Carne en palito is een typisch Ecuadoraans streetfood gerecht en een van de hapjes die we op de kaart zetten voor het evenement waar jullie al het een en ander van hebben gezien op onze Facebookpagina en waar we jullie gisteren al over vertelden op onze media pagina. Carne en palito betekent letterlijk “vlees op een stokje” en met onze voorliefde voor José Jalapeno on a stick van Jeff Dunham MOESTEN we natuurlijk wel iets doen met dit gerecht.
Of je deze carne en palito nu in de oven, tussen grillplaten of op de BBQ wilt klaarmaken, zet je maar schrap voor een bijzondere smaak. Het vlees wordt namelijk gemarineerd in kruiden, olie en vers sinaasappelsap wat voor een intense smaak zorgt. Hoe langer je het vlees laat marineren, hoe intenser de smaak wordt dus stap gerust een dag van tevoren de keuken in. Daar ga je geen spijt van krijgen met deze Ecuadoraanse versie van saté.
Zo maak je Carne en palito
Snijdt de kipfilet in dunne repen. Je kunt voor stukken gaan om saté te rijgen zoals we dat in Nederland kennen en zoals wij ook hebben gedaan om het herkenbaar te houden. Als je het goed wilt doen snijd je lange, dunne repen van zo´n 3 milimeter dik die je na het marineren per reep op een spiesje rijgt. (Denk aan hoe een plakje vleeswaren voor op brood er uit ziet.)
Pers de sinaasappels uit en gebruik een rasp om de `zest` van de schil te halen. Meng de sinaasappelsap met olijfolie, fijngesneden knoflook, kurkuma, gemalen komijn, zoete paprikapoeder en peper en zout. Leg het vlees in de marinade en schep alles goed om zodat al het vlees is bedekt door de marinade. Laat alles minimaal 30 minuten marineren, maar bij voorkeur minstens een hele nacht.
Rijg het vlees op voorgeweekte houten pennen of gebruik metalen pennen. Grill de vleespennen in enkele minuten gaar. Hoe dunner je het vlees hebt gesneden, hoe sneller je carne en palito klaar is.
Carne en palito wordt geserveerd met curtido de cebolla y tomate, plataanchips (bananen chips), of tortilla chips en eventueel met een pittige saus genaamd aji criollo of een lekkere ceviche de chochos. Een heerlijk hapje voor tussendoor en ook perfect als onderdeel van een volledige maaltijd.
Qampajj sumaj kachun oftewel; Eet smakelijk!
Een ander soort saté
- 500 gram kipfilet in dunne repen (Circa 3 mm dik)
- 1 sinaasappel (Sap en rasp apart)
- 1 theelepel olijfolie
- 6 tenen knoflook
- 2 theelepels kurkuma
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel zoet paprikapoeder
- ½ theelepel gerookt paprikapoeder
- Zout en peper naar smaak
-
Snijdt de kipfilet in dunne repen.
-
Pers de sinaasappel uit en rasp de schil.
-
Meng de sinaasappelsap met olijfolie, fijngesneden knoflook, kurkuma, gemalen komijn, zoete paprikapoeder en peper en zout.
-
Laat het vlees minimaal een half uur marineren. Hoe langer het vlees marineert, hoe intenser de smaak van de marinade. Laat hem dus gerust een nachtje in de koelkast staan.
-
Rijg het vlees op houten of metalen pennen.
-
Grill de carne en palito in enkele minuten gaar.
- In plaats van kip kun je ook rund- of varkensvlees gebruiken voor dit recept. Heb je zin in rundvlees, kies dan voor een mager stuk vlees zoals rosbief. Heb je meer zin in varkensvlees, ga dan voor varkenshaas.
- De gerookte paprikapoeder in dit recept benadrukt de grillsmaak wanneer je dit vlees in een grillpan of op de BBQ bereid. Ben je bang dat deze smaak te overheersend wordt, laat het gerookt paprikapoeder dan gewoon weg uit dit recept.
Als je de keuken in gaat duiken om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Ohmydish zegt
Zag dit recept vanmorgen al voorbij komen, heerlijk! Denk dat je dit prima als tapas kunt serveren, nietwaar?
Linda zegt
Het is inderdaad een perfect tapas gerechtje. En vrijdag komt het recept online voor salsa de queso. Die past perfect bij carne en palito en bij ander lekkers wat je ook zo op een tapastafel kunt zetten.