Deze aardappelschotel kun je onbereid eten als aardappelsalade, lekker in de oven schuiven, klaar maken op de BBQ of, zoals wij deden, in de SAfire zetten. Aardappelschotels zijn hier stiekem wel een go to maaltijd als we weinig tijd hebben. Je kunt ze gemakkelijk een dag van tevoren klaarmaken en klaarzetten in de koelkast. En op de een of andere manier zijn eventuele restjes altijd heerlijk om met wat verse sla om te toveren tot meeneem-lunch.
Dat dit recept het gevolg is van een recept voor double baked potatoes wat faliekant mislukte vertellen we er gewoon niet bij. Na het voorkoken bleek dat de aardappels net niet ver genoeg waren doorgegaard om de binnenkant te kunnen uitlepelen. Zoals we al vaker hebben gezegd is eten weggooien bij ons echt een doodzonde, dus zijn we creatief aan de slag gegaan. Daar kwam deze aardappelschotel uit en het gaat een vast recept worden. Zo zie je maar dat een mislukking tot een nieuwe ontdekking kan leiden. Bij ons in de keuken in ieder geval wel 🙂
Zo maak je deze aardappelschotel
Begin met het voorkoken van de aardappelen. Wij laten het schilletje er over het algemeen omheen zitten. Zo pak je de vitamines ook mee, je gooit minder eten weg én je bent sneller klaar met het voorbereiden van het eten. Tijd- en gezondheidsmanagement in de keuken hoeft niet altijd moeilijk te zijn. Zodra de aardappels gaar zijn laat je ze schrikken onder koud water.
Terwijl de aardappels koken bak je de spek uit in een koekenpan. Als je voor blokjes kiest ben je snel klaar. Bak je plakjes spek dan moet je ze na het bakken nog even in kleine stukjes snijden.
Snijdt de gekookte aardappelen in redelijk kleine stukjes. Je zou ook een aardappelstamper kunnen gebruiken, maar zelf vinden we dat de structuur dan te glad wordt. Een kwestie van smaak, dus experimenteer er op los met wat je zelf het lekkerst vindt. Voeg aan de aardappel de stukjes spek, creme fraiche, Turkse feta en peper en zout naar smaak toe. Schep alles goed door elkaar en doe deze vulling in een (oven-)schaal.
Hier overheen leg je gehalveerde cherrytomaatjes, stukken paprika, rode ui maantjes en als laatste rasp je er een gulle hoeveelheid Parmezaanse kaas overheen.
Je kunt de aardappelschotel zo serveren of nog in de oven of op de BBQ of SAfire verder bereiden en hem warm serveren. Heerlijk voor in de zomer en ook in de winter met een stevig stuk vlees erbij is dit een lekkere manier om je aardappelen eens op een andere manier te eten.
Eet smakelijk!
Indoor BBQ Fun. Gelukkig ook oven proof.
- 2 flinke aardappelen
- 100 gram spekblokjes of -plakjes
- 100 gram creme fraiche
- 100 gram Turkse feta
- 12 cherry tomaatjes
- 1 paprika
- 1 rode ui
- Een stukje Parmezaan om vers te raspen
- Peper en zout naar smaak
- Kook de aardappels gaar en laat ze schrikken onder koud water.
- Bak terwijl de aardappels koken de spekjes uit. Snijdt in kleine stukjes als je plakjes gebruikt.
- Snijdt de aardappels in kleine blokjes of stamp ze fijn met een aardappelstamper.
- Meng de aardappels met de spek, creme fraiche en Turkse feta.
- Voeg peper en zout naar smaak toe.
- Doe het aardappelmengsel in een (oven-)schaal.
- Snijdt de cherry tomaatjes door de helft en verdeel ze over de schotel.
- Snijdt de paprika in reepjes en de reepjes door de helft en verdeel deze ook over de schotel.
- Snijdt de rode ui door de helft en daarna in ringetjes. Strooi deze over de schotel.
- Rasp Parmezaan over de schotel heen.
- Serveer de schotel zo of zet hem nog 20 tot 30 minuten in de oven of op de BBQ.
- In plaats van Turkse feta kun je ook gewone feta kaas gebruiken. Deze is straffer van smaak, dus hier zul je waarschijnlijk iets minder van willen gebruiken.
- Geen zin om aardappelen voor te koken? Met voorgekookte krieltjes die je halveert kun je deze aardappelschotel ook maken.
Als je de keuken in gaat duiken om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Geef een reactie