Eetgewoonten, ze zijn bij iedereen anders. In deze rubriek nemen we een kijkje in de keuken en op het bord van diverse bloggers. We zijn benieuwd wat we gaan ontdekken!
Het spits wordt voor deze rubriek afgebeten door Gereon van het blog gereonskeukenthuis.
- Stel jezelf even voor
Ik ben Gereon de Leeuw, 50 jaar en woon samen met mijn man in Amsterdam. Ik ben behept, zo lang ik me kan heugen, met het kookgen. Ik kook niet alleen graag maar praat en schrijf er ook over.
In 2005, na een lange periode bij een bank gewerkt te hebben, ruilde ik mijn driedelig pak in voor een keukenschort. Ik begon aan mijn avontuur met een klein wijn importbedrijf: Dat was de kick off van mijn huidige activiteiten. Onder andere mijn blog gereonskeukenthuis.nl, waarop ik schrijf over eten en drinken, kookboeken en producten. Met mijn bedrijf Gereons Eatery and Winery ontwikkel ik recepten en menu’s in combinatie met wijnadviezen. Ik schrijf teksten en blogs als ghostwriter voor anderen. Werk ik mee aan kookboeken. Fungeer als storyteller. Ook ga ik graag op pad met klanten om de nieuwste trends in de stad te laten zien. Op welk gebied dan ook. Of dat dat nog niet genoeg is, werk ik regelmatig voor verschillende kookstudio’s in Nederland, waar ik kookworkshops, wijnproeverijen en wijncursussen verzorg.
In 2013 verscheen mijn eerste kookboek Gereons Keuken Thuis met daarin recepten en columns van mijn website. Daarnaast deel ik mijn culi avonturen soms op de radio. En ben ik te vinden op mijn Facebook pagina Gereons Eatery and Winery en Twitteraccount @gereon_DL
- Hoe kijk je tegen eten aan? Is het een noodzakelijk kwaad, is het een feestje of iets daar tussenin?
Het concept eten als noodzakelijk kwaad ken ik niet. Het is ook niet per se een feestje. Ik adem eten, laten we het zo noemen. Het is één van de belangrijkste dingen uit mijn bestaan. Als werk en ontspanning. Koken is mijn vorm van mediatie en al tijdens het opstaan bedenken wat ik ’s avonds wil eten. Dit is mijn dagelijkse routine. Termen als guilty pleasures en troosteten zijn aan mij niet besteed.
- Pakjes en zakjes of vers?
Bijna alles vers. Ik gebruik wel tomaten uit blik, soms een bouillonblokje of wat kant en klare fond om een gerecht op smaak te brengen That’s it! Pakjes en zakjes zijn bij mij altijd gedoemd te mislukken. Ik presteer het om kant en klare pure te maken met klonten, terwijl mijn verse variant die niet heeft. Verder ben ik een fervent aanhanger van no waste.
- Hoe ziet jouw eetpatroon er uit?
Ik volg geen speciaal dieet, heb geen allergieën. Verder geloof ik dat je alles kunt eten en drinken, mits het van goede kwaliteit is, in kleine hoeveelheden en met, dat vind ik heel belangrijk AANDACHT. Dus niet zomaar iets naar binnen werken voor de buis of achter de PC. Of terwijl je met iets anders bezig bent. Ik zag onlangs nog iemand in de stad fietsend, terwijl hij een bak kant en klare salade op at. I rest my case.
Ontbijt
Ik start de dag met een glas citroensap met water. Hierna doe ik een kwartier buikspier- en andere rekoefeningen. Daarna is het tijd voor koffie en een kom havermoutpap met wat bessen erin. Daarna is het tijd (zo’n twee à drie keer in de week) om stevig stukje te zwemmen. De rest van de ochtend breng ik dan door achter mijn laptop, schrijvend of anders.
Lunch
Meestal lunchen rond een uur of half twee, met een kop vers gemaakte soep, wat verse broodjes en beleg, die ik aan het einde van de ochtend haal. Of een heerlijke ragout. Stukje fruit na of een smoothie.
Vier uurtje.
Meestal stop ik even met werken rond vieren en wandel of fiets door het Rembrandtpark naar de markt voor wat boodschappen. Soms neem ik dan bij één van mijn favoriete patissiers een espresso en taartje. Na dit uitstapje werk ik meestal tot een uur of zes, half zeven. Dan is het tijd voor een glas wijn, het nieuws, de krant en een hapje of amuse. Lekker de dag evalueren.
Diner
Rond een uur of half acht start ik in de keuken. Om het avondmaal klaar te maken. Dat is zeer seizoens- en plaatsgebonden. In de zomer kook en eet ik vaak buiten op mijn balkon. De herfst is er voor wat warmere gerechten. Soms vegetarisch, maar meestal toch met vlees. En als ik in mijn stulp aan zee ben staat er vaak vis op het menu. Tussen acht en half negen gaan we dan aan tafel.
Avond snack
Avond snacken doe ik nooit. Ik ben niet eerder klaar met het avondeten en opruimen dan een of negen/ half tien. Dus geen snacks meer na dat uur.
- Wil je nog iets toevoegen op je eetpatroon?
Ik heb gemerkt, dat ik de laatste jaren minder en minder goed tegen prefab eten kan. Het stilt de honger niet en geeft je niet de juiste voeding. Natuurlijk kan ik soms een mega trek in een bamischijf van de FEBO hebben, maar ik heb mezelf ermee, instant maagpijn. McDonalds en aanverwante tenten vind ik geen restaurants, maar rommel. Het zal zo’n 12 jaar geleden zijn dat ik daar voor het laatst ben geweest.
Frisdranken lust ik niet, te zoet. (op een incidentele Coca Cola zero na) Ik drink vooral water, met of zonder bubbels, koffie, soms thee en wijn (wit, rosé en rood). Tegenwoordig ben ik in de supermarkt erg kritisch wat ik koop en wat er in de verpakking zit. De geindustrialiseerde smaak kan mij echt tegenstaan. Graag koop ik vlees bij een slager, vis op de afslag en groente op de markt. Hoeft allemaal niet per se biologisch te zijn. Maar ik ga voor smaak.
Over snoep en toetjes kan ik kort zijn. Ik ben geen zoetekauw. Voor mij geldt liever een mooie religieuse van Linnick dan een hand M&M’s of bak vla. Ik heb dan ook haast nooit zoete troep in huis.
Ten slotte is bewegen een must. Traplopen, stevige wandeling elke dag, zwemmen, en zoveel mogelijk de fiets gebruiken.
Dankjewel Gereon, dat we een kijkje op jouw bord mochten nemen. Good food and good company is bij jou zeker van toepassing!
Ben jij die blogger die het aandurft om haar/zijn eetpatroon met de wereld te delen, stuur dan een mailtje naar talknomztome[@] gmail.com.
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Geef een reactie