Knoflookcroutons zijn heel gemakkelijk zelf te maken van brood of broodrestanten. De kontjes van een brood zijn heerlijk om supervers op de eten met een dikke laag roomboter, of om te gebruiken als een soort luxe broodje in plaats van een écht luxe broodje. Helaas zijn er ook heel veel mensen die de kontjes weggooien omdat ze vaak wat dikker zijn en dat vind niet iedereen even lekker. En vaak zijn de kontjes van een brood het laatste wat over blijft van een brood omdat je brood gewoon langer vers blijft als je de kontjes in de broodzak laat zitten. Tegen de tijd dat je aan de laatste stukjes toe bent is het vaak oud brood geworden en dat smaakt ook niet heel bijster lekker.
Eten weggooien is natuurlijk hardstikke zonde, en voor de mensen die de kontjes van een brood weggooien hebben we vandaag een heerlijk recept voor zelfgemaakte knoflookcroutons. Natuurlijk kun je ook gewoon oud brood gebruiken voor dit recept. Het maakt niet uit of het gewoon brood, stokbrood, kampioentjes, kaiserbroodjes of wat voor soort brood dan ook is. Iedere variant brood kun je veranderen in zelfgemaakte croutons en je kunt ook verschillende soorten brood door elkaar gebruiken. Als je de croutons na het maken opbergt in een luchtdichte bak blijven ze nog best even goed en kun je heel gemakkelijk een extra twist geven aan je soepen en salades.
Voor dit recept gebruikte ik twee overgebleven kontjes van een witbrood na het bakken van een hele stapel tosti’s. De hoeveelheid boter of olie en kruiden die je moet gebruiken is heel erg afhankelijk van de hoeveelheid brood die je gebruikt, dus het is écht een schaal-één-op-het-blote-oog recept.
Snijdt, of knip als het brood al behoorlijk oud en stug is, het brood in blokjes van ruim een centimeter.
Smelt een flinke klont boter in een koekenpan en voeg hier een geplette knoflookteen, of twee als je gek bent op knoflook, aan toe. Gooi de broodblokjes er op, voeg een goede theelepel gedroogde bieslook toe en schep voortdurend om.
Blijf alles omscheppen en roeren tot je croutons mooi goudbruin kleuren. Je kunt meer boter toevoegen om ze extra knapperig te bakken, maar kijk uit dat je croutons niet te vet worden. Je wilt ze zo droog mogelijk bakken zodat je ze als het nodig is wat langer kunt bewaren.
Als de croutons mooi goudbruin zijn haal je de geplette knoflook uit de pan. Serveer de knoflookcroutons in een schaaltje bij de maaltijd of voeg ze vlak voor het serveren toe aan je soep of salade.
Eet smakelijk!
Oud brood? Dit kun je er mee doen.
- 2 sneetjes oud brood
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel gedroogde bieslook
- Snijdt de sneetjes brood in blokjes van ongeveer een centimeter.
- Pel en plet de tenen knoflook.
- Smelt een flinke klont boter in de koekenpan.
- Voeg de geplette knoflook, broodblokjes en de gedroogde bieslook toe en bak alles onder voortdurend roeren en omscheppen mooi goudbruin van kleur.
- Als je de croutons niet wilt bewaren, maar direct op wilt eten kun je ook verse bieslook gebruiken. Dit geeft een frissere smaak aan de croutons.
Als je de keuken in gaat duiken om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Geef een reactie