Poffertjes had ik al een eeuwigheid niet meer gemaakt. Tot ik op een rommelmarkt een grote gietijzeren poffertjespan scoorde voor maar €2. Stiekem ben ik nog steeds geen fan van zoetigheden als maaltijd. Poffertjes zijn een uitzondering op de regel en af en toe moet je eens gek doen. De pan zag er nog goed uit en ik had er weinig werk aan om hem schoon te maken. Goede reden dus om voor het eerst in ruim 10 jaar weer eens zelfgemaakte poffertjes op tafel te toveren. Tot groot ongenoegen van de kindjes natuurlijk 😉
Er zijn behoorlijk wat verschillende manieren om poffertjes beslag te maken. Met gist, zonder gist, met stroop in het beslag, met suiker en je kunt ook een hartige variant maken. Omdat ik me voornamelijk druk maakte over het gietijzer wilde ik een simpel recept proberen. Als ik pech zou hebben zouden de poffertjes namelijk in de pan blijven plakken en zou ik alles zo weg kunnen gooien. Ook het omdraaien van de poffertjes is een handigheidje. Waar een poffertjespan tegenwoordig plaats heeft om 11 poffertjes tegelijk te bakken had ik in deze pan ruime voor het bakken van 19 poffertjes tegelijk. Nu maar hopen dat het omdraaien net zoiets is als fietsen.
Zo maak je poffertjes
Zoals ik al zei ben ik voor gemakkelijk gegaan omdat ik niet wist of ik de pan kon vertrouwen. Ik ben dus voor het gemakkelijkste recept gegaan wat ik ken. En stiekem mag dat ook wel als je voor zes personen poffertjes bakt. Het recept wat ik hier geef heb ik dan ook verveelvoudigd.
Begin met het afwegen van je zelfrijzend bakmeel en voeg hier een snufje zout aan toe. Giet je melk erbij, voeg eieren en suiker toe en ga los met de garde tot je een glad beslag krijgt. In eerst instantie denk je dat je beslag enorm gaat klonteren, maar na een paar keer de garde goed door de kom heen halen zie je dat de klontjes al heel snel verdwijnen.
Je kunt een soeplepel gebruiken om het beslag in de pan te gieten. Nog gemakkelijker is het gebruiken van een spuitflacon of sausfles met een spuitmondje. Niet iedereen is fan van dit soort flessen omdat sommige mensen ze moeilijk schoon te maken vinden. Wij hebben horecakeuken spuitflacons staan en deze laten zich heel gemakkelijk schoonspoelen. Als je enthousiast poffertjes wilt gaan bakken is wat mij betreft een spuitflacon echt een must, zeker wanneer je grote hoeveelheden wilt bakken.
Zet je poffertjespan op het fornuis op middelhoog vuur en laat de pan warm worden tot hij lichtjes gaat roken. Laat wat klontjes boter in de pan vallen en smeer de smeltende boter uit met een kwastje. Giet in ieder kuiltje wat van het poffertjes beslag en zorg dat je iets onder de rand van het kuiltje blijft. De poffertjes gaan namelijk uitzetten. Als je ziet dat de randen van je poffertjes goed gestold zijn kun je de poffertjes omdraaien. Doe dit door met de zijkant van een vork (de buitenste tand van de vork) aan de rand in een poffertje te prikken, hem het kuiltje uit te schuiven en met een draaiende beweging het poffertje “los te vegen” aan de tegenoverliggende zijde van het kuiltje*. Zodra je klaar bent met het laatste poffertje omdraaien is het eerste poffertje klaar.
Leg de poffertjes op een bord, strooi er poedersuiker overheen en leg enkele klontjes roomboter op het geheel.
Eet smakelijk!
Oer Hollands!
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 400 ml melk
- 2 eieren
- 2 eetlepels suiker
- zout naar smaak
- Meng alle ingredienten in een kom tot een glad beslag met een garde.
- Doe het beslag in een spuitflacon. (Of gebruik een soeplepel/juslepel om het beslag in de poffertjespan te scheppen.)
- Zet de poffertjespan op middelhoog vuur op het fornuis.
- Als de pan zachtjes begint te walmen smeer je de pan in met boter. (Doe dit door een paar klontjes boter in de pan te laten vallen en deze uit te smeren met een kwastje.)
- Giet het beslag in de kuitljes.
- Draai de poffertjes na enkele minuten om.
- Bak de poffertjes gaar aan de andere zijde.
- Haal ze uit de pan en bestrooi direct met poedersuiker en leg enkele klontjes roomboter op de poffertjes.
- Het bakken van poffertjes gaat, net als met pannenkoeken, een beetje op gevoel. Speel wat met hoe hoog je het vuur onder de pan precies zet zodat je jouw poffertjes perfect naar jouw zin krijgt.
- Vind je het moeilijk om een hele pan in één keer te bereiden, vul dan gewoon maar de helft van de kuiltjes. Zo kun je oefenen tot je de slag te pakken krijgt en dan de pan ineens helemaal vullen.
- Vind je het omdraaien met een vork moeilijk, of wordt de vork te snel warm naar je zin, gebruik dan een satéprikker voor het omdraaien van de poffertjes.
* Deze uitleg leest ingewikkelder dan hij is. Kijk op een braderie maar eens bij een poffertjeskraam hoe ze de poffertjes omdraaien, dan snap je waarschijnlijk meteen wat ik bedoel.
Als je de keuken in gaat duiken om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Chantal zegt
Heerlijk! Ik hou ontzettend van poffertjes en pannenkoeken. We eten ze daarintegen bijna nooit. Xxx
Linda zegt
Dan kom je toch gewoon een keer lekker eten? 😉