Je bestek zegt meer dan je misschien zelf weet. Als ik vroeger als ik klaar was met eten mijn mes en vork niet met de handvatten bij elkaar op mijn bord legde kreeg ik op mijn kop van mijn moeder. Niet omdat ik een ondankbare eter zou zijn, maar omdat het vervelend is met het bestek oppakken als je de tafel afruimt. Als kind vond ik dat natuurlijk stom. Nu ik volwassen (ahum) ben snap ik helemaal wat mijn moeder bedoelde, want ik heb er zelf ook een hekel aan om gebruikt bestek op een vies bord bijeen te pakken bij het afruimen. Zeker als ik meer dan twee borden af te ruimen heb of als een bord niet is leeggegeten.
Wat ik als kind zijnde niet wist is dat de manier waarop je je bestek neerlegt ook verteld hoe ver je bent met eten,of je meer lust, of je uitgegeten bent en wat je van de maaltijd vond. Inmiddels ben ik iets groter en een heel klein beetje wijzer en ik probeer er dus altijd voor te zorgen dat mijn bestek het juiste verhaal vertelt als ik buiten de deur eet. Dit doe ik in een restaurant en dit doe ik als ik ergens te gast ben.
Even pauze: In dit geval hoef je niet perse je bestek op je bord te leggen. Je mag de punt van je mes en de tanden van je vork ook op de rand van je bord leggen. Het is niet netjes om je reeds gebruikte bestek op tafel te leggen.
Mag ik nog: Soms zie je dat mensen wanneer ze een tweede ronde zouden willen opscheppen of opgeschept zouden willen krijgen hun bestek naast hun bord leggen zoals het lag vóór ze aan de maaltijd begonnen. Gebruikt bestek hoor je niet op tafel te leggen, dus doe dit niet.
Ik ben uitgegeten: Je mes en vork met de handvatten bijeen op je bord gelegd geeft aan dat je bent uitgegeten (voor de betreffende gang). Leg de handvatten naar onder als je niets bijzonders te vertellen hebt over de maaltijd.
Ik ben uitgegeten en het was heerlijk; De handvatten van je mes en vork bijeen en op 9 uur óf op 3 uur op je bord laat weten dat de maaltijd voortreffelijk heeft gesmaakt.
Ik ben uitgegeten en vond het niet lekker; Heel vervelend dat de maaltijd niet heeft gesmaakt. Als je te gast bent bij iemand thuis zul je het bestek misschien niet zo snel zo neerleggen. Je wilt immers een dankbare gast zijn en kunt er voor kiezen om een kleinere portie op te scheppen om voor de vorm enkele happen te nemen. Je kunt je verontschuldigen met de mededeling dat je geen grote honger hebt. Krijg je een gevuld bord voorgeschoteld en heb je zelf dus geen invloed op de hoeveelheid eten op je bord? Je hoeft je bord niet leeg te eten wanneer je niet zelf opschept.
In een restaurant ben je een goede gast als je het netjes meldt dat de maaltijd niet zo goed smaakt als verwacht en de keuken de kans geeft het op te lossen. Wordt hier niets mee gedaan kun je het bestek in deze positie leggen. (En bij het afrekenen klagen over de rekening ;)) Dreig nooit met het plaatsen van een slechte recensie. Dit is niet chique en zal er waarschijnlijk voor zorgen dat het restaurant minder genegen is te luisteren naar je kritische feedback of je tegemoet te komen.
Zo zie je maar. De manier waarop je tijdens of na het eten je bestek op je bord legt zegt een stuk meer dan je misschien denkt of weet. Doe jij het altijd netjes en zoals het hoort, of ga je door dit artikel je tafelmanieren een stukje oppoetsen?
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen.
Vismagneet Jan zegt
Vraag me af of dit een soort universele codes zijn? De meesten kende ik namelijk nog niet. Maar altijd leuk om te weten.
Linda zegt
Voor de “Westerse wereld” schijnen deze codes redelijk universeel te zijn. Buiten de Westerse wereld wordt er vaak met de hand of stokjes gegeten en zijn de regels wel anders.
Lauren de Bruijn zegt
Wat leuk! Ik wist niet dat er verschillende merken van “ik vond het heerlijk” en “niet heerlijk” zijn! In het algemeen vind ik prachtig als mensen zich beleefd gedragen tijdens het eten en etiquette volgen. Gauw ga ik een verjaardag in een leuk restaurant vieren en ik hoop dat deze regels daar wel gevolgd worden 🙂
Linda zegt
Laat je even weten of iedereen zich heeft gedragen tijdens je verjaardag? En (alvast) gefeliciteerd!!