is. Zo heb je meer tijd om gezellig te kletsen.
Zoals met de meeste dingen vinden wij het ook leuk om jullie dingen te laten zien, dus hier onder vindt je een cheat sheet voor een mise en place van een etentje bij mij thuis voor zes personen.
Voor de opletters onder ons; Dit sheetsheet past bij het recept voor de Pittige Suf & Turf
Ook als je een drukke week hebt kan een mise en place je helpen om toch lekker, snel en gezond te eten. Als je een uurtje in de keuken hobbyt kun je er namelijk al voor zorgen dat je al je vlees of vis geportioneerd in de koeling of vriezer hebt liggen. Als je graag koude sauzen ergens bij eet kun je die ook al klaar maken en in de koeling zetten of een broccoli alvast in roosjes snijden en ga zo maar door.
“Okee klinkt logisch genoeg maar hoe kan je die mise en place dan het beste doen?”
Maak een lijstje van wat er gesneden moet worden (In alle recepten op Talknomztome en op andere blogs staat wel een receptsheet dus simpel genoeg om dat als lijst te gebruiken.)
Mocht je een aantal dagen vooruit willen werken houdt dan rekening met houdbaarheid van bepaalde producten, wij hebben hier ook een lijstje met richtlijnen dus mocht je het niet weten snuffel dan even rond.
Als je veel in je koeling hebt staan en je denkt dat je je overzicht kwijt raakt, plak er dan een stickertje op met wat het is en wanneer je het gemaakt hebt.
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Geef een reactie