IJsthee is mijn go-to drankje als ik frisdrank drink. Als ik de verhalen mag geloven is het nog slechter voor je dan een glas cola, maar daar kan ik niet heel erg wakker van liggen. Het is lekker, ik drink het niet hele dagen en als je alles zou moeten laten wat slecht voor je zou zijn kun je helemaal niets meer doen. Het liefste drink ik ijsthee met bubbels en de perzik variant mag je heel ver uit mijn buurt houden. Als ik die drink heb ik altijd het gevoel dat ik suikerwater met parfum zit te drinken. Een stuk perzik om zo te eten of verwerkt in dessert vind ik overheerlijk, maar in mijn drankje… Doe maar gewoon niet.
Natuurlijk is het zo dat er in iedere soort frisdrank heel veel suiker zit. Dat is ook de reden dat ik niet heel veel frisdrank drink. Ik houd simpelweg niet van teveel zoet. Wanneer je zelf je ijsthee maakt kun je hem zo zoet maken als je zelf wilt. Of juist de suiker helemaal weglaten zodat je eigenlijk bijna puur thee drinkt. Ook kun je zelf spelen met hoe sterk je de thee wilt hebben. Houd je van de bittere smaak van thee dan laat je de thee langer trekken of gebruik je twee theezakjes. Proef je liever niet meer dan een hint van thee zet je gewoon een lichte theevariant en gebruik je dat als basis.
Om te beginnen zet je gewoon thee. Je kunt ervoor kiezen om je theezakje in koud water te laten trekken. Op die manier moet je thee langer staan en zal hij minder sterk worden. Ik zet liever een kan thee met kokend water en laat dit afkoelen zodat de thee goed donker wordt. Voor dit recept heb ik gewone citroenthee gebruikt. Groene thee met citroen kan natuurlijk ook.
Aan de thee voeg je citroensap, limoensap en water toe. Maak het af met schijfjes citroen voor dat extra zuurtje en je ijsthee is klaar!
Houd je van zoet, voeg dan naar smaak suiker of honing toe. Als je, net als ik, de thee warm zet voor je de ijsthee gaat maken kun je hier direct de zoetstof aan toevoegen. Zo wordt de suiker of honing beter opgenomen en houdt je geen klontjes of korrels.
Serveer je ijsthee in een grote kan of in zo’n hippe Mason jar met een tapkraantje. Dat staat hardstikke leuk op tafel en oogt zomers door het toevoegen van de schijfjes citroen. Zet er glazen bij met een suikerrandje en vrolijk gekleurde rietjes en je hebt een instant feestgevoel.
Proost!

- 2 liter thee
- 1,5 liter water
- 2 stuks citroenen
- 1 stuks limoen
- Zet twee liter thee en laat de thee afkoelen.
- Voeg aan de thee het sap van één citroen en het sap van de limoen toe.
- Voeg 1,5 liter water toe en roer alles goed door.
- Drink je het liefste ijsthee met bubbels? Voeg dan in plaats van gewoon water een fles spawater toe.
- Als je het moeilijk vind om de juiste zoetheid te krijgen en je het liefste zo dicht mogelijk bij de zoete smaak van ijsthee uit de winkel komt, schenk dan Sprite, 7-Up of een andere (bruisende) citroen/limoen frisdrank bij de thee in plaats van gewoon water.
- Wil je deze zelfde smaak bereiken, maar zonder bubbels, gebruik dan een Soda Stream siroop bij het water.
Als je de keuken in gaat duiken om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
wij gebruiken suikersiroop om het op smaak te krijgen.Dat kan je namelijk toevoegen als de ijsthee koud is.zelf siroop maken van 1 kilo suiker oplossen in een liter kokend water. even laten pruttelen en in een schone fles gieten als het is afgekoeld. Deze siroop gebruiken wij ook als wij sorbetijs maken.
Dat is een fijne tip. Dankjewel!