Pannenkoeken zijn supergemakkelijk zelf te maken en véél lekker uit eigen keuken dan kant-en-klaar uit de supermarkt. Je hebt maar drie ingrediënten nodig voor deze pannenkoeken en je kunt een klein beetje spelen met de verhouding van de ingrediënten afhankelijk van of je graag wat dikkere of juist wat dunnere pannenkoeken eet. Wij maken vandaag heel basic pannenkoeken zodat we het overschot kunnen gebruiken voor een vervolg gerecht.
Met vier kindjes ben ik gewend om met meerdere pannen tegelijk pannenkoeken te bakken en er komt geen spatel aan te pas om ze om te draaien. Hier worden de pannenkoeken in de lucht gegooid om ze om te draaien. Er is er, tot grote teleurstelling van de kindjes, nog nooit een aan het plafond blijven hangen. En wat ook traditie is; De eerste pannenkoek mislukt altijd, want er moet natuurlijk wel worden voorgeproefd 😉
Weeg je bloem af, meet de melk af en splits je eieren in een aparte kom. Zo kun je eventuele stukjes schil of andere troepjes die in een ei kunnen zitten er gemakkelijk uit vissen zonder de rest van je ingrediënten te verknallen.
Giet de melk en de eieren bij de bloem en roer alles met een garde tot een glad beslag. Het beslag moet mooi vloeibaar zijn. Heb je toevallig wat kleinere eieren en is je beslag aan de dikke kant, voeg dan een extra ei toe of een scheutje extra melk.
Laat een klontje boter in een grote koekenpan smelten op middelhoog vuur en schep met een jus- of soeplepel een schep van het beslag in de pan. Als de bovenkant van de pannenkoek droog is kun je hem omdraaien. Laat de pannenkoek wanneer hij is omgedraaid nog ongeveer een minuutje bakken en schuif hem daarna op een bord.
Herhaal deze stappen tot al je beslag op is.
Et voila, een stapel heerlijk verse pannenkoeken. Beleg de pannenkoeken met wat je in huis hebt. Het is een heerlijke manier om restjes van vanalles en nog wat op te maken. Als je van hartige pannenkoeken houd besmeer je ze bijvoorbeeld met curry of ketchup en beleg je ze met eventueel een restje vleeswaren. Of misschien wil je je wagen aan de wannabe chutney die we al eens eerder deelden. Als je van zoet houd ga je voor jam, slagroom, hagelslag of waar je maar zin in hebt.
Eet je pannenkoeken het liefst klassiek, ga dan voor suiker en/of stroop.
Eet smakelijk!
Lekker.
- 1/2 liter melk
- 350 gram bloem
- 3 eieren
- snufje zout
- Boter
- Doe de melk en de eieren in een mengkom meng dit een beetje door elkaar
- Voeg de bloem en het zou toe en meng het tot een klont vrij beslag
- Verwarm een beetje boter in een koekenpan
- Giet met een soeplepel een dun laagje beslag in de pan
- Zodra de onderkant gaar is, de pannenkoek omdraaien en de andere kant laten garen
- Als de stank van het bakken van pannenkoeken voor jou een reden is om het juist niet zelf te doen kun je eens proberen om, terwijl je de pannenkoeken aan het bakken bent, op een ander pitje een pannetje met water en een scheut azijn op te zetten. Dit gaat de baklucht tegen en zo zit je niet heel de avond in een pannenkoeken-lucht.
Kosten van dit recept;
Eieren €0.45
Bloem €0.16
Melk €0.30
Kruiden €0.15Totale kosten €1.05
NIET VERGETEN
Houdt vier pannenkoeken van de stapel apart. Hier maken we morgen enchiladas mee.
Heb je nog pannenkoeken over? Koude pannenkoeken zijn lekker als lunch!
Als je de keuken in gaat duiken om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Geef een reactie