BroccoliSTRONK Stamppot? Ja je leest het goed. Als je echt budget wilt koken is het fijn om te weten dat de stukken die na het snijden van je groenten die vaak weggegooid worden ook gewoon gebruikt kunnen worden om een volledige maaltijd mee te bereiden. De stronk van een broccoli is zo’n stuk. Hij maakt ongeveer een derde uit van het totale gewicht van de broccoli die je koopt en bij de meeste mensen beland de stronk standaard in de vuilnisbak. Hardstikke zonde natuurlijk, want de stronk is ook eetbaar en heeft heel veel smaak. Het enige verschil tussen de stronk en de roosjes van broccoli is dat de stronk een iets langere kooktijd nodig heeft.
Stamppot kun je op verschillende manieren maken. Meestal vind ik het lekker om hem met de aardappelstamper echt helemaal fijn te stampen zodat je een zachte structuur krijgt. In het geval van de broccolistronk stamppot vind ik het juist lekker om een grovere structuur te hebben. Op de een of andere manier is de grove structuur in combinatie met uitgebakken spek en geraspte kaas precies hetgeen wat de maaltijd af maakt.
Het is bijna een nieuw soort groente als je de stronk zo ziet liggen. Vaak zitten er wat donkere plekken aan de buitenzijde, vaak door het strak aangetrokken folie wat altijd om de broccoli heen zit. Snijdt de stronk van de broccoli om te beginnen schoon.
Snijdt de stronk vervolgens in stukken. Stukken van zo’n anderhalve centimeter vind ik zelf het fijnst. Natuurlijk kun je nog grover, of juist fijner snijden. Hoe kleiner je de stukken snijdt, hoe sneller je alles gaar kookt.
Schil de aardappelen en snijdt deze in stukken ongeveer even groot als de broccolistronk. Zo kun je alles in één pan koken en is alles tegelijk klaar. Doe de aardappel en de broccolistronk samen in een pan met ruim water en een snuf zout en breng aan de kook. Kook het geheel in circa 20 minuten gaar.
Bak ondertussen de spek uit in een aparte pan.
Giet de aardappelen en broccolistronk af, voeg de uitgebakken spek met het spekvet en de geraspte kaas toe. Schep alles grof door elkaar. Als de kaas draden begint te trekken heb je alles voldoende omgeschept en kun je de stamppot opscheppen.
Eet smakelijk!
Ook met restjes kan je een heerlijke maaltijd op tafel zetten.
- 3 aardappels
- 1 broccoli stronk
- 1/4 zakje geraspte kaas
- 1/2 bakje spekreepjes
- zout
- peper
- Schil en snijdt de broccolistronk en de aardappelen.
- Bak ondertussen de spekjes uit.
- Kook het geheel tot dat het gaar is en giet het geheel af.
- Meng of pureer alles samen met de kaas en voeg peper en zout naar smaak toe.
- Wil je wel een zachte stamppot structuur, stamp dan alle ingrediënten, behalve de kaas, met een aardappelstamper na het koken. Na het stampen voeg je de kaas toe en roer je alles nog een keer goed door voor je opschept.
- Ben je bang dat het toevoegen van spekvet de maaltijd te zwaar of te vet maakt? Gebruik dan een scheutje melk om de stamppot lekker smeuig te maken.
Kosten van dit recept;
Broccoli €0.26
Aardappelen €0.22
Spekreepjes €0.68
Geraspte kaas €0.30
Kruiden €0.15Totale kosten €1.60
NIET VERGETEN
Van deze maaltijd houd je geen restjes over voor een volgende maaltijd.
Als je de keuken in gaat duiken om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Geef een reactie