Eén kip, vijf maaltijden. Het klinkt bijna als een foute naam voor een soapserie. Dan wel een soapserie die zich afspeelt in de keuken en mét een happy ending. Het is namelijk niet alleen gelukt om die vijf maaltijden voor twee personen uit die kip te halen, we hebben zelfs zes maaltijden uit die kip kunnen halen. En zeven als je echt gek bent op soep. En het allerbelangrijkste; Alle maaltijden zijn goed in de smaak gevallen.
We speelden al een tijdje met het idee om onze budgetweek nog een keer over te doen. Er ligt ook alweer een maaltijd planning klaar voor een divers weekje maaltijden met een klein prijsje. Alleen toen we in de supermarkt deze kolossale kip met korting op korting zagen liggen en hem voor 3 euro en centen mee konden nemen hebben we onszelf eerst voor deze uitdaging gesteld. Binnen no-time hadden we een lijst met zo’n 10 gerechten die we zouden kunnen maken. We hebben met iene-miene-mutte uiteindelijk de gerechten gekozen die we van deze kip hebben gemaakt en we hebben overheerlijk gegeten. En nog snel ook! Want door de kip geheel af te koken en alle gerechten met het kippluis te maken hoef je niet lang in de keuken te staan voor een volwaardige maaltijd.
We hebben de hele kip simpelweg in een pan gelegd, twee bouillonblokjes toegevoegd samen met ruim twee liter water. Op laag vuur hebben we de kip gaar gekookt en na het grondig pluizen bleef er nét geen 600 gram kippluis over. Naast de kippluis zat er ook twee liter overheerlijke bouillon in de pan. Ruim voldoende dus om vijf overheerlijke maaltijden te creeeren én er bleef iets over voor een bonusmaaltijd.
De gerechten die we maakten;
Voor deze gerechten gebruikten we 560 gram kippluis en 1100 milliliter bouillon. Met de resterende pluis en bouillon hebben we onszelf getrakteerd op een overheerlijke kom saoto zonder kippluis en een kom Chinese tomatensoep en zo waren we de week weer door. Onze eindconclusie; Eén kip, vijf maaltijden, ja het kan echt!
We zijn benieuwd wat jij van deze manier van koken vindt. Ga jij je ook aan deze uitdaging wagen, of kook je liever “gewoon”? Laat het weten in de comments!
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Marie zegt
Ook wij doen dit regelmatig met een biokip. Wat ik geweldig vind is dan om ook bitterballen te maken met kipragout. Gemaakt van de heerlijk bouillon die je maakt door de botten nog eens extra te laten trekken elk flintertje kip wordt gebruikt.heerlijk!
Linda zegt
Kipragout heb ik eigenlijk nog nooit gemaakt. Superidee dus. Die gaat op het lijstje voor de volgende kip die optimaal gebruikt gaat worden!