“Manchego? Gezondheid.” “Nee muts, dat is een soort kaas.” Dus… Dat is zo ongeveer het gesprek wat we enkele weken geleden hadden toen we op jacht gingen naar vulling voor een kaasplankje. Nu ben ik zelf een echt kaasmonster te noemen, maar buitenlandse kazen heb ik, euh, weinig kaas van gegeten zullen we maar zeggen. Gelukkig kan ik zeggen dat ik daar aardig mijn leven in aan het beteren ben en dat levert weer leuke resultaten op met experimenteren in de keuken. Een broodje ham/kaas is leuk, maar een beetje Nomztertje gaat toch op zoek naar mogelijkheden om een nieuwe draai te geven aan een broodje wat eigenlijk iedereen wel kent.
Spaans en Italiaans
Manchego is een Spaanse kaas gemaakt van schapenmelk met een zoutige smaak. Nu ben ik zelf een liefhebber van zoutig en hartig dus ik hoefde niet lang te verzinnen op welke ham er wel eens heerlijk bij zou kunnen combineren; Parmaham! Deze Italiaanse ham heeft ook een zoutige smaak dus 1+1 was heel vlug 2. Gelukkig zijn deze internationale ingredienten tegenwoordig gewoon in de supermarkt te verkrijgen. Instant vakantiegevoel in je eigen keuken dus!
Zo maak je dit broodje Parmaham met Manchego
Een heerlijk knapperig vers meergranen stokbroodje als basis kun je niet mee mis gaan.
Beleg het broodje met sla. In dit geval kies ik graag voor gemengde sla. Niet alleen vanwege de kleur, maar ook vanwege de subtiele smaakverschillen.
Dan de Parmaham. Je zou ervoor kunnen kiezen om het broodje dik met Parmaham te beleggen, maar daar heeft deze naar mijn mening de structuur niet voor. Daarbij wil je de andere smaken die nog aan het broodje worden toegevoegd straks ook kunnen onderscheiden, dus in dit geval is less echt more.
De Manchego krijgt daarna een plaatsje op het broodje. Ook hier hoef je weer geen dikke laag op het broodje te leggen. Het is niet altijd de kunst om zoveel mogelijk tussen een broodje te krijgen. Wel is het een kunst om de hoeveelheden zo op elkaar af te stemmen dat je alle verschillende smaken en structuren bij iedere hap kunt onderscheiden. Zo kun je zelfs de simpelste gerechten bijzonder maken!
De finishing touch zijn verse basilicumblaadjes. Je vroeg je vast al af waarom er geen dressing of saus op het broodje ging en het antwoord is heel simpel; Door vers brood te gebruiken en verse basilicum toe te voegen heeft dit broodje helemaal niets extra’s nodig.
Snel en simpel
Eigenlijk is het een kwestie van simpel ingredienten stapelen en een recept is misschien wat overbodig maar wie net zijn draai in de keuken probeert te vinden wordt blij van simpele uitleg dus maak gerust gebruik van dit handig uit te printen receptsheet.
Met een glaasje wijn ernaast, of water met bubbels, is dit broodje een heerlijke lunch of een lekker lichte avond maaltijd op een warme zomeravond.
Eet smakelijk!
Een heerlijk broodje voor een zomerse lunch of als avondmaaltijd naast een lichte soep.
- 1 heel meergranen stokbrood
- 1 handje sla (Fijngesneden of gemengde sla uit een zak)
- 4 plakken Parmaham
- 8 plakken Manchego
- 8 blaadjes verse basilicum
-
Snijdt het stokbrood door de helft en open.
-
Beleg de gehalveerde stokbroden met de sla.
-
Leg op ieder broodje twee plakken Parmaham.
- Geef de Manchego een plekje bovenop de Parmaham.
-
Maak de broodjes af met blaadjes verse basilicum.
- Leg de bovenkant op het stokbroodje en eet smakelijk!
- Natuurlijk hoef je niet perse stokbrood te gebruiken. Ook een Turks brood (pide) of bijvoorbeeld een kampioentje smaakt heerlijk met deze ham en kaas.
- Tijdens een borrelavondje is dit broodje heel gemakkelijk om te toveren in heerlijk fingerfood. Maak het broodje op een stokbrood zoals hierboven beschreven en snijdt het over de breedte in repen van zo'n 2 cm breed. Steek de broodjes vast met een prikker en leg ze op een schaal.
(Natuurlijk kun je ook plakjes stokbrood allemaal apart beleggen. Dat kost je wel meer tijd en gaat ten koste van de gezelligheid ;))
Als je de keuken in gaat duiken om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Pippi zegt
Ziet er verrukkelijk uit! Nou sta ik zelden in de keuken, maar dit belegde broodje moet lukken.
Linda zegt
Als het goed is gaan wij er met “onze recepten” voor zorgen dat je vaker succesvol de keuken in gaat duiken. En anders kom je maar gewoon een keer eten 😉