Budget falafel is waarschijnlijk niet het eerste wat in je opkomt als je aan budget recepten denkt. Vlees en vis zijn nu eenmaal de duurste componenten van je maaltijd. Peulvruchten daarintegen zijn een stuk goedkoper en net zo voedzaam. Budget proof lijkt me zo!
Wat gaat er in?
Falafel is op duizend manieren te maken. Dit terwijl de basis van iedere falafel hetzelfde is. Kikkererwten, ui en bloem. Het zijn de kruiden die ieder falafel recept uniek maken. Sommige recepten voegen een ei toe, anderen maken gebruik van verse kruiden. Gelukkig kan je ook naar hartenlust experimenteren met verschillende gedroogde kruiden. Hier zijn komijn en chili een must. En mocht je nu een eigen kruidentuin hebben, of goedkoop een bosje verse koriander kunt scoren is het zeker een aanrader dat ook toe te voegen aan dit budget falafel recept.
Het kassa bonnetje
Dit kost onze budget falafel.
2 blikken kikkererwten (400 gram/240 gram uitlek gewicht) €0.98
1 pak pitabroodjes €0.89
1 (flinke) ui €0.04
1 krop sla €0.25
1 komkommer €0.30
100 gram bloem €0.04
2 tenen knoflook
2 eetlepels sesamzaad of twee theelepels tahini (sesampasta)
2 theelepels komijn (gemalen)
3 theelepels ketoembar (gemalen koriander)
1 theelepel chilipoeder
Omdat de kruiden etc. hier standaard in huis zijn is het best lastig om hier een exact prijskaartje aan te hangen. Dus gebruik ik een “horeca trucje” en neem ik altijd €0.25 als uitgangspunt voor de kruiden die ik in een recept gebruik. Soms reken je daarmee te ruim, soms reken je daarmee tekort. Gemiddeld genomen klopt deze vuistregel en als je hier rekening mee houdt kun je je kruidenvoorraad altijd op peil houden.
De totale kosten voor deze maaltijd zijn €2.75. Dat komt neer op €0.69 per persoon. Op basis van 4 personen.
Lunch, diner, snack, altijd falafel tijd
Budget falafel vind ik zelf een ideaal recept omdat je het eigenlijk op ieder moment van de dag wel kan eten. Als je zin hebt in een snelle stevige lunch of lekker als avondeten. Het kan allemaal. Wat dacht je ervan om het aan de kinderen mee te geven als ze moeten overblijven of zoals bij ons een continu rooster hebben? Voedzaam, gezond en zelf de leerkrachten zullen er watertandend naar kijken.
Eet smakelijk!
Lekker, gezond en bovenal: budget!
- 2 blikken kikkererwten 240 gram uitgelekt
- 1 ui een grote
- 2 el sesamzaad of 2 tl tahini
- 2 tenen knoflook
- 2 tl komijn gemalen
- 3 tl ketoembar gemalen koriander
- 1 tl chili poeder
- 100 gr bloem
- 1 pak pita broodjes
- 1 krop sla
- 1 komkommer
-
In een keukenmachine alles behalve de pita broodjes sla en komkommer mengen tot een gladde massa.
-
Frituur voorverwarmen tot ongeveer 175 graden. En je oven voorverwarmen tot ongeveer 180 graden.
-
Maak met een ijsbollentang of twee lepels balletjes van het mengsel.
-
Frituur de balletjes in ongeveer 5 minuten goud bruin.
-
Snijd in de tussentijd je sla en komkommer voor tussen de broodjes.
-
Bak je broodjes in de oven.
Ben je van plan om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Dit recept verscheen in een andere artikelvorm reeds eerder op MeerGeldMinderStress.nl
Geef een reactie