Pindasaus is een heerlijke saus die niet mag ontbreken bij een rijsttafel of je huisgemaakte saté. Maar wist je dat het wij het hier ook gebruiken als lekker dipje op een tafel vol met lekker dingen? We nemen je weer even mee de keuken in met vandaag onze variant van pindasaus.
Altijd wel in huis
Het basis component voor pindasaus is in de meeste huishoudens altijd wel te vinden. Pindakaas! Ja je kan natuurlijk ook vanuit de pinda zelf je pindasaus gaan maken maar daar moet je echt wel de tijd voor nemen. Vandaar dat ook wij hier het liefste pindakaas gebruiken. Met of zonder stukjes erin maakt niet zoveel uit, het is maar net wat je zelf het lekkerste vindt.
Niet alleen voor over de saté
Een van de meest herkenbare gerechten voor het gebruik van pindasaus. Maar zeker niet het enigste waar het voor gebruikt kan worden. Zo mag het absoluut niet ontbreken in één van mijn lievelingsprakkies; Linda’s gado gado. Zelf heb ik er ooit nog eens een kipburger omheen gemaakt en als wij ons avondje lekkere dingetjes op tafel zetten dan mag dit absoluut niet ontbreken!
Hoog of laag vuur?
Ik hoor vaak van mensen dat ze het lastig vinden om de pindasaus goed te krijgen zonder dat het aanbrand of te dik wordt of te dun blijft. Gelukkig zijn hier een aantal trucjes voor die ik graag met jullie deel. Pindasaus is iets wat je niet te snel moet maken dus zet het niet op standje maximaal op je pitten anders verbrandt alles voordat je met je ogen knippert. Voeg je vloeistof (ketjap of water) ook niet in één klap toe. Als je het gedoseerd doet heb je meer controle over de dikte, en het is altijd makkelijker om er iets aan toe te voegen dan om het er uit te halen.
Twist it up!
Citroengras, kokosrasp, extra sambal? Zoals met het meeste wat we hier uit de hoek zoeken kun je ook met de pindasaus lekker je eigen draai er aan geven. Heb jij een geweldig recept gemaakt met pindasaus, laat het ons even weten. Vinden we leuk!
Eet smakelijk!
Wat je met een beetje pindakaas wel niet kan maken.
- 100 ml water of melk
- 3 el kokosmelk
- 3 el pindakaas
- 2 el ketjap manis
- 2 tl sambal
- 1 teen knoflook rag fijn
- 1 tl olijf olie
-
Verwarm in een pan de olijf olie.
-
Fruit de knoflook aan.
-
Blus dit af met water (of melk) kokosmelk en ketjap.
-
Onder continu door roeren de pindakaas en sambal toevoegen.
-
Blijf roeren tot het de gewenste dikte heeft.
- Saus te dik? Iets meer vocht toevoegen aan je mengsel en goed roeren.
- Saus te dun? Iets meer pindakaas toevoegen en goed roeren.
- Zet je vuur vooral niet te hoog.
Ben je van plan om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Stef (in Maleisië) zegt
Hoi Linda en Sergio,
Een leuke variant hierop is de Vietnamese Pindasaus (voor bij hun niet gebaken springrolls) met limoensap en hoisin saus en waarschijnlijk nog wel wat ingredienten 🙂
Smakelijk en alweer warme groeten,
Stef
Stef (in Maleisië) recently posted…3x lekkere wortelsoep maken à la Jeroen Meus en Sandra Bekkari + 10 extra wortelsoep recepten
Sergio zegt
Klinkt lekker! Zullen we zeker eens een keer gaan uitproberen!