Roquefort is een Franse blauwschimmelkaas gemaakt van schapenmelk die je niet direct in een avondmaaltijd verwacht. Sterker nog; De meeste mensen die ik op voorhand vertelde dit gerecht te willen maken, keken vrijwel zonder uitzondering even vies bij de gedachte deze kaas te moeten eten. Gelukkig heb ik toch een klein beetje kaas gegeten van buitenlandse kazen en uiteindelijk nog nooit iemand aan tafel gehad die het niet lekker vond. Zelfs de kindjes zijn gek op dit gerecht wat door de Roquefort een uitgesproken en stevige smaak heeft.
Dit blauw-ader-kaas-prutje zoals de kindjes het noemen is heel gemakkelijk te maken en staat in een wip op tafel. Super gemakkelijk op een drukke avond dus. Of voor als je gewoon even een keer geen zin hebt om uitgebreid in de keuken te staan en je toch lekker wilt eten. Roquefort is een redelijk dure kaas om te halen, maar de rest van de ingrediënten balanceren deze prijs meer dan uit waardoor dit gerecht wat mij betreft zelfs in de budget-categorie mag passen. Als je nu nog niet enthousiast bent voor dit gerecht weet ik het ook niet meer.
Je kunt ervoor kiezen om de ingredienten op voorhand te snijden, of om dit te doen terwijl je aan het koken bent. Het ligt maar net aan wat je zelf het fijnste vind en hoe snel je kunt snijden. Ik serveer dit gerecht altijd met rijst, dus zet eerst een pan met water op om de rijst te koken. Terwijl de rijst kookt maak je de saus.
Een gesnipperd uitje mag niet ontbreken. Fruit het uitje aan in een laagje olie.
Prei is het belangrijkste ingrediënt voor dit gerecht. Snijdt de prei in ringen en bak deze samen met het gefruite uitje zacht.
De Roquefort moet smelten in het gerecht, dus je maakt het jezelf heel gemakkelijk als je deze in grove blokken snijdt. Zo is je maaltijd nog sneller klaar. Voeg de Roquefort samen met de creme fraiche toe aan het mengsel van ui en prei, schep het geheel goed door elkaar en laat op een laag vuur enkele minuten pruttelen zodat de Roquefort volledig smelt.
Uitgebakken spek is de finishing touch en onmisbaar in dit gerecht om een goed tegenwicht te geven aan de sterke smaak van de Roquefort. Je kunt de uitgebakken spek door het prei mengsel scheppen vóór het serveren, maar als je de borden mooi wilt opmaken is het leuk om de spek over het gerecht heen te sprenkelen na het opscheppen.
Zo simpel is het! Een iets gedetailleerder en stapsgewijs recept vind je hieronder. Gemakkelijk uit te printen, dus geen reden om niet de keuken in te duiken om eens iets nieuws te proberen 😉
Eet smakelijk!
- 250 gram ongekookte rijst
- 1 ui gesnipperd
- 400 gram prei
- 200 ml creme fraiche
- 125 gram Roquefort
- 125 gram spekblokjes
- Kook de rijst zoals je gewend bent.
- Terwijl de rijst kookt, fruit je het uitje.
- Voeg de prei bij het gefruite uitje en bak gedurende enkele minuten mee tot de prei zacht is.
- Schep de creme fraiche en de in blokken gesneden Roquefort door het preimengsel en laat op een zacht vuurtje pruttelen terwijl de Roquefort smelt. Vergeet niet het geheel af en toe om te scheppen.
- Bak de spekblokjes.
- Serveer het Roquefort-prei mengsel met de rijst. Sprenkel voor het serveren de uitgebakken spekblokjes over het Roquefort-preimengel.
* Tip van de chef
Geen liefhebber van rijst? Stiekem “hoor” je dit gerecht met pasta te eten, dus vervang de rijst gerust door een pasta-variant van jouw keuze.
Je kunt de prei zelf snijden, wat in het goede jaargetijde ook nog eens heel voordelig is, en als je het jezelf gemakkelijk wilt maken kun je de prei natuurlijk ook voorgesneden kopen zodat je nog sneller klaar bent in de keuken.
Ben je bang dat je de smaak van de Roquefort toch te sterk zult vinden, kies dan voor Danish Blue. Deze kaas lijkt sterk op Roquefort, maar heeft een iets mildere smaak.
Bak je de spekjes op voorhand, gebruik dan het overgebleven spekvet om de ui en prei in te bakken. Dit verdiept de smaak van het gerecht.
Als je de keuken in gaat duiken om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Geef een reactie