Gebakken rijst is een geweldig recept om bij welke willekeurige maaltijd dan ook te serveren. Of je nu kofte maakt, zin hebt in een lekker stukje zalm of je een extra side dish nodig hebt omdat je onverwacht extra eters hebt. Het staat zo op tafel en je hebt er niets speciaals voor nodig. Het wordt hier altijd met smaak gegeten. Doordat je de rijst in roomboter bakt voor je water toevoegt om het te koken heeft het echt een volle smaak die niet gemakkelijk te vergelijken is met iets anders wat je al eens gegeten hebt.
Gebakken rijst kun je op verschillende manieren maken en met verschillende ingrediënten. Dit recept is een simpel basisrecept waarvoor tomatenpuree gebruikt wordt. Een heerlijk budget recept wat er hardstikke feestelijk uitziet als je kleine timbaaltjes maakt van de rijst voor je het serveert. Een perfect recept dus voor in onze budgetweek waarbij we ook gebruik maken van de kip die we gisteren hebben gebraden..
En voor de niet keukenprinsen en prinsessen; Het enige wat je voor dit gerecht moet kunnen is zelf een uitje snipperen. Alle overige benodigde skills die je nodig hebt zijn je eten niet aan laten branden. Dat moet wel lukken toch? 😉
Begin met het snipperen van de ui. Dan kun je daarna in één keer door met de rest van het recept. Omdat het er in dit gerecht zo leuk uitziet én het de structuur van je eet ook wijzigt snijd ik de ui vaak in halve ringen. Je kunt zelf weten of je dit liever hebt, of liever toch gewoon een gesnipperd uitje.
Smelt de boter in de pan en bak de ui mooi lichtbruin van kleur. Gooi hier de ongekookte rijst op en bak de rijst onder voortdurend omscheppen glanzend.
Voeg de tomatenpuree toe en bak deze onder voortdurend omscheppen ongeveer een minuutje mee.
Voeg dan de knoflook toe, schep goed door en giet water in de pan tot de rijst ongeveer een centimeter onder staat.
Doe een deksel op de pan, zet het vuur laag en laat de rijst in ongeveer 15 minuten droogkoken. De rijst is klaar als al het water is opgenomen.
Bak ondertussen in een tweede pan de kippenpoten op die je over hebt gehouden van de gebraden kip. Als je het lekker vind, kun je hier een extra teentje knoflook of andere kruiden bij meebakken om het vlees extra smaak te geven.
Snijdt terwijl de kip in de pan ligt een komkommer in plakjes of halve maantjes. Schep de rijst op een bord, leg hier een kippenpoot op, de komkommer ernaast en je kunt aan tafel.
Eet smakelijk!
- 2 kippenpoten
- 120 gram rijst
- 1 ui
- 1 blikje geconcentreerde tomatenpuree
- 1/2 theelepel knoflookpoeder
- een flinke klont roomboter
- 1/3 komkommer
- Snipper de ui fijn.
- Smelt de roomboter in een kookpan en bak de ui mooi lichtbruin.
- Voeg dan de rijst toe en bak deze voortdurend omscheppen tot de rijst glanst van de boter.
- Voeg de tomatenpuree toe en bak dit ongeveer een minuutje mee met de rijst.
- Voeg de knoflook toe en schep alles goed door.
- Giet water in de pan met rijst tot het ongeveer een centimeter onderstaat en laat het zachtjes doorkoken met een deksel op de pan tot al het water is opgenomen.
- Bak de kippenpoten in een aparte pan. Eventueel met kruiden naar keuze.
- Snijdt de komkommer in plakjes of halve maantjes.
- Serveren maar!
Kosten van dit recept;
Kip €1.06
Ui €0.04
Rijst €0.21
Boter €0.17
Tomatenpuree €0.10
1/3 komkommer €0.23
Kruiden €0.15Totale kosten €1,97
* Tip van de chef
Vind je de rijst nog te hard als al het water is opgenomen, voeg dan een scheut water toe en laat de rijst opnieuw droogkoken. Hoeveel water je precies nodig hebt is afhankelijk van de pan waarin je de rijst maakt.
Als je een toko in de buurt hebt waar ze paprika pulver (paprika pasta) hebben, vervang dan de tomatenpuree eens voor paprika pasta.
Mag de rijst voor jou pittig(er) zijn, voeg een mespuntje cayenne peper of wat chillivlokken toe.
NIET VERGETEN
- Bewaar de botten van de kippendijen om samen met het karkas wat je gisteren hebt bewaard uit te koken. Als je geen liefhebber bent van het vel van kip kun je dit ook mee uitkoken in de bouillon.
- Heb je na de maaltijd gebakken rijst over? De rijst is koud ook lekker, bijvoorbeeld als lunch. Of rol een schepje van de rijst in een plakje kipfilet als snackje tussendoor of voor bij de film op tafel.
Als je de keuken in gaat duiken om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Geef een reactie