Ceviche de chochos is een vegetarische variatie op de in Latijns-Amerika immens populaire rauwe visschotel. In basis is ceviche een willekeurige rauwe vis welke wordt gemarineerd in citrussap. Door deze marinade ontstaat een bepaalde mate van garing van de vis en in combinatie met overige ingredienten zoals uien, mais, avocado, chilipepers, sla, zoete aardappel en ga zo maar door. Ceviche als gerecht is al zo’n 1500 tot 2000 jaar oud en met alle huidige (di-)eetwensen hebben we dus een hippe draai gegeven aan een echte klassieker.
Wanneer je een vegetarisch gerecht neer wilt zetten kun je natuurlijk geen vis kiezen. Wanneer het om keuzes gaat in vlees of vis dan vormt vis de gezondste bron van eiwit in voedsel. Omdat kikkererwten ook heel rijk zijn aan eiwitten was dit voor ons een logische vervanger van de vis voor een ceviche. Zonder vis mag het eigenlijk geen ceviche meer heten, maar omdat we nog wel voor een ruime hoeveelheid citrussappen kozen vonden we dat we ons deze luxe wel konden permitteren. En zo ontstond onze ceviche de chochos oftewel ceviche van bonen.
Zo maak je ceviche de chochos
Je begint met het marineren en spoelen van de in ringetjes gesneden rode ui. Dit is om de bitterheid en de scherpte van de rode ui weg te nemen waardoor de frisse smaak van het sinaasappel- en limoensap goed bovenkomt in het gerecht.
Snijdt de rode ui door de helft en vervolgens in maantjes. Doe alles in een schaal strooi er ruim zout overheen en laat een minuut of 10 rusten. Schenk na 10 minuten zoveel handwarm water over de uien heen dat ze net onder water staan en laat nog een keer circa 10 minuten rusten. Spoel de uienringen goed af en laat uitlekken.
Meng de uienringen met de tomaat, kikkererwten, het sinaasappel- en limoensap, passata, koriander, olijfolie, peper en zout en laat enkele uren marineren voordat je de ceviche de chochos serveert.
Serveer de ceviche de chochos met vers gesneden avocado wat verse plukjes koriander en een klein schepje curtido de cebolla y tomate. En vergeet natuurlijk de (zelfgemaakte) tortillas en nacho chips niet als je lekker met je vingers wilt eten.
Eet smakelijk!
Heerlijk bijgerecht voor ieder tuinfeest
- 500 gram kikkererwten
- 2 stuks rode ui
- 3 stuks roma tomaat
- 4 stuks sinaasappel
- 8 stuks limoen
- 1 bosje koriander
- 2 eetlepels olijfolie
- 125 gram passata
- Zout en peper naar smaak
- Snijdt de rode uien in helften en vervolgens in dunne maantjes.
- Doe de uienringen in een schaal, besprenkel met de eetlepel zout en laat circa 10 minuten rusten.
-
Zet de uienringen onder een laag handwarm, iets warmer, water en laat nog circa 10 minuten
- Spoel de uienringen af en laat uitlekken.
-
Meng de uienringen met de tomaat, lupine bonen, passata, koriander, limoensap, sinaasappelsap, olijfolie, peper en zout.
- Laat enkele uren marineren voordat het geserveerd wordt.
- Koriander is een moeilijke smaak om mee te werken. Je vind het lekker, of je vind het naar zeep smaken. Ook is het een smaak die snel gaat overheersen als je niet gewend bent om koriander te eten. Met dit recept is het dus heel belangrijk om tussendoor te blijven proeven zodat je zeker weet dat je ceviche jouw smaak is wanneer je hem serveert.
Als je de keuken in gaat duiken om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Geef een reactie