Kerstboom siroop, toen ik het las moest ik wel even lachen. Het klinkt een beetje vreemd, maar het leek me interessant genoeg om toch even te kijken. Jody van OngewoonLekker.com maakte de siroop en had al een paar handige tips in haar artikel gezet. Aangezien de Kerstboom er hier ook op 1 januari uit is gegaan vond ik het de moeite waard om een paar takken te snoeien en me ook aan deze siroop te wagen. Meer budget dan eten of drinken maken van iets wat je normaal gesproken gewoon weggooit gaat het immers niet worden. En aangezien de aanmaaklimonade er hier ook in grote hoeveelheden doorheen gaat…
Het afritsen van de naaldjes viel me eerlijk gezegd behoorlijk tegen. Ik had verwacht dat het, net als met rozemarijn, een kwestie zou zijn van je nagels langs de takjes ritsen en klaar. Schijnbaar heb ik onze Kerstboom goed water gegeven, want de naaldjes zaten muurvast. Alle naaldjes zijn dus braaf met de hand geplukt en daar ben ik wel even mee bezig geweest. Als ik deze siroop nog een keer zou maken denk ik dat ik de takken eerst een halve dag tot een dag zou laten drogen zodat de naaldjes gemakkelijker loslaten. Wel verwacht ik dat je dan een iets grotere hoeveelheid naaldjes nodig hebt.
Zo maak je Kerstboom siroop
Haal de naaldjes van de takken af. Doe de naaldjes in een pan, voeg water en suiker toe en zet de pan op laag vuur. Blijf in de pan roeren tot de suiker is opgelost. Zet de pan van het vuur, doe het deksel er op en laat een nachtje trekken.
Zeef de siroop in een schone fles, et voila, je Kerstboom siroop is klaar.
Als je begint met het maken van de siroop ruikt het in eerst instantie heel erg naar schoonmaakmiddel. Tenminste, dat vonden wij. Hoe langer de siroop staat te trekken, hoe meer het naar Kerst/bos gaat ruiken. De smaak is heel apart en een welkome verrassing als je eens zin hebt in iets anders.
Mijn recept bevat veel minder suiker dan het recept wat Jody gebruikte. Dit om de simpele reden dat niemand hier in huis van heel erg zoete dranken houdt. Hieronder lees je mijn recept, het recept van Jody kun je vinden door de link te volgen.
Voor wanneer je het Kerstgevoel nog iets langer wilt vasthouden
- 75 gram dennennaalden
- 450 gram suiker
- 1100 ml suiker
- Doe de dennennaalden in een pan.
- Giet het water en de suiker erbij.
- Zet de pan op laag vuur en verwarm de inhoud onder voortdurend roeren tot de suiker is opgelost.
- Haal de pan van het vuur en zet afgedekt weg.
- Laat de siroop een nacht trekken.
- Zeef de siroop in een schone fles.
- Koel bewaren.
- Let goed op dat je echte dennennaalden gebruikt en geen taxus. De taxus is namelijk zeer giftig.
- Deze siroop is ook heerlijk wanneer je hem aanlengt met bruisend water. Of schenk hem eens over je yoghurt, gecombineerd met rode besjes.
Kosten voor dit recept;
Dennennaalden – €0.00
Suiker – €0.30
Water – €0.00
Totaal; €0.30
Als je de keuken in gaat duiken om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Geef een reactie