Gebraden kip met aardappelen, het is de start van onze Budgetweek die wij in samenwerking met Dina schrijft doen. Niet iedereen heeft het breed en wij willen graag laten zien dat je ook met weinig geld hele lekkere en voedzame maaltijden op tafel kan zetten en, wat ook niet geheel onbelangrijk is, dat je met restjes ook heel veel kunt doen. Vandaar dat we beginnen met een gebraden kip met aardappelen en van hier uit de rest van de budget week gaan uitbouwen.
Nu lijkt het een hele klus om een hele kip te braden (zeker als je geen oven hebt) maar dat valt gelukkig reuze mee, dit recept voor gebraden kip met aardappelen wordt bereidt in een braadpan in plaats van in de oven mocht je het in de oven willen maken kan dat natuurlijk ook kijk dan voor baktijden en aanvullende instructies even bij “tip van de chef” wat verder onder op de pagina.
Leg de kip met de rug op de snijplank en snijdt met een koksmes inkepingen langs die filets. (dit is het makkelijkste als je met de punt van je mes langs het borstbeen van de kip gaat, mocht je geen koksmes hebben kan het ook met een officemes of aardappel schil mesje alleen is dit wel wat lastiger). Snijdt met datzelfde mes gelijk de poten en de vleugels een beetje los (hier ga je wat verder in de week profijt van hebben). Vul de holtes in de filet op met twee tenen knoflook. Kruid de kip met zout en peper. (Mocht je geen verse knoflook hebben, gebruik dan één theelepel knoflook poeder).
Boen drie aardappelen schoon en snijdt deze in plakken van ongeveer één centimeter dik. (Mocht je geen fan zijn van aardappels met jasje, even schillen en wassen voordat je ze snijdt).
Laat ongeveer 25 gram boter smelten in een pan en leg je kip in de pan, doe een deksel op de pan en laat de kip op een middel hoog vuur licht bruin worden, draai de kip om en laat de andere kant licht bruin worden. Doe de deksel op de pan en laat de kip op een laag vuur gedurende een half uur tot drie kwartier garen. Vergeet niet om tussendoor de kip een paar keer om te draaien anders heb je aan één kant verbrande kip en aan de andere kant rauwe kip. Mocht je tot de conclusie komen dat er te weinig vocht uit je kip komt kun je er nog een beetje boter bij doen.
Zodra de kip bijna gaar is haal je deze uit de pan om even te laten rusten, voeg in de pan met je kook vocht je aardappels toe en laat deze op een laag vuur in een klein kwartiertje beet gaar worden. Ook hierbij is het belangrijk om ze om te draaien net als bij de kip. Zodra de aardappels beet gaar zijn leg je de kip op de aardappels doe je het deksel terug op de pan en laat je alles nog even door garen. Kook in de tussentijd je zak met boontjes, alles wat vandaag niet gebruiken gaat de vriezer in en gebruiken we later in de week.
Snijdt de kipfilet van het karkas af. (Makkelijkste manier om dit te doen is door langs de inkepingen schuin naar beneden te snijden en zo dicht mogelijk langs het bot). Als je toch bezig bent met snijden kan het handig zijn om gelijk de poten en de vleugels te verwijderen voor de volgende maaltijd. Giet de boontjes af en kruidt deze zoals je het zelf het lekkerste vindt. Een klein klontje roomboter en wat nootmuskaat zijn hier favoriet maar wat grillkruiden met zout is ook zeker niet vervelend.Dien de gebraden kip met aardappelen op samen met de helft van de boontjes en giet er wat van het braadvocht over (hier zitten alle lekkere smaken in dus het zorgt voor een hoop extra “oempf”) Of zet er een bakje met knoflook dip naast, ook heel lekker!
- 1 hele kip van circa 1.3 kilo
- 1 zak boontjes van 500 gram een deel hiervan vriezen we in zodra het gekookt is
- 3 aardappelen
- 4 tenen knoflook
- Zout
- Peper
- Maak inkepingen bij de kipfilets en doe hier de knoflook in
- Kruid de kip met zout en peper
- Bak de kip aan beide kanten licht bruin
- Laat de kip ongeveer 30 minuten garen (af en toe keren)
- Snijd de aardappelen in ringen van ongeveer één centimeter
- Haal de kip uit de pan en voeg de aardappelen toe
- Laat de aardappelen beet gaar worden (af en toe keren)
- Doe de kip weer in de pan en laat alles nog ongeveer vijf minuten garen
- Kook de boontjes
- Haal de filet van de kip af
- Giet de boontjes af
- Serveer het geheel
- Het lijkt veel werk om dit te doen maar alles bij elkaar duurt het ongeveer een uurtje om dit gerecht te maken plus het gaat de rest van de week enorm veel tijd schelen (Zie het maar als mise en place voor de budget week ;)) Als je liever je oven gebruikt, wat natuurlijk ook kan, blijft alles min of meer het zelfde qua bereiding laat je oven voor verwarmen op 190 graden en leg de kip in een braadslee en dek deze af met aluminium folie ook hierbij is het belangrijk dat je de kip af en toe omdraait.
Kosten van dit recept
Kip €1.06
Boontjes €0.45
Aardappelen €0.22
Kruiden €0.15
Boter/olie €0.06Totale kosten €1.93
NIET VERGETEN
- Vries de helft van de gekookte boontjes in. Hier maken we later in de week een éénpansgerecht met aardappelen en uitgebakken spekjes mee.
- Houdt de kippenpoten en -vleugels apart. Deze zijn voor twee andere maaltijden. De poten kunnen in de koelkast, de vleugels kun je het beste in de vriezer leggen.
- Gooi het kipkarkas niet weg. Het karkas koken we later deze week uit om een heerlijke bouillon te maken én het karkas gaan we pluizen. Het zal je verbazen hoeveel vlees hier nog uit komt!
Als je de keuken in gaat duiken om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Geef een reactie