Verse frietjes waren vroeger al een hit in huis. Mijn ouders bakten de frietjes vrijwel altijd zelf. Mijn vriendjes en vriendinnetjes op school wisten dat ook heel dondersgoed en op de een of andere manier bleven ze vaak eten als er frietjes op het menu stonden. Hoeveel indruk die verse frietjes nu echt hadden gemaakt kwam ik pas jaren later achter. Ik woonde al op mezelf en mijn beste vriendinnetje van vroeger kwam langs om mijn verjaardag te vieren. Om het gemakkelijk te houden had ik een grote pan met soep en broodjes gemaakt. Tot haar grote teleurstelling. Ze was oprecht een beetje boos dat ze geen verse frietjes kreeg zoals vroeger… Dat heb ik goed gemaakt door toch maar wel frietjes voor haar te bakken hoor!
Mijn kinderen zijn (natuurlijk) ook gek op verse frietjes en ze maken dus ook geregeld deel uit van de maaltijd. Soms eten we wel drie keer per week frietjes en het kan ook zomaar zijn dat we drie weken geen frietjes eten. Omdat ik niet altijd tijd en zin heb om uitgebreid verse friet te bakken heb ik meestal ook een zak in de vriezer liggen. Dat is precies hetzelfde gemak als de voorgebakken friet uit de supermarkt, maar dan 100 keer lekkerder!
Zo maak je verse frietjes
Je begint met goede frietaardappelen. Als je niet van frietjes met schil houd schil je eerst de aardappelen. Wij snijden de aardappelen altijd zonder ze te schillen. (Natuurlijk wassen we ze wel!) Dat scheelt een hoop eten weggooien, je bent sneller klaar en stiekem vinden we het lekkerder ook. Als je de frietjes hebt gesneden gooi je ze in een bak met koud water om ze schoon te spoelen.
Haal de verse frietjes uit het water en leg ze op een theedoek om ze goed droog te deppen. Eventueel kun je ze ook droogslingeren in een ouderwetse slacentrifuge. Begin met het voorbakken van de frietjes in schone zonnebloemolie. Zorg dat de temperatuur van de olie rond de 140 graden is. Bak de frietjes tot ze gaan “zingen”. De verse frietjes zullen dan net tegen het oppervlak van de olie aan drijven en de bellen in het vet worden wat groter. Dit duurt zo’n 4 tot 6 minuten, afhankelijk van hoe dik je de frietjes hebt gesneden.
Schep de verse frietjes uit de olie en laat ze uitdruipen en afkoelen op keukenpapier.
Als de frietjes helemaal zijn afgekoeld kun je ze eventueel invriezen zodat je een voorraadje voorgebakken friet in de vriezer hebt liggen. Wil je de frietjes echt vers eten sla je deze stap over. Mocht je ze vanuit de vriezer willen afbakken zijn de stappen hetzelfde als hieronder.
Als je de verse frietjes niet wilt invriezen kun je ze, nadat ze helemaal zijn afgekoeld, afbakken. Doe dit ook in zonnebloemolie die verwarmd is tot rond de 175 graden. Je bakt de frietjes tot ze mooi goudbruin zijn en helemaal drijven. Dit duurt zo’n 3 tot 6 minuten, afhankelijk van hoe dik je frietjes zijn en hoe ver je ze hebt voorgebakken. Laat ze even uitdruipen op keukenpapier voor je ze serveert.
Het kost best even tijd om je frietjes zelf, helemaal vers te maken, maar het is dubbel en dwars de moeite waard. Echt waar.
Eet smakelijk!
- 3 Frietaardappelen
- Zonnebloemolie
- Was of schil de aardappelen en snijdt ze in frietjes van het formaat van jouw keuze.
- Gooi de verse frietjes in koud water.
- Verwarm de zonnebloemmolie tot circa 140 graden.
- Haal de verse frietjes uit het water en droog ze in een theedoek of met een slacentrifuge.
- Bak de verse frietjes voor in de zonnebloemolie tot ze gaan drijven, maar nog niet verkleuren. Dit zal zo'n 4 tot 6 minuten duren.
- Laat de verse frietjes uitlekken op keukenpapier en laat ze volledig afkoelen.
- (Eventueel kun je de frietjes nu invriezen.)
- Verwarm de zonnebloemolie tot circa 175 graden.
- Bak de frietjes tot ze helemaal drijven en mooi goudbruin van kleur zijn.
- Je kunt zoveel of zo weinig frietjes maken als je zelf wilt. Zo lang je ervoor zorgt dat er voldoende zonnebloemolie in de pan zit kun je alle kanten op.
- Pas op dat je niet teveel frietjes in één keer (voor-)bakt. Als het vet te snel afkoelt omdat je een te grote hoeveelheid in één keer wilt bakken zullen je verse frietjes vet worden.
Als je de keuken in gaat duiken om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Bert Visser zegt
Heb je ervaring met invriezen van de frieten?
Hoelang kun je ze ongeveer ingevroren laten?
Linda zegt
Tot drie maanden is geen probleem, mits je de zak of bak waarin je de frietjes invriest goed afsluit.