Restjessoep. Het idee is simpel. Zoek alle overbodige groenten, stukken vlees of vis en kruiden bij elkaar. Ram het geheel in een pan en maak er soep van. De uitwerking is net iets anders. Gelukkig help ik je mee en lees je alles wat je moet weten over restjessoep hier in de Budget week!
Op jacht naar restjes
Het heet namelijk niet voor niets restjessoep. Zoals we al hebben aangekondigd proberen we dit jaar onze restjes zoveel mogelijk te verwerken. Hopelijk inspireren we jullie ermee om ook eens op deze manier te koken! Dus op jacht naar wat ik kan gebruiken. Er zijn redelijk wat dingen die hier in huis standaard aanwezig zijn. Uien en een hele kast vol met gedroogde kruiden bijvoorbeeld. Wat iets minder vaak voorkomt zijn kistjes met tomaten. Die kistjes zijn een verhaal apart en als je het leuk vindt om te weten hoe we daar aan komen neem dan eens een kijkje op The Happy Housewife! Dat is ons priveblog waar je af en toe kunt zien hoe ons leven er achter de schermen uitziet en wat we nog meer doen. Dat kistje met tomaten gaat in iedere geval dé basis worden voor de restjessoep. Een verdwaalde broccoli en nog wat paprika. Super, dat kan er ook mooi door heen. Duik ik zomaar nog een paar wortels op in de kelder. Awesome, die geven een mooie zoete smaak aan het geheel.
We gaan voor vega
Geen vlees resten gevonden voor in de restjessoep dit keer. Dat is niet heel erg want met alles wat ik heb kunnen vinden kan er heel makkelijk en goedkoop een geroosterde paprika en tomatensoep als restjessoep gemaakt worden. Een variant van dit recept heb ik ooit eens op de kaart gehad dus voor jullie gelijk een leuk kijkje in “mijn” keuken.
Restjes omtoveren naar een heerlijke maaltijd
Net heb ik gekscherend geroepen dat het idee voor restjessoep alles in een pan rammen is. Dat is het net niet helemaal, we willen natuurlijk wel smaak aan onze restjessoep geven. Als je alles in je pan doet, zet je eerst al je ingrediënten even aan (dus laagje boter of olie in de pan en warm laten worden en dan alles even licht bakken zodat de smaak eruit komt). Zelf ben ik een fan van alles even in de oven roosteren. Dat geeft alles, dus ook de restjessoep, net iets meer diepte.
Kruiden
Wat ook belangrijk is met het maken van restjessoep is dat je al je ingrediënten die je wil roosteren iets meer kruid dan dat je anders zou doen. We maken soep en daar hebben we natuurlijk ook water bij nodig. En laat dat water nou net de smaak uit je restjessoep halen. Wees dus wat scheutiger met je zout, peper en andere kruiden die in je ovenschaal verdwijnen. Wat ook altijd helpt is goede (Portugese) olijfolie!
Wat kost dat?
Tja, voor dit specifieke recept is het € 0.00 omdat het echt restjes zijn en de kruiden hier altijd aanwezig zijn. Maar ik snap dat jullie daar niets aan hebben dus heb ik een klein overzichtje van eventuele kosten.
1 kg tomaten € 1.49
3 paprika’s € 1.05
1 broccoli € 0.49
2 uien € 0.08
2 wortels € 0.12
kruiden
1 liter water
Voor kruiden gebruik ik een standaard prijs van € 0.25. soms is dit net iets te ruim, soms is het net niet voldoende. Gemiddeld genomen klopt het wel. (Het is een trucje wat ik gebruik voor horeca kostprijsberekeningen.)
Dus onderaan de streep kost de restjes soep € 3.48 wat neerkomt op €0.58 per persoon (uitgaande van 6 porties).
Nu heb ik gelijk een van de duurste recepten in de budget week te pakken met restjessoep. Helaas zijn verse groenten vreselijk duur. Iets waar ik echt een bloedhekel aan heb, want het maakt gezond eten des te moeilijker. Zeker als je weinig te besteden hebt. Om de kosten van dit recept eventueel te verlagen kan je er voor kiezen om de verse tomaten te vervangen door 1 liter gezeefde tomaten (of tomaten blokjes).
Eet smakelijk!
Opruimen voor gevorderden en gelijk een vitamine bom.
- 1 kg Tomaten of 1 l gezeefde tomaat
- 3 Paprika's
- 2 Uien
- 2 Wortels
- 1 l Water
- Zoet paprika poeder naar smaak
- 2 tl Thijm
- 2 tl Oregano
- Knoflook poeder naar smaak
- Zout en peper naar smaak
- 3 el Olijf olie
-
Verwarm de oven voor op 220 graden.
-
Schil de wortel en de uien.
-
Snijd alle groenten en de tomaten grof en doe het allemaal in een ovenschaal.
-
Kruid het geheel met de kruiden en de olijf olie.
-
Meng alles goed door elkaar.
-
Rooster alles ongeveer 15 minuten (vergeet niet om alles een paar keer goed door te husselen).
-
Doe de geroosterde groenten in een pan en giet daar het water op.
-
Breng alles aan de kook en alles ongeveer 10 minuten pruttelen.
-
Met een staafmixer alles fijn draaien en eventueel afsmaken met nog wat zout en peper.
Ben je van plan om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Stef zegt
Hoi Linda, Sergio en Chimaero,
Een extra soep-ingredient voor bij de “kruiden”: gedroogde paddestoelen.
Ideaal om meer smaak toe te voegen aan een restjessoep wanneer er niet veel restjes te bespeuren zijn 🙂
Gezond en Gelukkig 2019 Gewenst!
Warme groeten uit Maleisie,
Stef
Stef recently posted…Grootmoeders makkelijkste knolseldersoep recept: lekker zonder staafmixer
Linda zegt
Klinkt heerlijk! Voor jou ook nog de beste wensen vanuit een koud en nat Nederland!