Ga naar China met vakantie en je zult met alle liefde van de wereld geen Chinese tomatensoep kunnen vinden. De zoete smaak van deze soep die hem zo populair maakt past niet in de Chinese keuken. Dat neemt niet weg dat wat wij hier kennen als Chinese tomatensoep een overheerlijke soep is die ondanks de wat langere bereidingstijd heel gemakkelijk te maken is. Eet deze soep als maaltijdsoep, of neem hem in een thermoskan mee naar je werk om weer eens iets anders te eten bij je lunch als een Cup-a-Soupje.
Er is ooit een tijd geweest dat ik experimenteren in de keuken al heel erg leuk vond, maar ik me er nog wel eens gemakkelijk vanaf wilde maken. In het geval van de Chinese tomatensoep die ik zo’n 14 jaar geleden eens op tafel zette had ik het mezelf oneindig veel gemakkelijker gemaakt als ik gewoon een boodschappenlijstje had gemaakt…
Als je beloofd een Oosterse rijsttafel te bereiden kun je er de klok op gelijk zetten dat er wordt gevraagd om Chinese tomatensoep. Bij gebrek aan de juiste ingrediënten heb ik de meest gemakkelijke versie die je kunt bedenken geserveerd; Zes mokken water, zes zakjes Cup-a-Soup Chinese tomaat en een flinke hand met fijngesneden roerbakgroenten. De visite vond het heerlijk en wij hebben thuis stiekem in een deuk gelegen van het lachen om de complimenten voor dat “culinaire hoogstandje”.
Inmiddels heb ik mijn leven behoorlijk gebeterd en maak ik wel een boodschappenlijstje als ik weet dat we eters krijgen zodat ik mijn hand niet meer mis sla. Daarbij is dit recept ook nog eens heel gemakkelijk te maken met kliekjes en eigenlijk heb ik zoals je al kon lezen ook altijd wel een bakje met gepluisde kip in de vriezer liggen voor je-weet-maar-nooit.
Met dit recept maak je een volle pan soep voor minder dan de prijs dan één portie bij de Chinees en de soep laat zich ook nog eens perfect invriezen!
Eet smakelijk!
- 1 liter water
- 1 liter gezeefde tomaten
- 1 kipfilet
- 2 theelepels kippoeder of 2 kippenbouillonblokjes
- 2 uien
- 2 tenen knoflook uit de knoflookpers of 2 theelepels knoflookpoeder
- 1/2 schijf palmsuiker Gebruik 6 eetlepels bruine basterdsuiker als je dit niet hebt
- 4 eetlepels zoete sojasaus ketjap manis
- 2 eetlepels Chinese azijn Gebruik gewone azijn of witte wijnazijn als je dit niet hebt
- 1 theelepel sereh citroengras
- 1 theelepel djahe gember
- 1 1/2 theelepel sambal
- 2 eetlepels maizena
- 2 kleine handjes glass noodles
- Snipper de ui en bak deze in de soeppan tot hij glazig is.
- Voeg de kipfilet toe en schroei deze rondom dicht.
- Voeg de knoflook en de tomatenpuree toe en blus het af met een liter water.
- Voeg hier de kippoeder aan toe en laat het geheel een uurtje op een klein pitje op laag vuur staan.
- Haal de kip uit de bouillon en zet deze even apart zodat hij iets kan afkoelen voor je hem pluist. Voeg de palmsuiker, ketjap, azijn, sambal, djahe en sereh toe aan de tomatenbouillon en roer alles door.
- Meng in een apart schaaltje de maizena met 5 tot 6 eetlepels koud water tot een glad papje en voeg dit ook toe aan de tomatenbouillon.
- Terwijl je alles in de pan op een laag vuurtje laat doorpruttelen pluis je de kip, gebruik hiervoor twee vorken als hij nog te warm is, en voeg de gepluisde kip samen met de glass noodles toe aan de tomatenbouillon en laat alles nog zo'n kwartiertje op laag voor staan zodat de smaken goed door elkaar trekken.
- Je kunt de soep direct serveren, maar eerlijk is eerlijk, als je hem een nachtje laat staan smaakt hij de volgende dag nog zóveel lekkerder dat het de extra wachttijd waard is.
- Wil je deze soep graag eten, maar eet je geen vlees? Laat de gepluisde kip achterwege en gebruik groentebouillontabletten voor het maken van de soep.
Als je de keuken in gaat duiken om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Geef een reactie