Arroz de pato, letterlijk vertaald is het eend met rijst. Een traditioneel recept wat je in heel Portugal kunt vinden. Iedereen maakt het wel een beetje anders, maar gelukkig is de basis hetzelfde. Een heerlijk gerecht om naar hartenlust mee te experimenteren tot je voor jezelf de lekkerste arroz de pato hebt gevonden!
Eend
In Nederland word er niet bijzonder veel eend gegeten, het geldt hier over het algemeen echt als luxe product. In Portugal is het ook wel een luxe product, maar als je wat ruimte hebt en je hebt al beestjes voor de slacht kun je er vaak de klok op gelijk zetten dat er ook een paar eenden te vinden zijn. Maakt het iets makkelijker om je arroz de pato een keertje extra te maken! Mocht je lokale supermarkt of slager geen eend hebben, kijk een keer bij een toko. Grote kans dat ze daar wel eend verkopen.
De rijst
Je zou bijna kunnen zeggen dat de Portugezen de Europese Aziaten zijn, met de grootste consumptie rijst per bevolkingslid in de hele EU! Het scheelt wel dat er in het land zelf al heel wat rijst wordt verbouwd. Voor arroz de pato gebruiken we arroz agulha. Deze rijst blijft net wat steviger als hij gekookt is en neemt de smaken van het kookvocht goed op.
Alle smaakjes!
Laat je niet verwarren door de simpele naam arroz de pato, het is namelijk veel meer dan alleen rijst en eend! Goede olijfolie, kruiden, knoflook, choriço en rode wijn maken allemaal deel uit van deze smaak sensatie!
Bom appetit!
Rijst, maar dan heel anders dan je gewend bent!
- 1.5 liter water
- 100 ml rode wijn
- 150 gram choriço
- 150 gram bacon blokjes
- 2 laurier blaadjes
- 4 eendenborsten
- 1 tl zout
- 50 ml olijfolie
- 1 ui middel groot
- 3 tenen knoflook
- 1.5 el tomaten puree
- 400 gram agulha rijst
- peper naar smaak
- paprika poeder naar smaak
-
in een pan met 1,5l water en de rode wijn de eend,choriço,bacon,laurier en zout 40 min laten koken.
-
Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
-
Giet het geheel af, maar bewaar het kookvocht.
-
Maak in een pan een stoofpotje met de olie, de gehakte ui en de gehakte knoflook. Laat het 3 minuten bruin worden en voeg de tomatenpulp toe.
-
Laat dit mengsel een paar minuten stoven
-
Als je vlees afgekoeld is, snipper je de eend en snijd je de choriço (als je een hele hebt gebruikt) in plakjes.
-
Doe de eend, choriço en bacon in je stoofpan.
-
Voeg hieraan ongeveer 100 ml kookvocht toe.
-
Laat dit ongeveer 3 minuten zacht koken.
-
Voeg je rijst toe aan de stoof pan, meng alles goed door elkaar heen.
-
Giet 400 ml stoofvocht op het mengsel en voeg paprika poeder toe.
-
Laat dit ongeveer 10 minuten zachtjes koken. Roer het af en toe door zodat het niet aan de bodem van je pan blijft plakken en als het te droog wordt nog een scheutje kookvocht bijschenken.
-
Verwarm de oven voor op 170 graden
-
Doe alles in een ovenschaal en garneer met nog wat plakjes choriço.
-
Doe je ovenschaal ongeveer 15 minuten in de oven tot dat de rijst goud bruin is.
Wat ik meestal doe als ik dit maak is de eendenborst vervangen door een hele eend en die pluizen. Zo hebben we gelijk wat extra kookvocht die we kunnen invriezen en voor andere lekkere gerechten kunnen gebruiken! Let er wel mee op dat als je een hele eend gebruikt je meer water en kruiden nodig hebt voor de smaak.
Ben je van plan om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Geef een reactie