• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Talk Nomz To Me

All you need is good food and good company

  • Nomz
    • Bitesized Nomz
    • Bread Nomz
    • Budget Nomz
    • Copycat Nomz
    • Dippable Nomz
    • Drinkable Nomz
    • Festive Nomz
    • Fusion Nomz
    • Healthy Nomz
    • Liquid Nomz
    • Meaty Nomz
    • Mix Nomz
    • Naughty Nomz
    • Quick Nomz
    • Side Nomz
    • Underwater Nomz
    • Veggie Nomz
  • Nomzledge
    • Chef @ Work
    • De eetgewoonten van…
    • Nomz quizzes
    • Cheat sheets
  • Nomzquipment
    • Messen
    • Pannen
    • Tupperware
    • Electrisch
    • Niet electrisch
    • Wishnomz
  • Nomziquette
  • Nomzotheek
  • Wiznomz
    • Nomz Quotes
    • Cheat sheets
    • Nomz Weetjes
    • Tags
  • Places to Nom
  • De Nomznaisseurs
  • Nomzcabulaire
  • Zakelijk
  • In de media
  • Contact
  • Disclaimer
Je bent hier: Home / Nomz / Saoto (Surinaamse kippensoep)

Saoto (Surinaamse kippensoep)

januari 6, 2016 By Linda Reageer

Naar recept gaan Recept afdrukken

Saoto_First

Saoto, of wat de kindjes Thamar-soep noemen omdat ze het voor het eerst aten toen we bij haar op visite waren, is naar wat ik me altijd heb laten uitleggen écht “armeluisvoer”. Of dat terecht of onterecht is laat ik in het midden, want het is simpelweg heerlijk. Ik maak mijn saoto altijd met restjes en gebruik het liefste een kipkarkas of kippenbotten om de bouillon te maken. Je kunt de soep ook heel gemakkelijk vullen met allerlei leftovers van eerdere maaltijden. En de gepluisde kip die altijd wel in de vriezer ligt verdwijnt ook met regelmaat in dit gerecht. Dit recept is voldoende om twee maaltijden uit te halen. Dus naast avondeten kun je ook nog een keer heerlijk lunchen met dit recept!

Saoto_1Het kipkarkas wat je hebt bewaard en de botjes en eventuele vellen van de kippenpoten van gisteren gaan we veranderen in een heerlijke bouillon én gaan genoeg kippluis opleveren voor nog drie gerechten.

Saoto_2Vul een grote pan met 2,5 tot 3 liter water en voeg hier de kippenbotten en twee bouillonblokjes aan toe. Breng het geheel nét niet aan de kook, doe het deksel op de pan en laat het geheel zo’n 20 minuutjes op laag vuur doorgaren.

* Wil je een authentieke smaak, voeg dan geelwortel (ook wel bekend als kurkuma of geelwortel), sereh (citroengras) en piment toe. Heb je dit niet in je keukenkastje staan? Bij grotere supermarkten zoals Albert Heijn en Jumbo hebben ze deze kruiden standaard in het schap staan, dus je hoeft er niet voor naar de toko. Al betaal je bij de toko wel beduidend minder voor deze kruiden.

Saoto_4Als je de soep straks gaat stapelen in je kom heb je hard gekookt ei nodig. Maak het jezelf gemakkelijk en kook de eieren mee in de bouillon. Scheelt weer een pannetje opzetten, dus het scheelt in gas én afwas.

Kook ondertussen in een apart pannetje de rijst. Eventueel kun je de eieren hier natuurlijk ook bij doen om ze te koken.

Saoto_3Neem het kipkarkas en de botten uit de bouillon, laat iets afkoelen en pluis het vlees van de botten af. Het is altijd afhankelijk van de kip hoeveel vlees je nog van het karkas af kunt halen. In dit geval kwam er nog zo’n 150 gram vlees af en ik ben zoals je al eerder kon lezen geen secure “pluizer” want ik heb een ongelooflijke hekel aan vlees van botten af pluizen.

Saoto_5Neem een soepkom, leg op de bodem een laag tauge, daar bovenop een goede schep rijst en daar bovenop weer een opengesneden hardgekookt ei.

Saoto_6Strooi wat van het kippluis (dit kun je eventueel ook weglaten als er minder kip van het karkas af kwam dan je hoopte) over het geheel. Giet de bouillon over alles heen om je kom te vullen en maak af met gebakken uitjes en frites sticks.

Eet smakelijk!

Saoto
Print
Saoto (Surinaamse kippensoep)
Voorbereidingstijd
10 min
Bereidingstijd
30 min
Totale tijd
40 min
 

Goed vullende soep.

Gang: Lunch, Soep
Keuken: Budget, Surinaams
Aantal: 3 Liter
Ingredienten
  • 3 liter water
  • 2 kipbouillon blokjes
  • het karkas de botjes en eventueel overgebleven vel van de kip
  • 2 theelepels kurkuma Ook bekend als geelwortel of koenjit
  • 1 theelepel citroengras Ook bekend als sereh
  • 1/2 theelepel pimentpoeder Je kunt ook balletjes gebruiken. Vergeet deze dan niet uit de bouillon te zeven als hij klaar is.
  • 60 gram ongekookte rijst
  • 2 eieren
  • 125 gram tauge
  • frites sticks
  • gebakken uitjes
Bereidingswijze
  1. Zet een grote pan met water op het fornuis en hierin de kiprestanten, de bouillonblokjes en de kruiden en laat het geheel op een laag vuur 20 minuutjes tot een half uur garen.
  2. Haal de pan van het vuur, zeef de bouillon en pluis het vlees van de kippenbotten af.
  3. Verdeel het gepluisde vlees in ongeveer drie gelijke delen en zet twee delen afgedekt weg voor later deze week.
  4. Kook de rijst en de eieren.
  5. Warm de bouillon (eventueel) weer op.
  6. Pel de eieren.
  7. Verdeel de tauge over twee soepkommen of -borden.
  8. Verdeel de rijst over de tauge.
  9. Snijdt de eieren door midden en leg de helften op de rijst.
  10. Schep de bouillon in de kommen of borden.
  11. Garneer met de frites sticks en gebakken uitjes.
Tip(s) van de chef
  • Van deze hoeveelheid houd je bouillon over. Vries de bouillon in in bijvoorbeeld een yoghurt emmertje om op een later moment makkelijk en snel een maaltijd op tafel te kunnen zetten.
    Als je de specifieke kruiden die de saoto een eigen smaak geven (geelwortel, sereh en piment) achterwege laat kun je de bouillon ook gebruiken voor een gewone kippensoep of om bijvoorbeeld risotto te maken. Je kunt natuurlijk ook eerst een gewone bouillon maken en de specifieke kruiden toevoegen aan het deel van de bouillon wat je gebruikt voor de saoto.
  • Natuurlijk kun je de volgende dag ook gewoon nóg een keer saoto eten als lunch of avondeten 😉
  • Heb je gekookte rijst over en is het meer dan drie eetlepels? Doe de rijst in een klein pannetje en gooi er een goede scheut melk bij. Hoeveel melk is afhankelijk van de hoeveelheid rijst, dus dit moet een beetje op gevoel. Zet de pan op het vuur en breng tegen de kook aan, er zal een papperige brij ontstaan. Voeg hier kaneel aan toe of hagelslag naar smaak en je hebt een simpele rijstpudding als toetje.

Kosten van dit recept;

Restje kip €0.36
Bouillonblokjes €0.10
Kruiden €0.15
Rijst €0.21
Eieren €0.30
Tauge €0.99
Frites sticks €0.16
Gebakken ui €0.16

Totale kosten €2.43

 

NIET VERGETEN

  • Berg de frites sticks goed afgesloten op. Deze hebben we later deze week nog nodig.
  • Verdeel de gepluisde kip die van het karkas af komt in drie porties. Eén portie gebruik je voor de soep, de andere twee porties gebruiken we nog voor twee andere gerechten.

Als je de keuken in gaat duiken om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.

 

Foodgasm score 1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (Nog geen stemmen)
Aan het laden...

Signed_Linda

Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!

Delen:

  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Meer
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

Comments

comments

Categorie: Budget Nomz, Liquid Nomz, Lunch, Nomz Tags: Budget, Budget week, Budgetweek, Dina schrijft, Kippensoep, Saoto

Vorig bericht: « Gebakken rijst met kippenpoten
Volgend bericht: Gado Gado »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Foodgasm score




CommentLuv badgeLaat meer berichten zien

Primaire Sidebar

What the Nomz?!

Nomz is slang voor eten. En wanneer je mensen met een voorliefde voor goede nomz en gezelligheid bij elkaar zet kan dat tot onverwachte dingen leiden. Zeker als ze zichzelf niet altijd even serieus nemen en het bereiden van eten net zo'n feestje is als genieten van iedere hap.

Leer ons beter kennen door de pagina De Nomznaisseurs te lezen en door lekker rond te snuffelen op Talk Nomz To Me. Wat iemand op zijn bord legt zegt veel over de persoon ;)

Oh, en als je een van onze recepten zelf uitprobeert vinden we het leuk als je die op social media deelt met #talknomz

Bring the Nomz,

Sergio, Linda en Chimaero

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Populairste recepten

  • Taartbodem van Bastogne koeken (No bake!)
    Taartbodem van Bastogne koeken (No bake!)
  • Gebakken aardappelen met boontjes en spek
    Gebakken aardappelen met boontjes en spek
  • Chinese nasi (Of zoals je hem bij de Chinees zou willen krijgen)
    Chinese nasi (Of zoals je hem bij de Chinees zou willen krijgen)
  • Broodje zalm
    Broodje zalm
  • Suikerrandjes voor een feestelijk glas
    Suikerrandjes voor een feestelijk glas
  • Pastasaus met bleekselderij en wortel
    Pastasaus met bleekselderij en wortel

Heimwee naar Portugal?

Klik hier om naar mijn MediaKit op de blogger MarktPlaats te gaan
mytaste.nl
mytaste.be

Footer

Wat begon als plagerij "Joh, ga anders bloggen als je het zo goed weet", is inmiddels een favoriete bezigheid.
Read More…

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookiebeleid

Copyright 2015-2019 Traça

 

Reacties laden....