“Een broodje frikandel speciaal gezond, bestaat dat mam?” Het geroezemoes was weer niet van de lucht geweest en stiekem had ik het kunnen weten. Er moest weer overlegd worden over wat er gegeten ging worden en de heren en dames konden het niet eens worden. De één wilde een “vette bek”, de ander wilde salade, de volgende wilde gewoon brood en de laatste vond alles best onder de voorwaarde dat er augurk bij zou zitten. En dan kun je er aan gaan staan om het iedereen naar de zin te maken. Oke, of niet. Natuurlijk kan ik ook gewoon mededelen wat er op het menu staat, maar het blijft leuk dat ze het echt wel samen proberen op te lossen als ze het niet eens zijn en dat kan ik alleen maar stimuleren. En met de wensen die er lagen leek een broodje frikandel speciaal in een gezonde uitvoering niet eens een heel erg stom idee.
Gelukkig is mama nog steeds (voornamelijk prettig) gestoord, dus we hebben een poging gewaagd om te kijken of we een gezonde(re) variant op het broodje frikandel speciaal konden maken. “En dan moet het er ook uitzien alsof het in een restaurant is gemaakt!” Op mijn vraag hoe dat dan bedoeld werd kwam het simpele antwoord dat ze in een restaurant altijd knoeien op de borden om het er mooi uit te laten zien. De sterren-chef in mij zag haar kans natuurlijk direct schoon,dus we hebben er op los staan knoeien. En stiekem was het nog lekker ook…
Zo maak je een broodje frikandel speciaal gezond
De basis voor ons broodje was een hard puntje. Net vers afgebakken, dus knapperig vanbuiten en zacht vanbinnen. Natuurlijk besmeerd met mayonaise, want bij speciaal horen mayo, curry (of ketchup) en uitjes.
Hier overheen een ruime hoeveelheid in reepjes gesneden ijsbergsla, plakjes komkommer, stukjes tomaat en kleine plakjes augurk.
Terwijl je de ingredienten staat te snijden kun je mooi de frikandel(len) bakken zodat die direct op het broodje kunnen als je klaar bent met beleggen. Nadat je de frikandel op het broodje hebt gelegd strooi je de gesnipperde ui over het broodje en maak je het af door er curry overheen te “drizzelen”. Let hierbij vooral goed op de knoei-factor om het geheel een culinaire uitstraling te geven 😉
Het resultaat was verrassend lekker. En door de extra vulling met groenten hadden wij aan één broodje per persoon voldoende. Alleen dat maak het stiekem al gezond.
Eet smakelijk!
Nog voor de hele frikandellen hype (en zonder paardenvlees).
- 1 hard puntje
- 1 frikandel
- IJsbergsla
- Komkommer
- Snoep-tomaat
- Augurk
- Ui
- Mayonaise
- Curry of ketchup
- Snijdt de ijsbergsla, komkommer en augurk in reepjes/plakjes.
- Snijdt de tomaat in partjes of blokjes.
- Snipper de ui.
- Bak de frikandel.
- Snijdt het broodje open en besmeer met mayonaise.
- Kleed het broodje aan met de sla, komkommer, tomaat en augurk.
- Leg de frikandel op het broodje.
- Strooi de ui over het broodje.
- Decoreer het broodje met de curry.
- Om het broodje nog gezonder te maken kun je de frikandel in de oven bakken.
Als je de keuken in gaat duiken om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Nienke zegt
Oeh, heerlijk! Ben er zelf dol op haha.
Linda zegt
Wij hier ook, maar dat was vast al duidelijk 😉