Gebakken aardappelen met boontjes en spek als éénpansgerecht. Snel, simpel en het vult goed. Helemaal een éénpansgerecht is het ook niet moet ik eerlijkheidshalve bekennen, want je moet de aardappelen wel voorkoken. De boontjes kook je ook voor als je dit gerecht op een ander moment maakt, maar in dit geval maken we gebruik van de boontjes die je extra kookte bij de gebraden kip met aardappelen waar we deze budget 14-daagse mee aftrapten.
De combinatie van boontjes en spek is met recht een klassieke combinatie te noemen en (in roomboter) gebakken aardappelen hebben vaak toch ook wel een gevoel van luxe. Niet iedereen heeft altijd tijd of zin, nee wij ook niet ;), om de klassieke rolletjes met boontjes en spek te maken. Op deze manier krijg je dezelfde smaak in een fractie van de tijd. Ook bij kinderen valt dit gerecht vaak in de smaak en zo weet je zeker dat ze hun groenten opeten.
Begin met een ui in ringen snijden. Als je van de smaak van gebakken ui houdt kun je er voor kiezen om een tweede ui of een wat grotere ui te gebruiken. Let dan wel op je kosten. Het toevoegen van een tweede ui maakt dit recept €0.04 duurder.
Boen de aardappelen schoon en snijdt ze in blokjes. Als je niet van aardappelen met een jasje houd schil je ze natuurlijk gewoon. Je kunt de aardappelen al een dag van tevoren koken zodat ze goed afgekoeld zijn, maar je kunt de aardappelen na het koken ook naspoelen met koud water om ze af te laten koelen. Zou je de aardappelen straks warm in de pan gooien om ze te bakken zullen ze uit elkaar vallen en krijg je meer een aardappelbrij in plaats van lekkere blokjes. En dat wil je niet!
Bak de uien licht aan en voeg dan de spek toe om de spek uit te bakken. Hoe ver je de spek uitbakt is een kwestie van smaak. Hoe knapperiger de spekjes zijn, hoe lekkerder ik ze vind, maar dat geldt natuurlijk niet voor iedereen.
Als je spekjes bijna perfect zijn voeg je de aardappelblokjes en de boontjes toe. Waarschijnlijk heb je genoeg bakvet door het vet van de spekjes. Mocht dit niet het geval zijn voeg je een klein klontje boter of een scheutje olie toe.
Voeg peper, zout, knoflook en een gulle hoeveelheid zoet paprikapoeder toe en bak de aardappelblokjes in een kleine 10 minuten mooi goudbruin van kleur.
Serveer je eenpansgerecht eventueel met een saus erbij. Wat ons betreft hoeft dat niet omdat het gerecht zelf al voor een ware smaakexplosie zorgt door de verschillende smaken en structuren.
Eet smakelijk!
Weinig afwas met deze eenpanshap.
- 3 aardappelen
- 250 gram boontjes
- 125 gram spekblokjes
- knoflook
- zout naar smaak
- peper naar smaak
- zoet paprika poeder naar smaak
- Boen de aardappelen schoon en snijdt ze in blokjes.
- Doe de aardappelen in ruim water en kook ze beetgaar.
- Giet de aardappels af en spoel ze eventueel met koud water om ze te laten afkoelen.
- Bak de ui en spekjes uit.
- Voeg de aardappelen en de boontjes toe en bak dit mee
- Breng op smaak met knoflook, zout, peper en zoet paprika poeder
- Het is voor dit gerecht het lekkerste om één of twee geplette knoflookteentjes te gebruiken in plaats van knoflookpoeder. De verse knoflook zal een iets zoetige smaak geven, terwijl knoflookpoeder juist een iets bittere smaak zal geven.
- Heb je aan het einde van de maaltijd nog eten over, al is maar enkele schepjes? Niet weggooien. Gooi het morgen voor de lunch in een pan en schenk er, afhankelijk van de hoeveelheid die over is, één of twee gekluste eieren overheen. Bak het ei zoals je verder normaal ook zou doen, strooi er eventueel wat kaas overheen en zo heb je een heerlijke fritatta.
Kosten van dit recept
Aardappelen €0.22
Boontjes €0.45
Spekreekjes €0.68
Kruiden €0.15
Totale kosten €1.49
NIET VERGETEN
Van dit gerecht hoef je niets over te houden voor volgende gerechten in de budgetweek.
Als je de keuken in gaat duiken om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Geef een reactie