De lazy sushi fishbowl is wat wij al jaren op tafel toveren als we zin hebben in sushi, maar geen zin hebben om sushi te rollen. Je kunt op deze manier een soort salade maken, zoals ik deed met deze sushi salade met gerookte zalm, en je kunt de hipster uithangen en rijst in plaats van sla als basis gebruiken en het poké noemen.
Dat, of je doet gewoon lekker normaal en blijft het luie sushi (of lazy sushi) noemen zoals je al jaren doet en maakt iedereen blij omdat ze zelf-klieder-eten geserveerd krijgen.
Wat wij meestal doen is alle diverse ingredienten los van elkaar op tafel zetten. Iedereen krijgt een schaal met een bodempje rijst en daarna is het cherry picken uit de verschillende topping zodat iedereen zijn favoriete lazy sushi kan maken. Het is hemels koken op deze manier, want met uitzondering van de rijst staat alles in enkele minuten op tafel. Daarnaast oogt het ook nog eens heel luxe om op deze manier in buffet stijl te eten. Het is dus ook zeker een aanrader wanneer je visite krijgt.
Zo maak je lazy sushi
Begin met het koken en bereiden van de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. De bereidingswijze van sushirijst verschilt letterlijk per merk, dus let hier goed op. Zorg er ook voor dat je de sushirijst goed op smaak brengt met zout, suiker en rijstazijn.
Als de sushirijst klaar is en staat af te koelen kun je de rest van de ingredienten, of in dit geval toppings, klaarmaken. De tonijnsalade kun je het beste als eerste maken zodat de smaken nog even goed kunnen doortrekken. Het recept voor de tonijnsalade die wij altijd gebruiken voor de sushi deelden we al eerder. Als je wilt kun je hem nog een tikje meer oempf geven door wat verse knoflook toe te voegen. Kook de edamame (sojaboontjes) en haal ze eventueel uit de schil. Frituur de tempura garnalen en snijdt als laatste de avocado, komkommer en gerookte zalm in repen. De surimi kun je zo gebruiken.
Zoals gezegd serveren wij alles op schalen zodat iedereen zijn eigen lazy sushi in elkaar kan knutselen. Zo kan iedereen precies eten wat ze lekker vinden in de hoeveelheden waar ze zin in hebben. Natuurlijk kun je zelf ook gewoon de kommetjes met rijst meteen vullen met de diverse toppings. Strooi er dan ter garnering wat sesamzaadjes overheen.
Itadakimasu, oftewel eet smakelijk!
Geen zin om te rollen, maar wel zin in sushi.
- 250 gram ongekookte sushirijst
- 1 portie tonijnsalade
- 6 tempura garnalen
- 100 gram edamame sojaboontjes
- 1/4 komkommer
- 1 avocado
- 150 gram gerookte zalm
- 6 surimi sticks
- sesamzaadjes ter decoratie
- Kook de sushirijst volgens de gebruiksaanwijzingen op de verpakking.
- Frituur de tempura garnalen.
- Kook de edamame.
- Snijdt de komkommer, avocado en gerookte zalm in repen.
- Serveer de sushirijst in kommetjes met de diverse toppings apart zodat iedereen zijn eigen kommetje kan aankleden of garneer de kommetjes met rijst zelf met de diverse ingredienten alvorens ze uit te serveren.
- Natuurlijk kun je nog veel meer verschillende toppings verzinnen voor luie sushi. Voor de liefhebbers van kaassushi, ik gruwel ervan, kun je ook kleine blokjes kaas of gekruide roomkaas serveren. En bij vrijwel iedere toko zijn de pickels te vinden die ook vaak in sushi worden gebruikt. Of wat te denken van rauwe tonijn of rauwe zalm? En ongetwijfeld kun je zelf nog veel meer verzinnen. Lekker variëren en uitproberen dus!
Als je de keuken in gaat duiken om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Geef een reactie