Het aller belangrijkste wapen in het arsenaal van iedere kok. Deze alleskunner heeft een breed glad lemmet en gebruik je over het algemeen voor het snijden van al je groenten, vlees en vis. Ook is dit mes ideaal om een bosje kruiden te hakken. Ze komen in allerlei soorten en maten maar zijn meestal tussen de 15 en 25 centimeter lang.
Chef’s veel gestelde vragen:
Wat zijn dan de beste?
Daar zijn de meningen over verdeeld en iedere kok zal je wat anders vertellen over wat zijn of haar favoriete mes is. Het beste advies wat ik je kan geven is zoek een mes wat fijn in je hand ligt en niet al te zwaar is.
Hoe duur zijn die dingen dan?
Het verschilt per mes en merk maar reken over het algemeen op een prijs tussen de 35 en 150 euro voor een goed koksmes. Het is wel een goede investering want als je het koksmes goed onderhoudt gaat hij jaren mee.
Dat onderhoud, hoe zit dat dan?
Regel nummer één: doe ze niet in de vaatwasser, was ze op de hand af met lauw-warm water zo blijft je mes langer scherp en voorkom je dat je metaal moe wordt en minder snel afbreekt.
Regel nummer twee: stop ze in een messenblok of hang ze aan een magneetstrip. Voorkom zoveel mogelijk contact met alle andere dingen in een keuken la, ook zo blijven ze langer scherp en gaan ze minder snel kapot.
Regel nummer drie: Hou je koksmes scherp. Het is onvermijdelijk dat je mes een keer bot word, dus even aanzetten met een aanzet staal of slijpen met een handslijper (of langs een slijper die het voor je doet).
Wat gebruik je zelf?
Ik ben een enorme fan van de diamant lijn van Sabatier, deze messen zijn licht dus ik vlieg door alles heen wat gesneden moet worden.
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Geef een reactie