Chinese nasi is volgens mij net zoiets als Chinese tomatensoep; Iedereen kent het, de meeste mensen vinden het heerlijk, maar als je het in China zou willen bestellen gaat het nergens te krijgen zijn. Gelukkig kun je hier in Nederland gewoon bij de Chinees terecht voor je, eigenlijk Indonesische, nasi. Nadeel is vaak dat er weinig vulling in zit en dat je bijna enkel rijst zit te eten. Een goede reden om er zelf de keuken voor in te duiken. Het is namelijk helemaal niet moeilijk te maken en je kunt er zoveel vulling in doen als je zelf wilt.
De truc van een goede nasi, welke variatie je ook wilt maken, is ervoor zorgen dat je rijst eerst is gekookt en dat je hem helemaal hebt laten afkoelen voordat je hem meewokt. Doe je dit niet krijg je een heel kleverige substantie. Dat is fijn als je zelf nasiballen wilt maken, maar verder heb je er weinig aan en is het ook een stuk minder smakelijk om een kleffe hap te eten.
Zo maak je Chinese nasi
Kook eerst de rijst en laat deze helemaal afkoelen. Als je van plan bent om iets met witte rijst te eten kun je dus heel gemakkelijk een dubbele portie koken en de rijst die over is apart zetten als je één of twee dagen later Chinese nasi wilt maken.
Snijdt de ui en de prei in halve ringetjes en de wortel in kleine blokjes.
Zet een wok op het vuur en fruit in een laagje olie eerst de ui. Zodra deze mooi begint te kleuren voeg je de hamblokjes toe en wok je deze enkele minuten mee. Voeg vervolgens de wortelblokjes toe en wok deze enkele minuten mee tot ze zacht zijn. Voeg de prei, knoflook en diepvries doperwten toe en wok alles enkele minuten tot de doperwtjes zijn ontdooit.
Schuif het mengsel in de wok naar de randen zodat in het midden van de pan een vrije ruimte ontstaat. Breek hierin twee eieren en roer deze door tot het roerei begint te stollen. Zodra het ei gestold is schep je het door het vlees en groentemengsel heen.
Stort de rijst over het mengsel in de wok en schep alles door tot de rijst goed warm is. Schenk hier een klein beetje ketjap overheen en schep alles voor de laatste maal goed door. Kijk uit dat je niet zoveel ketjap gebruikt dat je rijst verkleurt. De truc is je rijst zo blank mogelijk te houden.
Voor dit recept gebruikte ik bruine rijst, vandaar dat mijn rijst wel gekleurd is, maar je kunt natuurlijk ook witte rijst of snelkookrijst gebruiken. Het is maar net wat je lekker vind en wat je in de kast hebt staan.
Serveer de nasi met sate, kroepoek, een extra spiegelei, een plakje ham, gebakken uitjes en/of atjar en je waant jezelf bij de Chinees.
Eet smakelijk!
Homemade takeout.
- 120 gram ongekookte rijst
- 100 gram hamblokjes
- 1 ui in halve ringen
- 1 prei in halve ringen
- 4 worteltjes geen penen, in kleine blokjes
- 150 gram diepvries doperwten
- 2 eieren
- 2 tenen knoflook gesnipperd
- 2 eetlepels ketjap op gevoel
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat volledig afkoelen.
- Zet een wok op het vuur en fruit in een laagje olie eerst de ui.
- Voeg de hamblokjes toe en wok deze enkele minuten mee.
- Voeg vervolgens de wortelblokjes toe en wok deze enkele minuten mee tot ze zacht zijn.
- Voeg de prei, knoflook en diepvries doperwten toe en wok alles enkele minuten tot de doperwtjes zijn ontdooit.
- Schuif het mengsel in de wok naar de randen en bak de eieren in de vrijgekomen ruimte in de pan tot roerei.
- Zodra het ei gestold is schep je het door het vlees en groentemengsel heen.
- Voeg de rijst toe en schep alles door tot de rijst goed warm is.
- Schenk de ketjap er overheen en schep alles voor de laatste maal goed door.
- Eet je geen varkensvlees, gebruik dan kipblokjes voor dit recept.
Als je de keuken in gaat duiken om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Marie zegt
Ik mis de kruiden en specerijen.
Hier gaat er zeker gemberwortel en laos in. Verder verse rode peper en natuurlijk op het laatst groen van de stengel ui en een scheutje vissaus . Wij serveren het met zelfgemaakte atjar.
Linda zegt
Als we een gevulde nasi maken gaan er zeker meer kruiden in. Atjar ben ik niet zo’n fan van en dat het ik dus nog nooit zelf gemaakt. Misschien dat ik em daar toch maar eens aan moet gaan wagen.