Cheesy breadcrum, oftewel paneermeel met kaas, is een eigen variatie op de breadcrumb mix die je vaak langs ziet komen bij Buddy Valastro in zijn programma Kitchen Boss. Het zelf mengen van paneermeel met allerlei verschillende kruiden, afhankelijk van wat ik ermee wil paneren, doe ik al jaren. Kaas toevoegen deed ik nooit, en ik kan mezelf wel voor mijn kop slaan dat ik niet eerder heb bedacht dat ik dat ook wel eens kon proberen. Het toevoegen van kaas aan je zelfgemaakte kruiden paneermeel is zó gruwelijk lekker dat je opeens nog veel meer gerechten gaat verzinnen waar een schepje cheesy breadcrum best wel eens heel erg lekker bij zou kunnen smaken.
Je kunt natuurlijk aan de slag gaan met het zelf drogen van brood om je eigen paneermeel mee te maken. Daar is niets mis mee, al heb je dan wel behoorlijk wat oud brood nodig. Omdat er hier, áls er uberhaupt al brood over is, meestal croutons van worden gemaakt gebruik ik gewone paneermeel uit de winkel als basis voor mijn cheesy breadcrum. Het maakt niet uit welk merk paneermeel je gebruikt. Sommige mensen zweren bij het paneermeel van Haust omdat dit minder vet zou opnemen, maar ik heb geen enkele voorkeur.
Als je net als ik graag alles in grote hoeveelheden maakt zodat je meteen een voorraadje hebt adviseer ik je een grote schaal te pakken om alles in te mengen. Verdubbel, of verdrievoudig gewoon de hoeveelheden uit het recept. Omdat je voor dit recept enkel droge ingrediënten gebruikt kun je cheesy breadcrum heel lang bewaren.
Ja, je leest het goed. Droge ingrediënten. Voor mijn cheesy breadcrum gebruik ik geen Parmezaanse kaasdie ik zelf nog moet raspen. Ik kies voor de strooikaas variant in de rode bussen. Dit kun je ook buiten de koelkast bewaren in dit recept en ik vind het gewoon superhandig om een grotere hoeveelheid te maken zodat ik tijdens het koken opeens kan bedenken dat ik dit mengsel toe wil voegen of wil gebruiken zonder dat ik het nog apart moet maken.
Gooi je paneermeel, Parmezaanse kaas, oregano en knoflookpoeder in een schaal.
Schep alles heel goed door.
Bewaar het mengsel in een luchtdichte bak of pot en gebruik naar eigen inzicht.
Ik gooi bewust geen zout in mijn cheesy breadcrum. Ten eerste omdat het zout de neiging heeft naar onder te zakken als je het mengsel wat langer hebt staan en ten tweede omdat het altijd fijner is om zout naar smaak toe te kunnen voegen aan een gerecht.
Je kunt het cheesy breadcrum gebruiken voor heel uiteenlopende gerechten. Het is niet alleen heerlijk om zelf je schnitzels in te paneren of om je eigen cordon bleu mee te maken. Als je gebakken aardappels maakt en je bakt ze in échte roomboter is het heerlijk om de laatste twee minuten van het bakken één of twee eetlepels van dit cheesy breadcrum toe te voegen. Zo krijgen je aardappeltjes een lekkere en krokante bite.
Eet smakelijk!
Heerlijke coating.
- 150 gram paneermeel
- 100 gram Parmezaanse kaas
- 4 eetlepels oragano
- 2 eetlepels knoflookpoeder
- Meng alle ingrediënten in een grote schaal.
- Bewaar in een luchtdichte bak of pot.
- Je kunt dit recept natuurlijk ook met andere kruiden maken. Probeer hem eens zonder knoflook, maar met vier eetlepels Provencaalse kruiden. Heerlijk om over een ovenschotel met gepureerde aardappel te strooien.
Als je de keuken in gaat duiken om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Geef een reactie